Κυρ, Απρ 28, 2024

Ο ΑΡΧΙΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ROE ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΩΝ

Ο ΑΡΧΙΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ROE ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΩΝ

Ο αρχικτηνίατρος ΡΟΗ ως δρων πρόσωπο στην καταστολή των Οκτωβριανων. Σταθμός μιας πορείας που φτάνει  μέχρι τη δίκη του Καραολή και στο μυστηριωδες αυτοκίνητο 611 που περιέγραψε επαρκώς ο Παναγιωτης Μαχλουζαριδης. Σύμφωνα με έγγραφο που παρατέθηκε στο τέλος του βιβλιαριου DISTURPANSES IN CYPRUS 1931 είναι ξεκάθαρη η μετοχή του σε ομάδες
εθελοντών επιχειρησιακών που δρούσαν ανθελληνικά από εκείνη την περίοδο.

Παραθέτουμε την περίληψη της δράσης του στον Κάμπο της Τσακκίστρας όπως ο ίδιος την περιγράφει. Η περιγραφή δεικνύει
πως είχε βαθυά γνώση γύρω από τις επιχειρήσεις των Βρεττανών κατά την κατάπνιξη των Οκτωβριανών.

‘’ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ, 

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1931 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Δύο τμήματα του Royal Welch Fusiliers συνόδευσαν τους εθελοντές στον Κάμπο – δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη διαδρομή. Κατά την άφιξη όλοι οι χωρικοί (άντρες) συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό καφενείο, όπου μίλησε ο κ. Τσάπμαν για τους όρους της διακήρυξης, και τους ενημέρωσε ότι πρέπει επιστρέψουν τα κλεμμένα τηλεφωνικά όργανα, να βοηθήσουν στην επισκευή της τηλεφωνικής γραμμής και να απέχουν από εχθρική διαδήλωση ή άλλη ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της κυβέρνησης.
Μετά από λίγη συζήτηση το τηλεφωνικό όργανο επεστραφη και διορθωθηκε. Τα στρατεύματα ερεύνησαν τα σπίτια για όπλα,
ανακτώντας έξι πυροβόλα όπλα και μια κάννη ενός σπασμένου όπλου.

Στη συνέχεια ενημέρωσα τους συγκεντρωμένους χωρικούς για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων. Στη Λευκωσία και αλλού, για τη δράση που έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση. Στην αντιμετώπιση των αρχηγών και των σοβαρών συνεπειών που θα ακολουθησουν σε κάθε προσπάθεια από μέρους τους να μην συμμορφωθούν με τους Άμυντικους Κανονισμους – ο τελευταίοι εξηγηθηκαν λεπτομερώς. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την προθυμία τους να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και να μην δημιουργήσουν καμμιαν παραβίαση της ειρήνης. Εννοείται ότι οποιαδήποτε τιμωρία για τέτοια αδικήματα θα ήταν γενική. Εξηγήθηκε περαιτέρω στον κόσμο ότι η τηλεφωνική γραμμή πρέπει να επισκευαστεί μέχρι σήμερα το απόγευμα και ότι στη συνέχεια θα προκαλούσε οποιαδήποτε διακοπή της τηλεφωνικής υπηρεσίας τιμωρητικές αποστολές αεροπορικώς και με άλλα μέσα.

Μια ελληνική σημαία που βρέθηκε στο καφενείο κατασχέθηκε και μαζί με τα όπλα που αναφέρονται παραπάνω, μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία και κατατέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κύριος Τσάπμαν, ο κύριος Ντόμεν και ο δεκανέας της αστυνομίας έφυγαν για τον Σταυρό, κρατώντας τα τουφέκια τους, και οι άλλοι εθελοντές επέστρεψαν στη Λευκωσία με το δύο τμήματα των Royal Welsh Fusiliers, Άφιξη στις 4.15 μ.μ. ROBERT J. ROE
4.40 μ.μ., 26 Οκτωβρίου 1931’’.

Από το ανωτέρω κείμενο είναι φανερό πως ο μυστηριώδης επιχειρησιακός κτηνίατρος μετείχε σε σώματα ΄΄ εθελοντών΄΄
Βρεττανών από το 1931. Είχε συνεργασία με τον δασάρχη Τσαπμαν ο οποίος είχε ποικίλους ρόλους κατά την περίοδο που
εργάστηκε στην Κύπρο. Διοίκούσε και τον δασικό υπάλληλο Αργυρίδη ο οποίος μαζί με τον υποδεκανέα Κλεάνθη Τσέστο τιμήθηκαν από την αποικιοκρατία για τη συμβολή τους στην καταπνιξη των Οκτωβριανών.

Για τον μυστηριώδη Αρχικτηνίατρο που εφθασε στην Κύπρο νωρίς την δεκαετία του είκοσι και αμέσως δικτυωθηκε με το Κυβερνείο ο Παναγιώτης Μαχλουζαρίδης, αφού παραθέτει τεκμήρια τόσο στο βιβλίο του ΚΥΠΡΟΣ 1940-1960, καθώς και σε τρία τουλάχιστον άρθρα του σε περιοδικό και στην Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» κατά το 1978 και 1979, προβαίνει σε μια πολύ σημαντική συμπερασματική τοποθέτηση από το επιχειρησιακό πεδίο της εποχής. Αφού επεξηγεί τα ευρήματα για τη χρήση ψεύτικων αριθμών σε οχήματα χρησιμοποιηθέντα κατά των Ελληνοκυπρίων,αναφέρει πως «βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι και σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικοι αριθμοί ή άλλα δόλια μέσα. Ένας από
τους οργανωτές ή εμπνευστές των δολιοτήτων και προκλητικών προβοκατόρικων τούτων πράξεων ήταν ο αρχικτηνίατρος Ρόου (Roe)».

Μετά από πολυετείς έρευνες έχουμε συλλέξει αρκετά στοιχεία για τον άγνωστο αυτό επιχειρησιακό και συνεργάτη των Βρετανικών Υπηρεσιών. Σε συνομιλίες που είχαμε, με αξιόπιστη πηγή από τον χώρο εργασίας του στην Κύπρο, καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα. Κατά την περίοδο που την Κύπρο κυβερνούσε ο Τζον Χάρτιγκ υπήρχε έντονη η εντύπωση πως ο Ρόου ήταν επιχειρησιακά και ουσιαστικά σκιώδης βοηθός κυβερνήτης της Κύπρου με έντονη δραστηριοποίηση. Τουλάχιστον αυτό βίωναν συνεργάτες του στο Κτηνιατρείο μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Τώρα παρουσιάζουμε και μέρος της δράσης του στα Οκτωβριανά. Ενώ ήδη επεξεργαζόμαστε και το πρωτο βιογραφικό
του που ανακαλύψαμε προσφατα μετά από επίμονη έρευνα.

Ο αρχικτηνίατρος Ρόου Roe, ένας ακόμη σταυρωτης της Κύπρου μας.

Listen Live