Δευ, Μάι 6, 2024

Μια Ανάσταση πριν το Πάσκαν

Μια Ανάσταση πριν το Πάσκαν

Εις χωρίον τινά της Κύπρου αφίχθει προ μηνών με ευκαιρίαν άνδρας εξηκοντούτης. Ήτο η ογδόη νυκτερινή.Έφτασεν εξ Ελλάδος όπου είχε προ πέντε ετών ξεμπαρκάρει από βίον ναυτικόν μετά της απολύσεως του από το 25....Τ.Π. Τριχρονήτης του πολέμου. Άμαν επέζεψεν εμπήκεν εις το πρώτον των καφενείον της πλατείας.Με το που έμπειν ο καλαδερφός του ο Θεοχάρης έβαλεν τες φωνές που την χαράν του. Εδιαάταξεν ποτά. Τζιεράσματα.

Ήμουν τρία χρόνια άνεργος. Έτρωα που τα συσσίτια. Μιαν νύχταν σε έναν καπηλείον ήβρα τον παλιον μου τον καπετάνιο. Είπα του τον πόνον μου.Λάλει μου. Να στραφεις εις το χωριόν σου. Έβαλέν με σε έναν ταξίν επήρεν με στο Αεροδρόμιον έκοψεν μου εισητήριον χωρις επιστροφήν. Έδωσεν μου τζιαι ριάλλια για τις πρώτες μέρες. Ο Θεός να του δια χρόνια.
Έμεινά τρεις μέρες εις την Λεμέσον. Μα άλλαξεν πολλά.Ήβρα μιαν ευκαιρίαν τζιαι ήρτα.Που αλλού να πάω.Ήρτα φτωχόττερος από ότι έφυα.
Εννά μείνεις στο σπίτιν τους γέρους μου, του τατά τζιαι της νουννάς σου.Εν σασμένον τζιαι που αύριον στα παλλιά μας.Στο κουπά ιν μαζίν μου, με τον καλαερφόν σου.
Καλωσόρισες αέρφιν μου.Τωρα εν θάμαι μόνος μου εις το χωρκόν.Έσιεις να ρήσεις στούντον τόπον.Θκυο τραμματα τζιαι κόμα επολέμας.Εχουμεν ποούλα χαλλούμα ,ψουμια, ζυμωτά ,αρνια δικά μας .Βασιλιάες παρέα εννάμαστεν .Ήρτες έσσω σου, εις το χωρκόν σου.
Ο Αντρέας εσήκωσεν το ποτήριν Οι χωρκανοι οι παλλιοι εφιλούσαν τον.Δόξα σοι ο Θεός εστράφειν.Έστω τζιαι κατάκοπος που πελάη μακρινά.
Καλως σας ήβρα χωρκανοι είπεν τζιαι ελούθειν του κλαμάτου....
Τζειντην νύχταν εδάκρυσεν ο καφενές ούλλος. Ούλλος καθεαυτόν.
Ήτουν μια Ανάσταση πριν το Πάσκαν....

Listen Live