Παρ, Ιουλ 4, 2025

ΠΟΙΑ ΟΠΛΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΟΙΑ ΟΠΛΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ HRANA KAI TO ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ

Με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από αξιόπιστες πηγές, εκτός από βόμβες ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε και άλλα σύγρονα όπλα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Ο Στρατιωτικός Εξοπλισμόςτου Ισραηλ και και τα Πεδία Επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές περα από τους στρατιωτικούς στόχους στο Ιραν και ο αντικτυπος στους πολίτες

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της σύγκρουσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μόνο στις πρώτες τρεις ημέρες, είχε πραγματοποιήσει πάνω από 720 αεροπορικές επιδρομές, στοχεύοντας συνολικά περισσότερες από 60 τοποθεσίες. Την πέμπτη ημέρα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι τρία νέα κύματα επιθέσεων έπληξαν τουλάχιστον 40 επιπλέον στόχους.

Σε έρευνες που διεξάγουν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αρχή της αναλογικότητας στους νόμους του πολέμου έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ της φύσης των στόχων και των όπλων που χρησιμοποιούνται. Με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από αξιόπιστες πηγές, εκτός από βόμβες ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε τα ακόλουθα όπλα:

unnamed

 

1 • Harop – Αυτοκτονικό Drone: Παρασκευάζεται από την Israel Aerospace Industries (IAI), αυτό το αιωρούμενο πυρομαχικό παραμένει στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συντρίβεται σε στόχους όπως ραντάρ ή συστήματα αεράμυνας. Χρησιμοποιείται για την τύφλωση ιρανικών συστημάτων ραντάρ.
2 • Harpy – Αντιραντάρ Drone: Ένας παλαιότερος τύπος αντιραδιενεργού drone που αναζητά αυτόνομα σήματα ραντάρ και χτυπά μόλις εντοπιστεί. Χρησιμοποιείται για την καταστροφή ραντάρ στα πυραυλικά συστήματα του Ιράν.
3 • F-35I Adir – Αόρατο Μαχητικό Πολλαπλού Ρόλου: Η προσαρμοσμένη έκδοση του αμερικανικού F-35 του Ισραήλ, εξοπλισμένη με εγχώρια ηλεκτρονικά συστήματα. Ηγήθηκε των αρχικών κυμάτων επιθέσεων λόγω της αόρατης λειτουργίας του, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, αεράμυνες και πυρηνικές εγκαταστάσεις.
4 • F-15I Ra'am – Μαχητικό Κρούσης Μεγάλης Εμβέλειας: Ένα δικινητήριο αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει βαριά ωφέλιμα φορτία, που χρησιμοποιείται κυρίως για την παράδοση βομβών κατά των καταστροφών καταφυγίων όπως η GBU-28. Έπαιξε βασικό ρόλο σε επιθέσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Νατάνζ.
5 • F-16I Sufa – Μαχητικό Πολλαπλού Ρόλου: Ένα αναβαθμισμένο F-16D με δυνατότητα μεγάλου βεληνεκούς και πολλαπλά όπλα ακριβείας. Αναπτύχθηκε για να πλήξει στρατιωτικές βάσεις, πλατφόρμες πυραύλων και υποδομές επικοινωνιών χρησιμοποιώντας βόμβες SPICE και JDAM.
6 • Delilah – Πύραυλος Κρουζ Αεροπορικής Εκτόξευσης: Ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να αιωρείται κοντά σε μια περιοχή-στόχο, αποτελεσματικός ενάντια σε κινητά ή κρυφά συστήματα όπως ραντάρ ή οχήματα διοίκησης.
7 • Rampage – Υπερηχητικός Πύραυλος Αέρος-Εδάφους: Ένας γρήγορος, ακριβής πύραυλος που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems, που χρησιμοποιείται για να πλήξει στρατηγικές υποδομές όπως καταφύγια, εργοστάσια πυραύλων και αποθήκες πυρομαχικών. Η ταχύτητά του περιπλέκει την αναχαίτιση.
8 • Blue Sparrow – Βαλλιστικός Πύραυλος Αεροπορικής Εκτόξευσης: Αρχικά ένας δοκιμαστικός πύραυλος για προσομοίωση απειλών, αλλά τα στοιχεία πεδίου υποδηλώνουν επιχειρησιακή χρήση εναντίον στρατηγικών υποδομών.
9 • LORA – Βαλλιστικός Πύραυλος Μικρής Εμβέλειας: Ένας πύραυλος εδάφους με εμβέλεια 400 χλμ., ικανός να πλήξει σταθερούς στόχους με ακρίβεια μικρότερη των 10 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της εκστρατείας για την καταστροφή βασικών υποδομών στο δυτικό Ιράν.
10 • SPICE-1000/2000 – Βόμβες με Καθοδήγηση Ολίσθησης: Έξυπνα κιτ που μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε όπλα ακριβείας κλειδώνοντας σε εικόνες στόχων. Χρησιμοποιούνται ευρέως εναντίον ευαίσθητων ιρανικών εγκαταστάσεων.
11 • JDAM – Βόμβες με Καθοδήγηση GPS: Κιτ αμερικανικής κατασκευής που επιτρέπουν την καθοδήγηση συνηθισμένων βομβών μέσω GPS. Διάφοροι τύποι χρησιμοποιήθηκαν για την προσβολή σταθερών στόχων.
12 • GBU-39 SDB – Βόμβα Μικρής Διαμέτρου:Ελαφριές, υψηλής ακρίβειας βόμβες που επιτρέπουν την ταυτόχρονη μεταφορά πολλαπλών πυρομαχικών σε ένα μόνο μαχητικό. Κατάλληλες για χτυπήματα με υψηλό κίνδυνο παράπλευρων ζημιών.
13 • GBU-28 – Βόμβα Bunker Buster: Μια βόμβα 5.000 λιβρών ικανή να διαπεράσει οπλισμένο σκυρόδεμα και χώμα. Χρησιμοποιείται εναντίον υπόγειων εγκαταστάσεων όπως το Natanz.
14 • Spike ATGM – Κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος: Ένας προηγμένος ισραηλινός πύραυλος από την Rafael με δυνατότητα πυρός και ξεχνήματος, χρησιμοποιώντας οπτική και θερμική στόχευση για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και ελαφρών οχυρώσεων. Παραλλαγές μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση οχημάτων και κτιρίων.
15 • B-2 Spirit – Στρατηγικό βομβαρδιστικό stealth: Ένα αμερικανικό διηπειρωτικό βομβαρδιστικό από την Northrop Grumman, ικανό να μεταφέρει περίπου 23 τόνους κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Η χαμηλή διατομή ραντάρ του επέτρεπε να διεισδύσει κρυφά στον ιρανικό εναέριο χώρο και να ρίξει βόμβες bunker-bucker. Σε μια κοινή αποστολή ΗΠΑ-Ισραήλ, το B-2 στόχευσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Fordow, Natanz και Arak, αναπτύσσοντας βόμβες GBU-57 από μεγάλο υψόμετρο.
16 • GBU-57A/B MOP – Υπερβαρύ Bunker Buster: Μια βόμβα 30.000 λιβρών ικανή να διαπεράσει πάνω από 60 μέτρα χώματος και οπλισμένου σκυροδέματος. Καθοδηγούμενη μέσω αδρανειακών συστημάτων/GPS, αναπτύσσεται αποκλειστικά από βομβαρδιστικά B-2 και χρησιμοποιήθηκε στις αρχικές επιθέσεις για την απενεργοποίηση ευαίσθητων υπόγειων τμημάτων της πυρηνικής υποδομής του Ιράν.

Ισραηλινά πλήγματα στις πολιτικές υποδομές του Ιράν

Καθώς η δωδεκάήμερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έφτασε στο τέλος της, η ενημερωμένη αξιολόγηση του HRANA αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος των πολιτικών υποδομών και περιουσιακών στοιχείων του Ιράν παρέμεινε υπό επίθεση. Επαληθευμένα δεδομένα από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου καταγράφουν τουλάχιστον 109 χτυπήματα ή εκρήξεις σε βιομηχανικές, ενεργειακές, διοικητικές και εμπορικές εγκαταστάσεις - ένας αριθμός που θέτει μια σοβαρή πρόκληση για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των περιστατικών (73 κρούσματα) σημειώθηκαν στην επαρχία της Τεχεράνης, ακολουθούμενη από το Αλμπόρζ, το Λορεστάν, το Φαρς και το Κερμανσάχ ως τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. Η κορύφωση σημειώθηκε στις 15 Ιουνίου με 53 αναφερόμενα περιστατικά, που συνέπεσε με την πρώτη πανεθνική διακοπή του διαδικτύου και μια διακοπή αρκετών ωρών στην παραγωγή και διανομή ενέργειας.

Μεθοδολογική Σημείωση: Η ταξινόμηση των στοχευμένων τοποθεσιών στην παρούσα έκθεση ως «στρατιωτικές» ή «πολιτικές» βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, ορατούς δείκτες και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Ο οριστικός προσδιορισμός της φύσης αυτών των τοποθεσιών απαιτεί περαιτέρω επαλήθευση μέσω επίσημων εγγράφων, δορυφορικών εικόνων και ολοκληρωμένης ανάλυσης, τα οποία προς το παρόν δεν είναι προσβάσιμα. Επομένως, αυτή η κατηγοριοποίηση είναι προσωρινή και αποσκοπεί στην παροχή μιας αρχικής επισκόπησης και όχι σε μια οριστική κρίση σχετικά με τη φύση των στόχων.

Απεργίες στις Ενεργειακές Υποδομές

Οι πιο εκτεταμένες ενεργειακές ζημιές παρατηρήθηκαν στις νότιες επαρχίες και στην Τεχεράνη. Στο Μπουσέρ, το διυλιστήριο Fajr Jam και η Φάση 14 του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars χτυπήθηκαν δύο φορές συνεχόμενα στις 14 Ιουνίου, προκαλώντας πτώση της πίεσης του αερίου κατά 30%. Στην πρωτεύουσα, οι αποθήκες πετρελαίου στο Shahran και τη Νότια Τεχεράνη, καθώς και το διυλιστήριο Shahr-e Rey, υπέστησαν τρεις συνεχόμενες εκρήξεις στις 15 Ιουνίου, πυροδοτώντας τρεις δεξαμενές αποθήκευσης δέκα εκατομμυρίων λίτρων και διακόπτοντας τη μονάδα απόσταξης για 12 ώρες. Οι πυρκαγιές στη μονάδα υδρογονοπυρόλυσης του διυλιστηρίου πετρελαίου Kermanshah στις 16 Ιουνίου και η διακοπή της εφεδρικής παροχής ρεύματος στο εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου της Yazd την επόμενη μέρα προκάλεσαν μείωση της δυναμικότητας διύλισης κατά 7% κατά την περίοδο αναφοράς, οδηγώντας σε γραμμές καυσίμων πολλών χιλιομέτρων σε δρόμους δυτικά και νότια της Τεχεράνης.

Βιομηχανικές και κατασκευαστικές εγκαταστάσεις

Στο Λορέσταν, απεργίες στην αυτοκινητοβιομηχανία Zagros και στο Συγκρότημα Μηχανουργείου Oshtorinan κατέστρεψαν αίθουσες πρεσαρίσματος και βαφής, σταματώντας τις γραμμές συναρμολόγησης. Μια έκρηξη κοντά στις Βιομηχανίες Ηλεκτρονικών Shiraz πυροδότησε μια αποθήκη τηλεπικοινωνιακών πινάκων και έθεσε εκτός λειτουργίας τις γραμμές SMT. Διακοπές ρεύματος και καταρρεύσεις στέγης σε βιομηχανικά πάρκα στο Άλμπορζ (Καζβίν) και στο Μαράντ, καθώς και ζημιές σε πέντε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και τροφίμων στο Ζαντζάν και το Χαμεντάν, ανάγκασαν τουλάχιστον 3.000 εργάτες σε αναγκαστική άδεια ή ανεργία.

Διοικητικές και Μεταφορικές Υποδομές

Τα αεροδρόμια Μεχραμπάντ και Ταμπρίζ έκλεισαν προσωρινά δύο φορές λόγω συναγερμών ασφαλείας — ειδικότερα το Μεχραμπάντ υπέστη πλήγμα από πύραυλο κρουζ στις 16 Ιουνίου που κατέστρεψε το σύστημα ανεφοδιασμού του δυτικού διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης. Μια έκρηξη σε παράρτημα του Υπουργείου Εξωτερικών κοντά στο Μουσείο Κήπου και τα σπασμένα παράθυρα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Shahid Beheshti (23 Ιουνίου) αναστάτωσαν χιλιάδες υπαλλήλους και φοιτητές. Η φυλακή Evin χτυπήθηκε στις 19 Ιουνίου, με έναν πύραυλο να χτυπά την πύλη εισόδου. Οι ζημιές στο νοσοκομείο και η διακοπή των τηλεφωνικών γραμμών οδήγησαν σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνολικά, 16 διοικητικοί και μεταφορικοί στόχοι — από τερματικούς σταθμούς επιβατών έως πύργους τηλεπικοινωνιών — υπέστησαν άμεσες ζημιές.

Εμπορική Ακίνητη Περιουσία και Ζημίες Αγοράς

Σπασμένα παράθυρα στο τεράστιο συγκρότημα Iran Mall στη δυτική Τεχεράνη, πυρκαγιές σε αποθήκες κοντά στον αυτοκινητόδρομο Karaj και μια τοπική έκρηξη στο Μεγάλο Παζάρι του Ισφαχάν ήταν μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εμπορικών περιστατικών. Δώδεκα αναγνωρισμένα εμπορικά κέντρα υπέστησαν δομικές ζημιές ή προσωρινό κλείσιμο. Οι αναφορές πεδίου δείχνουν επίσης σημαντική μείωση στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά στη δυτική Τεχεράνη.

Στόχευση μοτίβων και ανθρώπινη επίδραση

Παρόλο που ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι επιθέσεις του επικεντρώθηκαν σε υποδομές που σχετίζονται με πυραύλους, η εξάπλωση των επιθέσεων και η έλλειψη κοντινών αεράμυνων σε πολιτικούς χώρους - όπως η αποθήκη πετρελαίου Shahran ή η ηλεκτρονική Shiraz Electronics - εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τήρηση της αρχής της διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι τεσσάρων εργαζομένων σε διυλιστήρια, δύο οδηγών βυτιοφόρων καυσίμων και τριών φύλακων εργοστασίων, μαζί με δεκάδες τραυματισμούς - ένας αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η συλλογή δεδομένων από την επαρχία.

unnamed 1

Επιθέσεις σε γειτονιές της Τεχεράνης

Η συλλογή δεδομένων συγκρούσεων δώδεκα ημερών από το HRANA αποκαλύπτει ότι η γεωγραφία των επιθέσεων στην πρωτεύουσα ήταν πιο συγκεντρωμένη γύρω από τον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως - ζώνες όπου συχνά γειτνιάζουν στρατηγικές υποδομές και πυκνές κατοικημένες περιοχές. Συνολικά 300 περιστατικά επιθέσεων ή εκρήξεων καταγράφηκαν εντός της αστικής περιοχής της Τεχεράνης, αριθμός που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο ασφαλείας της πρωτεύουσας για τα επόμενα χρόνια. Από αυτά, 95 περιστατικά χαρτογραφήθηκαν με ακρίβεια σε επίπεδο γειτονιάς: 45 περιστατικά (47%) σημειώθηκαν στον ανατολικό και βορειοανατολικό διάδρομο, 27 (28%) στα δυτικά, 16 (17%) στα βόρεια και βορειοδυτικά και 7 (7%) στα νότια και νοτιοδυτικά.

Ανατολικά και Βορειοανατολικά: Η πιο συχνή ζώνη στόχευσης.
Ο διάδρομος Tehranpars, Hakimiyeh και Lavizan, που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Babayi Expressway, παρέμεινε ο άξονας με τη μεγαλύτερη στόχευση. Σαράντα πέντε περιστατικά χτυπημάτων ή εκρήξεων καταγράφηκαν σε αυτόν τον στενό βιομηχανικό-κατοικημένο διάδρομο, συμπεριλαμβανομένων τριών άμεσων χτυπημάτων σε αποθήκες καυσίμων Lavizan και δύο δευτερογενών εκρήξεων που έγιναν αισθητές μέχρι τον κόμβο της οδού Babayi Expressway. Οι γειτονιές Nobonyad, Majidieh και Narmak δέχτηκαν επανειλημμένα κύματα έκρηξης. Συστοιχίες αεράμυνας που βρίσκονταν στα υψώματα Lashgark εκτόξευσαν επτά πυραύλους αναχαίτισης και εξαπέλυσαν αρκετές ριπές πυροβολικού σε πέντε συνεχόμενες νύχτες, φωτίζοντας τον ανατολικό ουρανό.

Βόρεια και Βορειοδυτικά: Η Διοικητική Ζώνη Απομόνωσης

Δεκαέξι περιστατικά καταγράφηκαν στον άξονα Τατζρίς-Βανάκ-Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένων τριών σε διάστημα 48 ωρών που έσπασαν δύο φορές παράθυρα σε πύργους γραφείων στην οδό Σεούλ και παρέλυσαν την οδό Sadr Expressway για ώρες. Εκρήξεις θραυσμάτων πάνω από τη Νιαβαράν, την οδό Βαλιασρ και κοντά στο πάρκο Σαέι διέκοψαν τις ραδιοεπικοινωνίες και προκάλεσαν τοπικές διακοπές ρεύματος. Την έκτη νύχτα της σύγκρουσης, επιβεβαιώθηκε ότι δύο αναχαιτιστικά εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκαν από την αμυντική τοποθεσία Λαβιζάν-Νιαβαράν.

Δυτικός Άξονας: Μεταξύ Βιομηχανικών και Οικιστικών Αρτηριών.
Είκοσι επτά περιστατικά αναφέρθηκαν στον διάδρομο Shahran, Chitgar και Bidganeh - όπου βρίσκονται η πετρελαϊκή αποθήκη Shahran και η πυραυλική βάση Bidganeh. Στις 15 Ιουνίου, ο καπνός από μια τεράστια έκρηξη στην πετρελαϊκή αποθήκη ήταν ορατός από το κέντρο της πόλης. Για τρεις συνεχόμενες νύχτες, τα συστήματα αεράμυνας στους λόφους του Chitgar και κοντά στην πλατεία Azadi εκτόξευσαν τρεις πυραύλους αναχαίτισης μαζί με πολλαπλούς πυροβολικούς. Η τουριστική δραστηριότητα στα πάρκα της λίμνης Chitgar ανεστάλη για αρκετές ημέρες και οι κάτοικοι του Ekbatan και του Iran Mall πέρασαν τουλάχιστον δύο νύχτες σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Νότια και Νοτιοδυτικά: Λιγότερα χτυπήματα, βαρύτερες ζημιές

Επτά περιστατικά σημειώθηκαν στη νότια ζώνη, από το Εσλαμσάχρ έως το Χανιαμπάντ-ε-Νο και κατά μήκος της οδού ταχείας κυκλοφορίας του Περσικού Κόλπου. Αν και λιγότερα σε αριθμό, τα πλήγματα προκάλεσαν δυσανάλογα σοβαρές ζημιές σε αποθήκες εφοδιαστικής και σε παλαιωμένες κατοικημένες περιοχές. Μια έκρηξη κοντά στο συγκρότημα Χαλίτζ-ε Φαρς κατέστρεψε δύο δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων και τρία υπόστεγα αποθηκών, εκτοπίζοντας τουλάχιστον 100 οικογένειες μέχρι την κατάπαυση του πυρός. Την ένατη νύχτα, δύο αναχαιτιστικά μικρής εμβέλειας εκτοξεύτηκαν από μια αμυντική τοποθεσία στη νότια Τεχεράνη.

Συνολικό Πρότυπο και Επιπτώσεις

Σχεδόν οι μισές από τις επιθέσεις με γνωστές συντεταγμένες σημειώθηκαν στον ανατολικό-βορειοανατολικό διάδρομο - μια περιοχή της οποίας ο συνδυασμός εγκαταστάσεων καυσίμων και πυκνής κατοικημένης περιοχής προκάλεσε τις υψηλότερες ανησυχίες για θύματα αμάχων. Ο δυτικός τομέας, γεμάτος με ενεργειακές και υλικοτεχνικές υποδομές, ήταν η δεύτερη σημαντική ζώνη-στόχος. Μεταξύ των 300 καταγεγραμμένων περιστατικών, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον τρεις μεγάλες δεξαμενές καυσίμων, δύο στρατηγικές αποθήκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκατοντάδες οικιστικές ή εμπορικές μονάδες. Επαληθευμένες αναφορές επιβεβαιώνουν τον θάνατο τεσσάρων εργαζομένων σε αποθήκες καυσίμων, δύο οδηγών βυτιοφόρων και τριών φύλακων εργοστασίων, μαζί με δεκάδες ακόμη τραυματίες. Δεδομένης της γεωγραφικής εξάπλωσης και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων απομάκρυνσης συντριμμιών, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η στοχευμένη στόχευση των περιφερειακών ζωνών θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική επαναξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας της πρωτεύουσας τα επόμενα χρόνια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live