Παρ, Ιουλ 4, 2025

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΤΑΝΙΟ ΤΗΣ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΤΑΝΙΟ ΤΗΣ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ BBC -  ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΩΝ

Τι νόημα έχουν οι μάχες στη ΛΔ Κονγκό;

Damian Zane & Wedaeli Chibelushi, BBC News

Επιμέλεια Γιάννης Πεγειωτης

Η πλούσια σε ορυκτά ανατολική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μαστίζεται από συγκρούσεις για περισσότερα από 30 χρόνια, από τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Πολυάριθμες ένοπλες ομάδες έχουν ανταγωνιστεί τις κεντρικές αρχές για την εξουσία και τον έλεγχο της πιθανής περιουσίας σε αυτό το αχανές έθνος.

Η αστάθεια έχει επηρεάσει τις γειτονικές χώρες με καταστροφικές συνέπειες – όπως ήταν γνωστό στη δεκαετία του 1990, όταν δύο τεράστιες συγκρούσεις, που ονομάστηκαν Παγκόσμιοι Πόλεμοι της Αφρικής, οδήγησαν στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι μάχες κλιμακώθηκαν ξανά νωρίτερα φέτος, όταν μια ανταρτική ομάδα γνωστή ως M23 σημείωσε σημαντική προέλαση στα ανατολικά. Στα τέλη Ιουνίου, οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για μια ειρηνευτική συμφωνία σε μια προσπάθεια να σταματήσει η σύγκρουση.

Τι έχει κάνει το M23;

Σε μια γρήγορη προέλαση, η M23 κατέλαβε μια σειρά από βασικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Το πρώτο μεγάλο πραξικόπημα της ομάδας έγινε στα τέλη Ιανουαρίου με την κατάληψη της Γκόμα - μιας πόλης στην επαρχία του Βόρειου Κίβου που φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Βρισκόμενη στα σύνορα με τη Ρουάντα και στις όχθες της λίμνης Κίβου, η Γκόμα είναι ένας ζωτικός εμπορικός και μεταφορικός κόμβος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πόλεις εξόρυξης που προμηθεύουν μέταλλα και ορυκτά με μεγάλη ζήτηση.

Τον Φεβρουάριο, η M23 κατέλαβε επίσης μια άλλη σημαντική πόλη στην περιοχή, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Νότιου Κίβου, Μπουκάβου.

Οι μάχες μεταξύ της M23 και του στρατού του Κονγκό και των συμμαχικών πολιτοφυλακών συνεχίζονται στην περιοχή, καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να επεκτείνουν την επικράτειά τους.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κάποια στιγμή, η M23 απείλησε να στοχεύσει την πρωτεύουσα του έθνους, Κινσάσα - μια πόλη 2.600 χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά αυτής της απέραντης χώρας.

Ποιοι είναι οι M23;

Η M23 διευθύνεται από Τούτσι, οι οποίοι λένε ότι έπρεπε να πάρουν τα όπλα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα της μειονοτικής ομάδας.

Λένε ότι αρκετές προηγούμενες συμφωνίες για τον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων στην περιοχή δεν έχουν τηρηθεί - πήραν το όνομά τους από μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με μια προηγούμενη ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τους Τούτσι στις 23 Μαρτίου 2009.

Λίγο μετά την ίδρυσή της το 2012, η ​​M23 απέκτησε γρήγορα εδάφη και κατέλαβε την Γκόμα - πράξεις που αντιμετωπίστηκαν με διεθνή κατακραυγή και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την Γκόμα και στη συνέχεια υπέστη μια σειρά από βαριές ήττες στα χέρια του κονγκολέζικου στρατού, μαζί με μια δύναμη του ΟΗΕ, που την οδήγησαν στην εκδίωξή της από τη χώρα.

Οι μαχητές του M23 συμφώνησαν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στον στρατό με αντάλλαγμα τις υποσχέσεις ότι οι Τούτσι θα προστατεύονταν.

Αλλά, το 2021, η ομάδα πήρε ξανά τα όπλα, λέγοντας ότι οι υποσχέσεις είχαν παραβιαστεί.

Εμπλέκεται η Ρουάντα στις μάχες;

Στις 27 Ιουνίου, η ΛΔ Κονγκό υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση.

Η συμφωνία δεν υπογράφηκε με το M23 - του οποίου οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει τεράστιες περιοχές της περιοχής - αλλά με τη Ρουάντα, τη γειτονική χώρα της ΛΔ Κονγκό.

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η Ρουάντα υποστηρίζει το M23.

Πέρυσι, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δήλωσε ότι έως και 4.000 στρατιώτες από τη Ρουάντα πολεμούσαν στο πλευρό των ανταρτών. Είπαν επίσης ότι ο στρατός της Ρουάντα είχε «de facto τον έλεγχο των επιχειρήσεων του M23».

Η ΛΔ Κονγκό, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία λένε επίσης ότι η Ρουάντα υποστηρίζει το M23.

Ενώ ο αρχηγός του M23, η Σουλτάνι Μακένγκα, είναι μια Τούτσι από το Κονγκό που πολέμησε στο παρελθόν στον στρατό της Ρουάντα.

Ποια είναι η Σουλτάνι Μακένγκα;

Η κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, αρνείται ότι παρείχε οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη στο M23. Υποστηρίζει ότι έχει λάβει αμυντικά μέτρα για την προστασία του εδάφους της Ρουάντα.

Με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Ουάσινγκτον, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τη Ρουάντα να αρνηθεί ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρουάντα υποστηρίζει τους αντάρτες στη ΛΔ Κονγκό

Ποια είναι η σχέση με τη Ρουάντα;

Η προέλευση των τρεχουσών συγκρούσεων μπορεί εν μέρει να εντοπιστεί στη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Περίπου 800.000 άνθρωποι -κυρίως από την κοινότητα Τούτσι- σφαγιάστηκαν από εξτρεμιστές της εθνοτικής ομάδας Χούτου.

Η γενοκτονία έληξε με την προέλαση μιας δύναμης ανταρτών με επικεφαλής τους Τούτσι, υπό τη διοίκηση του Πολ Καγκάμε, ο οποίος είναι νυν πρόεδρος.

Φοβούμενοι αντίποινα, περίπου ένα εκατομμύριο Χούτου διέφυγαν στη συνέχεια πέρα ​​από τα σύνορα προς αυτό που βρίσκεται τώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό πυροδότησε εθνοτικές εντάσεις καθώς μια περιθωριοποιημένη ομάδα Τούτσι στα ανατολικά - οι Banyamulenge - ένιωθε ολοένα και πιο απειλούμενη.

Ο στρατός της Ρουάντα εισέβαλε δύο φορές στη ΛΔ Κονγκό, λέγοντας ότι καταδιώκει ορισμένους από τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία, και συνεργάστηκε με μέλη της Banyamulenge και άλλων ένοπλων ομάδων.

Μετά από 30 χρόνια συγκρούσεων, μία από τις ομάδες Χούτου, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR), στις οποίες συμμετέχουν ορισμένοι από τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.

Η Ρουάντα περιγράφει το FDLR ως «πολιτοφυλακή γενοκτονίας» και λέει ότι η συνεχιζόμενη ύπαρξή του στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό απειλεί το ίδιο της το έδαφος. Τον Φεβρουάριο, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα, Γιολάντε Μακόλο, δήλωσε στο BBC ότι το FDLR ήθελε να επιστρέψει στη Ρουάντα για να «ολοκληρώσει τη δουλειά» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρουάντα έπρεπε να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Η Ρουάντα κατηγορεί τις αρχές του Κονγκό ότι συνεργάζονται με το FDLR.

Η ΛΔ Κονγκό το αρνείται αυτό, αλλά στην πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τερματίσουν την «κρατική υποστήριξη» προς το FDLR. Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η ομάδα πρέπει να εξουδετερωθεί και η Ρουάντα πρέπει να υποχωρήσει από τα «αμυντικά της μέτρα».

Τι προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία στη ΛΔ Κονγκό;

Η συμφωνία που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ ελπίζει να επιτύχει εκεί που πολλές άλλες έχουν αποτύχει.

Η συμφωνία απαιτεί τα εξής:

Η Ρουάντα «απελευθερώνει» τις δυνάμεις της

Και οι δύο χώρες απέχουν από την υποστήριξη ένοπλων ομάδων και αντ' αυτού διευκολύνουν την «απεμπλοκή, τον αφοπλισμό και την ένταξή τους».

Και οι δύο χώρες απέχουν από επιθετικές ενέργειες

Ωστόσο, η απουσία από τη συμφωνία της M23 - της πιο εξέχουσας ένοπλης ομάδας στη σύγκρουση - έχει προκαλέσει κριτική .

Πολλοί έχουν επίσης σημειώσει ότι η συμφωνία δεν αναφέρει εάν η M23 θα αποσυρθεί από όλα τα εδάφη στην ανατολική ΛΔ Κονγκό που κατέχει τώρα.

Αν και η M23 δεν υπέγραψε τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, διεξάγει ξεχωριστές ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Κονγκό, με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον έχει επίσης μια οικονομική διάσταση - που ενδεχομένως παρέχει στις ΗΠΑ επικερδή πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Η Ρουάντα και η ΛΔ Κονγκό θα πρέπει να εργαστούν για την «επέκταση του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων» σε «κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών», αναφέρει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση στην Κινσάσα φέρεται να προσέφερε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας νωρίτερα φέτος, αφού έχασε εδάφη από τον M23.

Τι γίνεται με τον ορυκτό πλούτο του Κονγκό;

Η ΛΔ Κονγκό και πολλές εκθέσεις του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει τη Ρουάντα ότι χρησιμοποιεί τη σύγκρουση ως τρόπο λεηλασίας των ορυκτών του Κονγκό, όπως ο χρυσός και το κολτάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών, όπως κάμερες και εσωτερικές συσκευές αυτοκινήτων.

Τα τελευταία χρόνια, η M23 έχει καταλάβει αρκετές επικερδείς περιοχές εξόρυξης και μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι περίπου 120 τόνοι κολτάν στέλνονταν από την M23 στη Ρουάντα κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Η Ρουάντα αρνείται επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί εκμετάλλευσης των ορυκτών της ΛΔ Κονγκό.

Το τηλέφωνό σας, ένα σπάνιο μέταλλο και ο πόλεμος στη ΛΔ Κονγκό

Εξετάζει ο Τραμπ μια συμφωνία για τα ορυκτά με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που έχει πληγεί από συγκρούσεις;

Τι κάνουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ;

Μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ βρίσκεται σε ισχύ από το 1999. Η τρέχουσα δύναμη - γνωστή ως Monusco - αποτελείται από περισσότερους από 10.000 στρατιώτες.

Ωστόσο, από αυτές, μόνο η Ταξιαρχία Επέμβασης Δυνάμεων επιτρέπεται να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων ομάδων. Αυτή η δύναμη ήταν που βοήθησε στην ήττα της M23 το 2013.

Η Μονούσκο έχει γίνει στόχος οργής από τους απλούς Κονγκολέζους, οι οποίοι την θεωρούν ως αποτυχημένη. Ο πρόεδρος Τσισεκέντι, θεωρώντας την αποστολή αποτυχημένη, της είχε ζητήσει να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Αλλά η αναχώρηση καθυστέρησε και τον Δεκέμβριο η αποστολή παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος.

Μια στρατιωτική δύναμη από την Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (Sadc), μια περιφερειακή ομάδα 16 χωρών, η οποία αναπτύχθηκε στα τέλη του 2023 άρχισε να αποσύρεται στα τέλη Απριλίου.

Δεν κατάφερε να σταματήσει την προέλαση του M23 και τον Μάρτιο η αποστολή του τερματίστηκε.

Αυτό συνέβη μετά τον θάνατο 14 Νοτιοαφρικανών στρατιωτών τον Ιανουάριο, μαζί με αρκετούς ακόμη από το Μαλάουι και την Τανζανία.

Listen Live