Πεμ, Μάι 2, 2024

Ο ΛΑΖΑΡ ΜΠΕΡΜΑΝ ΤΗΣ TIMES OF ISRAEL ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Ο ΛΑΖΑΡ ΜΠΕΡΜΑΝ ΤΗΣ TIMES OF ISRAEL ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Η απερίσκεπτη προσέγγιση του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να του κοστίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου πιέστηκε να ανακοινώσει νέα μέτρα για τους κατοίκους της Γάζας στον απόηχο της θανατηφόρας απεργίας κατά των εργαζομένων στο WCK, αλλά και πάλι η Ιερουσαλήμ κινδυνεύει να κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά.

Υπάρχουν πολλές πτυχές της συμπεριφοράς του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα που έχουν απογοητεύσει τους στενότερους συμμάχους του. Οι άστοχες δηλώσεις υπουργών και άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων, η άρνηση να μιλήσουν για την «επόμενη μέρα» της Χαμάς και, ειδικά, ο αριθμός των νεκρών αμάχων έχουν τεντώσει την ανεπιφύλακτη υποστήριξη που απολάμβανε το Ισραήλ αμέσως μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Αλλά είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης Νετανιάχου στην περίπλοκη και συχνά απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που θέτει πραγματικά σε κίνδυνο την υποστήριξη για τη συνέχιση του πολέμου και θέτει υπό αμφισβήτηση την «ολική νίκη» που υποσχέθηκε.

Για μήνες, οι σύμμαχοι προσπαθούσαν τόσο αθόρυβα όσο και δημόσια να πείσουν την πολεμική ηγεσία του Ισραήλ να αναγνωρίσει πόσο θεμελιώδης είναι η κατάσταση της βοήθειας στην πολεμική προσπάθεια.

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν να αρνηθεί ενστικτωδώς κάθε αίτημα και να συμφωνήσει τελικά με τις ίδιες απαιτήσεις όταν οι επιτόπιες συνθήκες αφήνουν ελάχιστες επιλογές. Αυτή η προσέγγιση, η οποία φαίνεται να βασίζεται σε εγχώριους πολιτικούς υπολογισμούς, αναγκάζει το Ισραήλ να αιμορραγεί την υποστήριξη, παρόλο που η νίκη δεν φαίνεται ιδιαίτερα επικείμενη.

Σκληρή κουβέντα

«Έχω διατάξει πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ρεύμα, ούτε φαγητό, ούτε καύσιμα, όλα είναι κλειστά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δύο ημέρες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η πολιορκία άρθηκε, καθώς τα φορτηγά πρώτων βοηθειών που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα περνούσαν από την Αίγυπτο.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η πίεση από τις ΗΠΑ και τις ΜΚΟ ώθησε το Ισραήλ να αντιστρέψει την πορεία του και στα καύσιμα, καθώς τα φορτηγά άρχισαν να φέρνουν δεξαμενές καυσίμων για νοσοκομεία, φορτηγά βοήθειας, αντλίες νερού, μονάδες αφαλάτωσης, αρτοποιεία και εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Τα καύσιμα θα πήγαιναν επίσης στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel, ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες τηλεφώνου και Διαδικτύου.

Τώρα, η COGAT υπερηφανεύεται για το πόσα βυτιοφόρα καυσίμων αφήνει να μπουν καθημερινά.

Στο πλαίσιο της δηλωμένης πολιτικής αποσύνδεσης του Ισραήλ από τη Γάζα - που διαλαλούσαν οι Ισραηλινοί ηγέτες από την αρχή του πολέμου - οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων υποσχέθηκαν επίσης ότι δεν θα πήγαινε βοήθεια στη Λωρίδα από το πέρασμα Kerem Shalom. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πίεζαν το Ισραήλ για εβδομάδες να ανοίξει το Κερέμ Σαλόμ, παλαιότερα το κύριο πέρασμα εμπορευμάτων της Γάζας.

Τον Δεκέμβριο, ο Νετανιάχου και η κυβέρνηση υποχώρησαν και τώρα διαφημίζει πόσα φορτηγά περνούν από τη διάβαση κάθε μέρα.

Η ισραηλινή αστυνομία εμποδίζει τους ακτιβιστές να εμποδίσουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, 29 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Το Ισραήλ δεν θα επέτρεπε ούτε το λιμάνι του Ασντόντ να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας. Τελικά, τον Ιανουάριο, ο Νετανιάχου ενέδωσε στις αμερικανικές πιέσεις και επέτρεψε σε ένα τεράστιο φορτίο αλευριού να φτάσει στις αποβάθρες. Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich εμπόδισε την απελευθέρωση του αλευριού για εβδομάδες για να μην φτάσει στην UNRWA, όπως ήταν αναμενόμενο να εξοργίσει τους Αμερικανούς, προτού τελικά επιτραπεί στη Γάζα.

Τώρα, στον απόηχο του θανατηφόρου χτυπήματος της Δευτέρας στο κομβόι της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας, το Ισραήλ συνεχίζει να αποχωρεί από τα σκληρά λόγια του.

Το λιμάνι του Ashdod θα είναι ανοιχτό για βοήθεια από την Κυριακή. Το Ισραήλ ανοίγει επίσης το πέρασμα Erez στη βόρεια Γάζα, το κύριο σημείο διέλευσης στη Λωρίδα όπου πολλοί Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και απήχθησαν από την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αφού αψηφούσαν τις εκκλήσεις να το κάνουν για μήνες.

Διατηρεί επίσης τη διάβαση Kerem Shalom ανοιχτή για περισσότερες ώρες και το Σαββατοκύριακο. Η COGAT είχε απορρίψει την ανάγκη για ένα τέτοιο μέτρο, λέγοντας ότι επεξεργάζεται περισσότερα φορτηγά κάθε μέρα από όσα μπορούν να χειριστούν οι οργανισμοί στη Γάζα. Τώρα το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η διατήρηση της διάβασης ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επιτρέψει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Αντί να δείξει στους συμμάχους του ότι ηγείται της προσπάθειας βοήθειας, το Ισραήλ θεωρείται ότι σέρνει τα πόδια του καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα χειροτερεύει.

Αυτή η αντίληψη —καθόλου αβάσιμη— θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την εκστρατεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θέτει πλέον οριστικά την εκεχειρία με την απελευθέρωση των ομήρων. Είπε στον Νετανιάχου στην τεταμένη τηλεφωνική τους επικοινωνία μετά το χτύπημα του WCK ότι «μια άμεση κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την προστασία των αθώων πολιτών».

Μια κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από το εξωτερικό χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις από τη Χαμάς θα ήταν, φυσικά, καταστροφή για το Ισραήλ, ειδικά καθώς προσπαθεί να βρει πώς να προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο της κατάκτησης της Γάζας.

Η νότια πόλη της Ράφα, επιμένουν ότι οι ηγέτες του Ισραήλ σε όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και οι στρατιωτικοί αρχηγοί του, πρέπει να καταληφθούν. Τέσσερα τάγματα της Χαμάς, συν τους μαχητές που έχουν διαφύγει νότια, παραμένουν στην πόλη. Ο δρόμος της Φιλαδέλφειας, η διαδρομή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, κάτω από και πάνω από την οποία τα όπλα της Χαμάς έρεαν στη Γάζα από το 2007, πρέπει επίσης να βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Αλλά οι ανθρωπιστικές ανησυχίες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να βρίσκονται καταφύγιο στην πόλη, αναστέλλουν και αυτή την επίθεση, και φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την επιχείρηση που θέλει.

Δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης για τους κατοίκους της Γάζας που στεγάζονται γύρω από τη Ράφα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται τώρα σε οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση εκεί και δεν θα αποκλείσει συνέπειες για το Ισραήλ εάν επιλέξει να προχωρήσει. Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης λένε στους Times of Israel ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η ηγεσία δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει ουσιαστική επιχείρηση εκεί, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της.

Οι βοηθοί του Νετανιάχου παρουσίασαν ένα ανθρωπιστικό σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση στους Αμερικανούς ομολόγους τους αυτή την εβδομάδα, αλλά οι Αμερικανοί συγκινήθηκαν από αυτό που είδαν, απορρίπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο ως ανεφάρμοστο.

«Είναι λόγω του ανθρωπιστικού ζητήματος που είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο», δήλωσε ο Einav Levy, ιδρυτικός διευθυντής της Ισραηλινής Σχολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας. «Έχουμε ήδη χάσει την εικόνα».

Χάος

Παρόλο που η Χαμάς εσκεμμένα παρεμποδίζει τη διανομή της βοήθειας και βλέπει οφέλη από την επικείμενη πείνα στη Λωρίδα, το Ισραήλ πρέπει να δεχτεί την ευθύνη για την παροχή βοήθειας εκεί, υποστήριξε ο Bar Rapaport του Mitvim: Το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τις Περιφερειακές Εξωτερικές Πολιτικές.

«Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί τόσο καιρό πριν», είπε στους Times of Israel, αναφερόμενη στην επιτακτική ανάγκη για το Ισραήλ να εξασφαλίσει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λέβι είπε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος όσον αφορά τη βοήθεια στη Γάζα. «Δεν υπάρχει πραγματική ικανότητα να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι και πού το κάνει», είπε.

Υπάρχει μια μεταβαλλόμενη πληθώρα διεθνών ΜΚΟ, υπηρεσιών του ΟΗΕ και κρατικών πρωτοβουλιών, που δραστηριοποιούνται παράλληλα με τη Χαμάς, τις τοπικές φυλές και τους Ισραηλινούς Στρατούς. Ο εδαφικός έλεγχος αλλάζει συνεχώς και οι πολίτες μετακινούνται επίσης.

Ο Ράποπορτ, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του WCK, είπε ότι διαμαρτύρονται ότι η συνεργασία με το IDF δεν είναι μια ιδιαίτερα οργανωμένη διαδικασία: «Εξαρτάται αν πέσεις πάνω σε κάποιον στο IDF που είναι έτοιμος να ακούσει. ποιος σε ξέρει προσωπικά ή όχι».

Οι ΜΚΟ, σημείωσε, παραπονέθηκαν επίσης ότι δεν ήταν πάντα σίγουροι σε ποιον ακριβώς να απευθυνθούν.

Το WCK αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν δίνει συνεντεύξεις αυτή τη στιγμή. Η COGAT δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό.

«Δεν υπάρχει ένας τακτικός, συντονισμένος μηχανισμός για τις διελεύσεις, για τη διανομή βοήθειας, για τις επαφές μεταξύ του Ισραήλ και των διεθνών παραγόντων», είπε ο Ράποπορτ. «Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό».

Όσο επικρατεί χάος στο έδαφος, το Ισραήλ θα αγωνίζεται να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του στη Γάζα.

Το Ισραήλ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η UNRWA στη Γάζα και προφανώς δεν θα αφήσει τη Χαμάς να εμπλακεί στη διαχείριση της Λωρίδας. Το ίδιο το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει ξανά την ευθύνη για 2 εκατομμύρια εχθρικούς Παλαιστίνιους.

Προς το παρόν, ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις αστικές λειτουργίες της UNRWA και της Χαμάς, αλλά η δολοφονία εργαζομένων από έναν από τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους του Ισραήλ κάνει αυτόν τον στόχο ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Το WCK έχει αποσυρθεί από τη Γάζα και δεν είναι σαφές εάν θα επιστρέψει.

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι τα φιλοδυτικά αραβικά κράτη θα χρηματοδοτήσουν τελικά την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά δεν πρόκειται να μπουν στο βίαιο κλιμάκιο εκεί.

«Τη στιγμή που θα γίνει πιο αποτελεσματική διαχείρισή του στο Ισραήλ», είπε ο Ράποπορτ, «θα είναι ευκολότερο για το Ισραήλ να συμμετάσχει περιφερειακούς παράγοντες για να βοηθήσουν.

Πρωτοβουλία

Σε μια μακάβρια ανατροπή, οι επτά εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία του Ισραηλινού Στρατού μπορεί να είχαν κάνει περισσότερα στον θάνατό τους για να βελτιώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα από όσα θα μπορούσαν να ονειρευτούν να κάνουν στην καθημερινή τους εργασία.

Η πολεμική ηγεσία του Ισραήλ κατάλαβε ότι δεν είχε άλλα περιθώρια για λάθη. Εάν το Ισραήλ θεωρηθεί ότι παρεμποδίζει, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν λιγότερο το βέτο τους στον ΟΗΕ και να αναστείλουν τις αποστολές όπλων.

Όμως ο Νετανιάχου και ο κύκλος του δεν φαίνεται να έχουν εσωτερικεύσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα εξακολουθούν να είναι αντιδραστικά και φαίνονται περιορισμένα από τον φόβο να αναστατώσουν την ακροδεξιά πλευρά της κυβέρνησης.

Η δήλωση που ανακοίνωσε τα νέα μέτρα βοήθειας περιελάμβανε μια αιτιολόγηση που απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, τον Bezalel Smotrich και τους υποστηρικτές τους, εξηγώντας το μέτρο επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμα για τη συνέχιση του πολέμου. Η ίδια η απόφαση για τη βοήθεια λήφθηκε βιαστικά πριν φτάσει ο Μπεν Γκβίρ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης το βράδυ, ισχυρίζεται ο ακροδεξιός υπουργός.

Πολλοί Ισραηλινοί επισημαίνουν ότι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς εδώ και έξι μήνες δεν απολαμβάνουν αποστολές βοήθειας. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι ίδιες χώρες που κρατούν τα πόδια του Ισραήλ στη φωτιά έχουν πολεμήσει με πολύ λιγότερο ενδιαφέρον για τα δεινά των αμάχων του εχθρού.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά οι ηγέτες του Ισραήλ πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα πρότυπα που τους επιβάλλουν οι σύμμαχοί του, ακόμα κι αν φαίνονται παράλογα.

Ο Νετανιάχου μπορεί να δείξει πρωτοβουλία στο ανθρωπιστικό μέτωπο και να ανακτήσει κάποια νομιμότητα για να ολοκληρώσει τη δουλειά εναντίον της Χαμάς. Αυτό θα περιελάμβανε το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης, τον διορισμό ενός τσάρου ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων με οργανώσεις βοήθειας, την τοποθέτηση αγωγών νερού στη Γάζα πριν από το καλοκαίρι, ακόμη και τη δημιουργία ισραηλινών νοσοκομείων πεδίου στα σύνορα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε έως ότου οι ΗΠΑ απαιτήσουν περισσότερα μέτρα και μετά να θεωρηθούν σκληροί απέναντι στα δεινά των αμάχων.

«Αν το Ισραήλ είχε δείξει από την αρχή ότι το ανθρωπιστικό ζήτημα είναι σημαντικό για αυτό», είπε ο Ράποπορτ, «ότι κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι αθώοι θα πληγούν, να το δημοσιοποιήσει, να δείξει πόσο φέρνει. θα ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση τώρα».

Listen Live