Παρ, Μάι 3, 2024

Δράση νωρίς στην Αιθιοπία όταν ο κόσμος δεν παρακολουθεί

Δράση νωρίς στην Αιθιοπία όταν ο κόσμος δεν παρακολουθεί

Της Kate Katch

Όταν μια χώρα πλήττεται από έναν ξαφνικό φυσικό κίνδυνο –σεισμό, τσουνάμι ή πλημμύρες– ο αντίκτυπος είναι άμεσος, η κρίση γίνεται πρωτοσέλιδο και συχνά ακολουθεί η βοήθεια. Αλλά όταν μια χώρα πλήττεται από ένα αργό ακραίο γεγονός, όπως η ξηρασία, η κρίση ξετυλίγεται σε αργή κίνηση: οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν, τα ζώα πεθαίνουν, οι άνθρωποι πουλάνε τα περιουσιακά τους στοιχεία και αφήνουν τα σπίτια τους, γυναίκες και κορίτσια διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους καθώς περπατούν περαιτέρω για να βρουν νερό και τα παιδιά αποσύρονται από το σχολείο.

Αυτή ήταν η εμπειρία της Αιθιοπίας, ξανά και ξανά.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιουνίου 2022, η Αιθιοπία βίωσε πέντε διαδοχικές περιόδους βροχών κάτω του μέσου όρου, με την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2022 να είναι η πιο ξηρή των τελευταίων 70 ετών. Η παρατεταμένη φύση της ξηρασίας επηρέασε τελικά περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά αυτή τη φορά υπήρχε μια αχτίδα ελπίδας.

Η ανθρωπιστική κοινότητα έδρασε νωρίτερα χάρη στην πιλοτική εφαρμογή του OCHA ενός πλαισίου προληπτικής δράσης. Το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (CERF) το οποίο διαχειρίζεται ο OCHA παρείχε 20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ανθρωπιστικούς εταίρους για τη μείωση των επιπτώσεων της ξηρασίας σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους.

«Το πιλότο της προληπτικής δράσης για την Αιθιοπία έδειξε ότι αν δράσουμε νωρίτερα, οι ζωές των ανθρώπων θα είναι καλύτερες», δήλωσε ο Joyce Msuya, Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Αναπληρωτής Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας. «Το 2024, η ξηρασία οδηγεί και πάλι εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν… έχουμε τα στοιχεία, τώρα πρέπει να κλιμακωθούμε».

Η πρόκληση

Η Αιθιοπία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοβαρές εποχιακές ξηρασίες. Τα βιώνει κάθε δεκαετία από το 1953. Επιδεινώνονται από συγκρούσεις, εισβολές ακρίδων, υψηλές τιμές τροφίμων και τοπικές πλημμύρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινότητες στην Αιθιοπία λαμβάνουν συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της 18χρονης ιστορίας του CERF, η Αιθιοπία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πέντε κορυφαίων αποδεκτών χωρών, έχοντας λάβει συνολικά 500 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 40 τοις εκατό αυτής της χρηματοδότησης έχει διατεθεί για την ανακούφιση από την ξηρασία.

Οι ξηρασίες είναι προβλέψιμες, αλλά πολύ συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν χρηματοδότηση έως ότου τα δεινά φτάσουν σε καταστροφικά επίπεδα και δραματικές εικόνες χτυπήσουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η λύση

Το 2020, το OCHA και οι εταίροι του δημιούργησαν πιλοτικά ένα πλαίσιο προληπτικής δράσης στην Αιθιοπία για να δουν πώς η ανθρωπιστική κοινότητα θα μπορούσε να προλάβει την ξηρασία και να μειώσει τον αντίκτυπό της στις ευάλωτες κοινότητες.

Τα πλαίσια προληπτικής δράσης χρησιμοποιούν ένα μοντέλο ή μια πρόβλεψη για να ενεργοποιήσουν προκαθορισμένη χρηματοδότηση για προσυμφωνημένες δραστηριότητες. Ουσιαστικά, ένα πλαίσιο προκαθορίζει ακριβώς πότε θα αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση και ποιος θα προβεί σε ποια δράση. Το Κέντρο Ανθρωπιστικών Δεδομένων του OCHA ανέπτυξε ένα έναυσμα για την Αιθιοπία που θα ενεργοποιούνταν εάν οι κλιματικές προβλέψεις πρότειναν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου κατά την ερχόμενη περίοδο των βροχών και εάν οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας αναμενόταν να επιδεινωθούν.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020, τέσσερις περιοχές στην Αιθιοπία πληρούσαν τα κριτήρια επισιτιστικής ανασφάλειας για την ενεργοποίηση του πλαισίου προληπτικής δράσης. Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπεται να αντιμετωπίσουν κρίσεις ή επίπεδα έκτακτης ανάγκης επισιτιστικής ανασφάλειας εντός έξι μηνών (μέχρι τον Ιούνιο του 2021). Δεν πληρούσαν όλες οι εποχικές κλιματικές προβλέψεις το όριο ενεργοποίησης - ορισμένες ήταν πιο βέβαιες στην πρόβλεψη βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου από άλλες.

Η αβεβαιότητα των προβλέψεων δεν εμπόδισε μια προσέγγιση χωρίς λύπη. Τον Δεκέμβριο του 2020 – νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο δωρητή – το CERF παρείχε τη χρηματοδότηση που χρειάζονταν οι ανθρωπιστικοί εταίροι για να μειώσουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Σύμφωνα με μια έρευνα ικανοποίησης που πραγματοποιήθηκε με 60 ντεσιμπέλ , τρεις στους πέντε αποδέκτες βοήθειας ανέφεραν βελτιωμένη ικανότητα να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα, εισροές επιβίωσης και λογαριασμούς νοικοκυριού.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν σπόρους που βλαστάνουν γρήγορα ή/και είναι ανθεκτικοί στην ξηρασία, συμπληρωματικές ζωοτροφές και υπηρεσίες υγείας των ζώων και άνευ όρων επιχορηγήσεις σε μετρητά. [1] Χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δομές που βασίζονται στην κοινότητα, σχεδόν 250.000 μέλη της κοινότητας έμαθαν για τους κινδύνους προστασίας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου και του γάμου σε νεαρή ηλικία. [2] Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό μέσω της έγκαιρης αποκατάστασης γεωτρήσεων και μη λειτουργικών συστημάτων ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγείας και των σχολείων. [3]

Ως ένας αποδέκτης της βοήθειας προληπτικής δράσης που παρέχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας

σημείωσε: «Η οικογένειά μου επωφελήθηκε από τη βοήθεια, καθώς χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα. Επιπλέον, ξοδέψαμε τα χρήματα για να φροντίσουμε τα παιδιά μας και η υποστήριξη των ζωοτροφών ήταν επίσης χρήσιμη για τα ζώα μας, καθώς υπήρχε ανεπαρκής βοσκή».

Το takeaway

Σε έναν κόσμο όπου οι ανθρωπιστικές κρίσεις ανταγωνίζονται για πολιτική προσοχή και πόρους, η Αιθιοπία δείχνει ότι τα προληπτικά πλαίσια δράσης καθιστούν την πρόωρη δράση ως προεπιλογή.

Η Catherine Sozi, πρώην μόνιμος κάτοικος του ΟΗΕ και Ανθρωπιστική Συντονίστρια για την Αιθιοπία, εξήγησε: «Στα τέλη του 2020 και το 2021, οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης, η πολιτική προσοχή και οι πόροι επικεντρώθηκαν στην κρίση Tigray στην Αιθιοπία. Κανείς δεν έδινε σημασία στις αποτυχημένες βροχές στην Αιθιοπία. Το πλαίσιο προληπτικής δράσης σήμαινε ότι μπορούσαμε να ενεργήσουμε όταν θα έκανε τη διαφορά στις κοινότητες. Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε να υποφέρουν οι άνθρωποι και η ξηρασία να γίνει πρωτοσέλιδο».

Ο πιλότος δίδαξε επίσης πολύτιμα μαθήματα για το πώς να βελτιωθεί ο αντίκτυπος της προληπτικής δράσης στο πλαίσιο παρατεταμένων, αλληλεπικαλυπτόμενων και υποχρηματοδοτούμενων κρίσεων. Είναι σημαντικό ότι απέδειξε ότι η προληπτική δράση λειτουργεί, δημιουργώντας ώθηση στην ανθρωπιστική κοινότητα για να προλάβει τα κλιματικά σοκ. Το OCHA θα ενημερώσει και θα ανανεώσει το πλαίσιο προληπτικής δράσης της Αιθιοπίας το 2024, με το CERF να δεσμεύει εκ των προτέρων 15 εκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2024

© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Listen Live