Παρ, Απρ 19, 2024

ΣΟΜΑΛΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

ΣΟΜΑΛΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Καθημερινά, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο αφήνουν πίσω τους τα προς το ζην, την περιουσία τους και συχνά τις ρίζες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, διαταράσσοντας τον οικείο τρόπο ζωής τους.

Οπουδήποτε επιλέγουν να εγκατασταθούν οι εκτοπισμένοι, απαιτούν αναπόφευκτα έναν χώρο όπου μπορούν να συγκλίνουν και να αλληλεπιδρούν. Τα κοινοτικά κέντρα, για παράδειγμα, συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνύπαρξης μεταξύ των εκτοπισμένων, επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για τους κατοίκους των τόπων εκτοπισμένων ατόμων και παρέχουν στις γυναίκες έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να μιλούν ελεύθερα χωρίς φόβο.

Με χρηματοδότηση από το Ανθρωπιστικό Ταμείο της Σομαλίας, ο τοπικός εταίρος του Northern Frontier Youth League (NoFYL) έχει κατασκευάσει κοινοτικά κέντρα σε χώρους εκτοπισμένων στο Bananey και Iskaashi στις περιοχές Kaxda και Deynille, αντίστοιχα, στην περιοχή Banadir της Σομαλίας. Τα κέντρα φιλοξενούν 29.597 εκτοπισμένους (22.220 στην περιοχή Deynille, 7.377 στην περιοχή Kaxda).

Πριν από την έναρξη της κατασκευής, η NoFYL συμβουλεύτηκε τους εκτοπισμένους για τη διαδικασία κατασκευής και την περιοχή κατασκευής για προσβασιμότητα. Τα κέντρα βρίσκονται στρατηγικά σε περιοχές με μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων και δεν καλύπτονται από άλλους φορείς με ανάλογες παρεμβάσεις.

Ο Mohamed Abdi Isaq, αρχηγός στρατοπέδου από την τοποθεσία Bananey IDP στο Kaxda, εξήγησε τη σημασία της συμμετοχής των ηγετών του στρατοπέδου στην αρχική διαδικασία κατασκευής.

«Το NoFYL ήρθε σε εμάς», είπε. «Γνωρίζουμε πολύ καλά την περιοχή και τους συμβουλεύσαμε για την καλύτερη περιοχή για κατασκευή. Τώρα πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς καταυλισμούς μπορούν να έρθουν εδώ επειδή είναι προσβάσιμο».

Ο Μοχάμεντ εξήγησε πώς το κέντρο ωφελεί την κοινότητα: «Το κέντρο ενώνει την κοινότητα. Πριν δεν είχαμε έναν κεντρικό χώρο όπου θα μπορούσαμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε θέματα του στρατοπέδου ή να παρέχουμε κινητοποίηση, αλλά τώρα έχει γίνει πιο εύκολο γιατί όλοι ξέρουν πού να συναντηθούμε».

Τα κέντρα παρέχουν επίσης σε άλλους παρόχους υπηρεσιών ένα σημείο συνάντησης στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους ευάλωτους εκτοπισμένους. Αυτοί οι πάροχοι περιλαμβάνουν συνεργάτες όπως το Danish Refugee Council, το Norwegian Refugee Council, το Save the Children, Humanitarian Integrity for Women Action, Save Somali Women and Children και WARDI Relief and Development Initiatives.

«Αυτό το κέντρο εδώ είναι μια ευλογία για εμάς», είπε ο Xaawo Maxamed Jimcale από τον ιστότοπο IDP IDP στην περιοχή Deynille. «Είναι σαν ένα σπίτι για όλους στον καταυλισμό όπου μπορούμε να έρθουμε και να λάβουμε βοήθεια ή κινητοποίηση. Πριν, ήταν πολύ δύσκολο.

«Ερχόμαστε επίσης εδώ για να λύσουμε υποθέσεις και παράπονα, σε αντίθεση με πριν που καθόμασταν έξω σε έναν ανοιχτό χώρο όπου μας έβλεπαν όλοι, και ήταν θορυβώδες μερικές φορές επειδή ήταν έξω. Είμαστε ευγνώμονες στο NoFYL για αυτό το κέντρο», είπε.

Η συγκέντρωση ανθρώπων από διαφορετικούς ιστότοπους έχει βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κοινοτήτων και με τους συνεργάτες. Η Halima Ahmed, κάτοικος του στρατοπέδου από την τοποθεσία Horyal IDP στο Deynille, είπε ότι το κοινοτικό κέντρο παρείχε έναν χώρο για εκείνη και άλλες γυναίκες στον καταυλισμό για να εκφράσουν τις απόψεις τους ανάλογα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live