Παρ, Μαρ 29, 2024

Σομαλία: Τα μετρητά για εργασία αναζωογονούν την επισιτιστική ασφάλεια

Σομαλία: Τα μετρητά για εργασία αναζωογονούν την επισιτιστική ασφάλεια

Η Sahra Jamac είναι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών και τεσσάρων αγοριών. Ζει με τον σύζυγό της στο Biyo-Cade – έναν απομακρυσμένο ερημικό οικισμό στην περιοχή Eyl, στην περιοχή Nugaal της Σομαλίας.

Περίπου 180 οικογένειες - σχεδόν 1.000 άτομα - ζουν στο Biyo-Cade, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους από την τρέχουσα ξηρασία. Αλλά πολλοί είχαν ανάγκη πολύ πριν αρχίσει αυτή η ξηρασία. επλήγησαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2017 και δεν ανέκαμψαν ποτέ πλήρως.

Πολλοί άνθρωποι στο Biyo-Cade έχουν έρθει από άλλες περιοχές σε αναζήτηση νερού και τροφής, όπως η Sahra και η οικογένειά της.

Είπε: «Αυτή η ξηρασία είναι καταστροφική και συγκλονιστική σε σύγκριση με τις προηγούμενες ξηρασίες που έχουμε ζήσει. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχασα όλα τα ζώα μου».

Σε όλο το Nugaal, πολλές ποιμενικές κοινότητες έχουν χάσει τα προς το ζην και την πρόσβαση σε επαρκή τροφή και νερό. Οι τοπικές αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους λίγους διαθέσιμους πόρους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Himilo Organisation for Development (HOD) εφαρμόζουν έργα διατήρησης της ζωής στο Biyo-Cade για να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων της ξηρασίας στις κοινότητες. Οι δραστηριότητες του HOD χρηματοδοτούνται μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου της Σομαλίας (SHF).

Η Σάχρα και η οικογένειά της είναι μεταξύ 130 οικογενειών που αξιολογήθηκαν ως ευάλωτες και έλαβαν χρηματικό έμβασμα 80 δολαρίων ΗΠΑ για τρεις μήνες από το HOD.

Σύμφωνα με τους εταίρους στην περιοχή, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να αποτραπεί ο αντίκτυπος της ξηρασίας, αλλά οι μεταφορές μετρητών συνεχίζουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση της ευπάθειας, προσφέροντας στους πληγέντες από την κρίση μέγιστο βαθμό ευελιξίας, αξιοπρέπειας και αποτελεσματικότητας ανάλογο με τους ποικίλες ανάγκες.

Η Σάχρα είπε: «Παλεύω να ταΐσω τα παιδιά μου, αλλά τώρα με ένα μηνιαίο επίδομα μπορώ να αντέξω οικονομικά να τους αγοράσω φαγητό και να τα βοηθήσω να πάνε σχολείο. Δεν είναι πολλά, αλλά είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση σε αυτό που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή.»

Εκτός από τη χρηματική βοήθεια, η HOD έχει παράσχει στην κοινότητα υποστήριξη μεταφοράς με φορτηγά με νερό από τον Φεβρουάριο, με κάθε οικογένεια να λαμβάνει περίπου 45 λίτρα νερού την εβδομάδα. Καθώς υπάρχει κρίσιμη έλλειψη νερού σε ολόκληρη τη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Nugaal, αυτή η υποστήριξη υπήρξε σωτήρια για πολλές οικογένειες στην περιοχή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live