Έκθεση Ανθρωπιστικής Κατάστασης της UNICEF στο Αφγανιστάν
Α.758.000 Αφγανοί επιστρεφουν από το Πακιστάν.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 758.000 Αφγανοί επιστρεφόμενοι από το Πακιστάν. Η UNICEF συνεχίζει να υποστηρίζει την ανταπόκριση στα συνοριακά σημεία Torkham και Spin Boldak με παρεμβάσεις υγείας, πολιομυελίτιδας, WASH, διατροφής, παιδικής προστασίας και αλλαγής κοινωνικής συμπεριφοράς.
Β.460.000 παιδιά εξετάστηκαν ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ
Τον Νοέμβριο, πάνω από 460.000 παιδιά εξετάστηκαν ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ εκ των οποίων 44.545 (58 τοις εκατό κορίτσια) εισήχθησαν για θεραπεία εξωτερικών ασθενών, ενώ 3.729 παιδιά με σοβαρή απώλεια και ιατρικές επιπλοκές παραπέμφθηκαν για νοσηλεία.
Γ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Τον Νοέμβριο, 320.702 παιδιά και φροντιστές (49% κορίτσια και γυναίκες), συμπεριλαμβανομένων 2.987 παιδιών με αναπηρία, είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης, μετριασμού του κινδύνου και ανταπόκρισης στην παιδική προστασία.
Δ.ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η UNICEF υποστήριξε 54.945 άτομα με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό σε δεκατρείς επαρχίες μέσω της κατασκευής 21 συστημάτων ύδρευσης με ηλιακή ενέργεια και της αποκατάστασης τεσσάρων συστημάτων ύδρευσης που υπέστησαν ζημιές λόγω ξαφνικών πλημμυρών. και ξηρασία.
Επισκόπηση κατάστασης και ανθρωπιστικές ανάγκες
1.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ..Από τις συγκρούσεις στις οικονομικές δυσχέρειες, τις κλιματικές κρίσεις και τους σημαντικούς λειτουργικούς φραγμούς.
Ο συρρικνούμενος χώρος προστασίας, η εύθραυστη οικονομία, η ανεπαρκής πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, οι φυσικοί κίνδυνοι και οι κλιματικές κρίσεις, καθώς και η περιφερειακή πολιτική δυναμική συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των Αφγανών να ανακάμψουν μετά από 40 χρόνια σύγκρουσης. Η ανθρωπιστική προοπτική παραμένει επισφαλής, καθώς οι παράγοντες της ανάγκης στο Αφγανιστάν μετατοπίζονται από τις συγκρούσεις στις οικονομικές δυσχέρειες, τις κλιματικές κρίσεις και τους σημαντικούς λειτουργικούς φραγμούς. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική υποστήριξη, γεγονός που καθιστά το Αφγανιστάν τη δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
2.ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΙΝΑΣ Το 32 τοις εκατό του πληθυσμού σε επισιτιστικο ανασφάλεια εν μέσω χιονοπτωσεων
Η επισιτιστική ασφάλεια συνεχίζει να βελτιώνεται οριακά, ωστόσο 14,8 εκατομμύρια άνθρωποι (32 τοις εκατό του πληθυσμού) προβλέπεται να είναι σε όρια επισιτιστικής ανασφάλειας (IPC Φάση 3/Κρίση ή παραπάνω) κατά τους χειμερινούς μήνες και χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια από τον Νοέμβριο 2024 έως Μάρτιος 2025. Ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς προβλέπονται οριακές συνθήκες La Niña για την περίοδο Δεκεμβρίου 2024 - Φεβρουάριος 2025. Οι σωρευτικές βροχοπτώσεις πιθανότατα θα είναι κάτω του μέσου όρου για τη χειμερινή υγρή περίοδο 2024/25 και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ανοιξιάτικης περιόδου 2025. Κατά συνέπεια, κάτω από το μέσο όρο ανάπτυξη χιονιού, βάθη χιονιού και όγκοι νερού χιονιού (SWV) μπορεί να παρατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου βροχοπτώσεων
2024/25.
3.ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
ΝΕΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΒΟΉΘΕΙΑΣ
Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, έχουν καταγραφεί 758.000 Αφγανοί επιστρεφόμενοι από το Πακιστάν, με τους αριθμούς να αυξάνονται από λιγότερα από 200 άτομα την ημέρα στις αρχές Οκτωβρίου 2023 σε περισσότερα από 17.000 άτομα την ημέρα έως τις αρχές Νοεμβρίου 2023. Παρόλο που ο μηνιαίος αριθμός των επιστρεφόντων που περνούν στο Αφγανιστάν έχει Από τότε που σταθεροποιήθηκε, η συνεχιζόμενη απειλή απελάσεων στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν παραμένει.
4.ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ..Επηρέασαν σοβαρά αρκετές περιοχές στις επαρχίες Kunduz, Baghlan και Balkh
Τον Νοέμβριο, το Αφγανιστάν γνώρισε σημαντικές φυσικές καταστροφές, ιδίως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των επακόλουθων ξαφνικών πλημμυρών. Στις 23 Νοεμβρίου, έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε ξαφνικές πλημμύρες που επηρέασαν σοβαρά αρκετές περιοχές στις επαρχίες Kunduz, Baghlan και Balkh, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο παιδιών ηλικίας 10 μηνών και ενός έτους. Όσον αφορά τις ζημιές στις υποδομές, καταστράφηκαν περίπου 460 σπίτια, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών και μεντρεσέ. Περίπου 30 πηγάδια πόσιμου νερού καταστράφηκαν, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιθανών κρουσμάτων υδατογενών ασθενειών.
ΕΠΙΔΗΜΕΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ
Από τις αρχές του 2024, αναφέρθηκαν 167.594 οξεία επεισόδια υδαρής διάρροιας (AWD) με περιστατικά αφυδάτωσης και 85 σχετικοί θάνατοι (CFR=0,05%) από 351 περιφέρειες. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 92.996 (55,5%) ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών και τα 82.940 (49,5%) ήταν γυναίκες. Έχουν διεξαχθεί 9.574 Ταχείες Διαγνωστικές Δοκιμές (RDT) σε AWD με περιπτώσεις αφυδάτωσης, από τις οποίες 1.399 τεστ έγιναν θετικές (ποσοστό θετικότητας 14,6%).
Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF στο Αφγανισταν
Η UNICEF εργάζεται στα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου για να προσεγγίσει τα πιο μειονεκτούντα παιδιά και εφήβους – και να προστατεύσει τα δικαιώματα κάθε παιδιού, παντού. Σε περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την εφηβεία.
Μια από τις χώρες όπου εργαζεται πάρα τους περιορισμους της ΝΤΕ φακτο διοικησης
Ο μεγαλύτερος πάροχος εμβολίων στον κόσμο, υποστηρίζει αοκνα την υγεία και τη διατροφή των παιδιώνντου Αφγανισταν το ασφαλές νερό και την αποχέτευση, την ποιοτική εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πρόληψη και θεραπεία του για μητέρες και βρέφη και την προστασία των παιδιών και των εφήβων από τη βία και την εκμετάλλευση.
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκη στο Αφγανστανη UNICEF βρίσκοταν μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό και το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Επισιτιστικο Πρόγραμμα στο έδαφος, από τους πρώτος μήνες της διοικησης των Ταλιπαν φέρνοντας σωτήρια βοήθεια και ελπίδα σε παιδιά και οικογένειες.Χωρις πολιτικη πρόταξη αμερόληπτοι, δεν ήταν ποτέ ουδέτεροι όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία της ζωής και του μέλλοντός τους σε ολόκληρο το Αφγανισταν ακομη και σε περιοχές ορεινες οπου ελέγχουν τις κοινοτητες άλλες πολιτικός οντοτητες η ημιαυτονομοι ηγετες φυλων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ