Ορισμένες οικογένειες στη Γάζα είναι τόσο απελπισμένες – σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω έλλειψης ενός υγιούς ενήλικα – που στέλνουν παιδιά να συλλέξουν τρόφιμα σε σημεία διανομής, εκθέτοντάς τα αναπόφευκτα στον κίνδυνο να πυροβοληθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Επιμέλεια Γιάννης Πεγειώτης
Παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε περισσότερες από τις μισές θανατηφόρες επιθέσεις σε σημεία διανομής τροφίμων στη Γάζα από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε η οργάνωση Save the Children.
Η οργάνωση Save the Children ανέλυσε αναφορές από το Γραφείο Τύπου της Γάζας και τον ΟΗΕ σχετικά με τον αριθμό και το είδος των θυμάτων στο GHF και σε άλλα σημεία διανομής βοήθειας από τις 27 Μαΐου 2025 και διαπίστωσε ότι σε 19 θανατηφόρα περιστατικά που αναφέρθηκαν, παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων σε 10 από αυτά - ή σε περισσότερα από τα μισά από όλα τα περιστατικά
Καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών που μένουν χωρίς ενήλικες αυξάνεται, όλο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να αναλάβουν ρόλους ενηλίκων, όπως η συλλογή τροφίμων σε σημεία διανομής, εκθέτοντάς τα σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πυροβοληθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε η οργάνωση Save the Children.
Από τις 27 Μαΐου, περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 3.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια, είτε στα σημεία διανομής του GHF είτε καθ' οδόν προς αυτά, είτε ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ελάχιστες άλλες πομπές βοήθειας που παραδίδονται από τον ΟΗΕ ή ΜΚΟ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το προσωπικό της οργάνωσης Save the Children στη Γάζα αναφέρει ότι μέλη οικογενειών και γείτονες έχουν γίνει μάρτυρες ή έχουν βιώσει σφαγές στα σημεία διανομής τον τελευταίο μήνα. Ο Mohamed*, μέλος του προσωπικού της Save the Children, είπε ότι ο γείτονάς του, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει σε μια διανομή, καθώς η οικογένειά του είχε ξεμείνει από τρόφιμα και χρήματα. Πήγε στη Ράφα και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο Mohamad προσπαθεί τώρα να βοηθήσει τη χήρα του γείτονά του. Λέει ότι τώρα είναι άπορη και τραυματισμένη - τα παιδιά της κλαίνε συνέχεια.
Ένας άλλος υπάλληλος, ο Abdallah*, είπε ότι ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς του πήγε σε ένα σημείο διανομής αυτόν τον μήνα και είδε έναν άνδρα να πυροβολείται και να αφήνεται αιμορραγώντας στο έδαφος. Είπε ότι άνθρωποι έτρεχαν πάνω από τον τραυματισμένο άνδρα, προσπαθώντας να φτάσουν στο φαγητό, χωρίς κανείς να μπορεί να σταματήσει και να βοηθήσει.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής της οργάνωσης Save the Children για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, Ahmad Alhendawi, δήλωσε:
«Κανείς δεν θέλει να λάβει βοήθεια από αυτά τα σημεία διανομής και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει - είναι μια θανατική καταδίκη. Οι άνθρωποι τρομοκρατούνται μήπως σκοτωθούν. Ένας συνάδελφος μας είπε σήμερα ότι παρόλο που η οικογένειά του τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, δεν θα πάει σε μια διανομή GHF, επειδή πιστεύει ότι η ζωή του αξίζει περισσότερο από ένα σακουλάκι αλεύρι.»
«Και για να προστεθεί στο δυστοπικό θέαμα τρόμου, παιδιά σκοτώνονται και τραυματίζονται επίσης προσπαθώντας να φτάσουν σε βοήθεια - βοήθεια στην οποία έχουν δικαίωμα. Άλλες οικογένειες μας λένε ότι είναι πλέον πολύ αδύναμες για να ανταγωνιστούν για να μαζέψουν τρόφιμα. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πραγματικά αποτρόπαιο.»
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να σκοτώνεται ψάχνοντας για φαγητό. Αυτή δεν είναι ανθρωπιστική επιχείρηση - είναι μια παγίδα θανάτου. Το να εξαναγκάζεις τους πολίτες να εισέρχονται σε περιφραγμένες ζώνες μόνο και μόνο για να πυροβοληθούν είναι το αντίθετο του ανθρωπιστικού - είναι απάνθρωπο. Και δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχει ένα καθιερωμένο σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας που πρέπει να του επιτραπεί να λειτουργήσει. Τα κράτη έχουν μια επιλογή. Δεν μπορούν να ανατρέψουν το παρελθόν, αλλά μπορούν να δράσουν τώρα - για να το σταματήσουν αυτό, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψουν σε έμπειρους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να παρέχουν βοήθεια με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να επιτραπεί σε ένα εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση να συνεχίσει να οπλίζει τη βοήθεια, την ανθρωπιστική πρόσβαση και την πείνα.»
Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να διατηρεί πολιορκία στην πλειονότητα των προμηθειών που σώζουν ζωές και των εμπορικών αγαθών που εισέρχονται στη Γάζα, δημιουργώντας μια κατάσταση που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν « μηχανικη σπανιότητα ». Ενώ ο θάνατος και ο τραυματισμός παραμένουν οι κύριοι κίνδυνοι για τα παιδιά σε αυτούς τους χώρους διανομής, ο ΟΗΕ έχει αναφέρει πρόσθετους κινδύνους, όπως ο χωρισμός από τις οικογένειες.
Από την κατάρρευση της παύσης στις 18 Μαρτίου, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο για το προσωπικό μας να παρέχει αυτές τις ζωτικές υπηρεσίες, παρά τις κολοσσιαίες ανάγκες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση Save the Children εξακολουθεί να λειτουργεί δύο κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ και στο Χαν Γιουνίς και 10 σημεία σίτισης, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες σε παιδιά, μητέρες και οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου και της θεραπείας για υποσιτισμό. Οι ομάδες μας παρέχουν νερό που σώζει ζωές, λειτουργούν χώρους φιλικούς προς τα παιδιά που προσφέρουν ασφαλή μέρη για να παίζουν και να λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και δημιουργούν προσωρινά κέντρα μάθησης για να βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Βοηθάμε επίσης στη σύνδεση παιδιών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων και των χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, με τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να τα διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.
*Τα ονόματα άλλαξαν για την προστασία των ταυτοτήτων