Το Σάββατο 17 Aπριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Πέτρα των Χασαμπουλιών της επαρχίας Πάφου, η αθλητική δραστηριότητα “Clip and Grow Project” με θέμα το άθλημα της αναρρίχησης σε βράχο, με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor. Η αθλητική δραστηριότητα χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Πρωτοβουλίες Νέων» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και είχε στόχο την πρώτη γνωριμία και μοναδική εμπειρία των νέων ηλικίας 18-30 χρονών, με ένα λιγότερο διαδεδομένο και δημοφιλές άθλημα, αυτό της αναρρίχησης σε βράχο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας καθώς επίσης την καλλιέργεια δεξιοτήτων προσωπικής ανάπτυξης.
Το “Clip and Grow Project” ανταποκρίνεται στον γενικότερο στόχο του οργανισμού που αφορά την παροχή ίσων ευκαιριών και προσβασιμότητας σε όλες τις αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες στους νέους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και γεωγραφικό υπόβαθρο.
Η δραστηριότητα συμπεριλάμβανε τρία διαφορετικά εργαστήρια και μία πρακτική εξάσκηση αναρρίχησης στον βράχο. Συγκεκριμένα, το πρώτο εργαστήρι αφορούσε την ανάπτυξη συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων (team building activity), ενώ το δεύτερο εργαστήρι είχε πιο πρακτικό χαρακτήρα αφού είχε σαν στόχο την εκμάθηση των συμμετεχόντων στη χρήση του αναρριχητικού εξοπλισμού, βασικών κόμπων αναρρίχησης και εκπαίδευση για τα μέτρα ασφαλείας που διέπουν τη δραστηριότητα. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με ένα εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες συζήτησαν τον παράγοντα φόβο και πώς η διαχείριση των συναισθημάτων τους επηρέασε την ολοκλήρωση κάθε προσπάθειας αναρρίχησης διαδρομής στον βράχο. Όλες οι δραστηριότητες έγιναν από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, υπό την επίβλεψη του Γιώργου Ανδρέου, εκπαιδευτή αναρρίχησης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αθλητικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ), με πιστοποίηση από την Διεθνή Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA). Σημαντική ήταν η παρέμβαση και η συνεισφορά, σε όλα τα εργαστήρια της δραστηριότητας, της επίσης εκπαιδεύτριας Αθλητικής Αναρρίχησης, Τάνιας Ματσούκα.
Οι συμμετέχοντες μέσω της δραστηριότητας κατάφεραν να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους (comfort zone), επιχειρώντας να κατακτήσουν την κορυφή του βράχου, αντιμετωπίζοντας τον φόβο και την ανασφάλειά τους, εξασκώντας την αυτοσυγκέντρωσή τους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Η εναλλαγή των ρόλων μεταξύ τους, τους επέτρεψε να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης και της εμπιστοσύνης, βελτιώνοντας παράλληλα τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Η κατάκτηση του βράχου από τους νέους συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσουν ότι οι καθημερινές προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με προσπάθεια και αυτοσυγκέντρωση. Η υλοποίηση της δραστηριότητας στο ορεινό φυσικό περιβάλλον συνείσφερε επίσης, στην ψυχική ηρεμία και ευεξία των νέων και στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης για την προστασία και τον σεβασμό των ορεινού φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής κοριτσιών στη δραστηριότητα καταρρίπτει το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο, τα κορίτσια δεν διαθέτουν τη δύναμη και τα προσόντα για να ασχοληθούν με το άθλημα.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας τηρήθηκαν τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας.
Χορηγός της δραστηριότητας ήταν ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Υποστηρικτής του διαλόγου ήταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αθλητικής Αναρρίχησης
και Προσανατολισμού ΚΟΜΟΑΑΠ.