Lun, Nov 18, 2024

Ουκρανία: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟΝ OCHA

Ουκρανία: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟΝ OCHA

Σήμερα έχουμε και δήλωση από την Ανθρωπιστική Συντονίστρια, κα Osnat Lubrani.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία αυξάνονται και εξαπλώνονται κάθε ώρα. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα σε γειτονικές χώρες. Αν και η κλίμακα και το εύρος του εκτοπισμού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, αναμένουμε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εάν συνεχιστεί η βία, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ενδέχεται να περάσουν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες.

Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές ότι άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι σε κωμοπόλεις και ανησυχούμε για αναφορές ανθρώπων που δεν μπορούν να διαφύγουν. Θα πρέπει να παρέχεται σε όλους ασφαλής διέλευση σε μέρη της επιλογής τους, εάν θέλουν να φύγουν.

Οι ζημιές και οι καταστροφές στις μη στρατιωτικές υποδομές σε περιοχές ενεργών μαχών και σε αυτές που επηρεάζονται από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε νερό, τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες. Όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρέπει να φροντίζουν διαρκώς να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές από ζημιές σε όλη τη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών επί τόπου, συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων όπου το επιτρέπει η ασφάλεια. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις καθοδηγούνται από τις ανθρωπιστικές αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας, του ανθρωπισμού και της ανεξαρτησίας. Για να κλιμακώσουμε τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, χρειαζόμαστε ασφαλή, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις.

Σήμερα έχουμε και δήλωση από την Ανθρωπιστική Συντονίστρια, κα Osnat Lubrani. Επαναλαμβάνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να κλιμακώσει την υποστήριξη προς τους ανθρώπους σε όλη την Ουκρανία, ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες, που χρειάζονται απεγνωσμένα ανακούφιση, προστασία και καταφύγιο. Η πλήρης δήλωση είναι η εξής:
<<Ουκρανία, 3 Μαρτίου 2022). Στην Ουκρανία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται και εξαπλώνονται ραγδαία καθώς εντείνονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι έχουν δεσμευτεί να κλιμακώσουν την υποστήριξη προς τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ουκρανία, ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες, που χρειάζονται απεγνωσμένα ανακούφιση, προστασία και καταφύγιο.

Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες προσέγγιζαν ήδη πάνω από 1,5 εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που επλήγησαν από τις συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές, και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η προστασία της ζωής των πολιτών και των υποδομών είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Τώρα θα επεκτείνουμε αυτά τα προγράμματα και θα εγκαθιδρύσουμε νέες επιχειρήσεις όπου χρειάζονται, σε όλη τη χώρα.

Ως προσωρινό μέτρο, μεταφέραμε μέρος του βασικού μας προσωπικού εκτός του Κιέβου, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με την ελάχιστη αναστάτωση και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τον κίνδυνο για το προσωπικό του ΟΗΕ. Ορισμένο ανθρωπιστικό προσωπικό του ΟΗΕ παραμένει στο Κίεβο. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιήσει προσωπικό και προμήθειες, τόσο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τα σύνορα για ασφάλεια, όσο και για να υποστηρίξουν όσους βρίσκονται εντός της χώρας.

Για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, πρέπει να έχουμε ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις – και να υπενθυμίζουμε σε όλα τα μέρη τις ευθύνες τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Όπως οπουδήποτε στον κόσμο, το έργο των ομάδων του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων μας είναι πάντα ουδέτερο, αμερόληπτο και ανεξάρτητο: είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες, όποιοι και αν βρίσκονται.>>

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

 

Listen Live