Lun, Nov 18, 2024

Ουκρανία: Οδησσός, «όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο»

Ουκρανία: Οδησσός, «όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο»

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Συνέντευξη 8 Μαρτίου 2022

Η Κάρλα Μέλκι, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ενημερώνει Οδησσός, «όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο»

Η Κάρλα Μέλκι, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), μόλις επέστρεψε από το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, όπου συμμετείχε σε μια ομάδα των ΓΧΣ που αξιολογούσε την τρέχουσα κατάσταση. Οι ομάδες μας εκεί σχεδίαζαν δραστηριότητες ως απάντηση στον πόλεμο στη χώρα. Από τη Μολδαβία, μια γειτονική χώρα στην οποία διαφεύγουν πρόσφυγες, εξηγεί τους φόβους γύρω από τη ρωσική επίθεση και τις προτεραιότητες για την παρέμβασή μας.

Ποια είναι η κατάσταση στην Οδησσό;

Μερικοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη προς τα σύνορα με τη Μολδαβία. Όσοι μένουν δεν κινούνται πολύ. Παρόλα αυτά, οι μετακινήσεις είναι περίπλοκες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης γύρω από τα σημεία ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και οι σειρήνες ηχούν πολλές φορές την ημέρα. Ενώ ήμασταν εκεί, ακούσαμε πολλές εκρήξεις από μακριά, αλλά δεν ξέραμε τι τις προκάλεσαν ή από πού προέρχονταν.

Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύεται, τα καύσιμα είναι με δελτίο και οι αναλήψεις μετρητών είναι περιορισμένες. Η πόλη σαφώς προετοιμάζεται για επίθεση και πολιορκία. Με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους, η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Είναι επίσης το σπίτι σε ένα από τα πιο στρατηγικά λιμάνια της χώρας. Κανείς λοιπόν δεν έχει αυταπάτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Πώς προετοιμάζεται το σύστημα υγείας της πόλης για τη ρωσική επίθεση;

Υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, καλών προδιαγραφών, και είναι καλά εξοπλισμένα. Δεν έχουν όμως συνηθίσει να αντιμετωπίζουν μαζικές εισροές τραυματιών από τον πόλεμο. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε αυτή την πτυχή της ιατρικής θεωρητικά. πρέπει να έχεις πρακτική εμπειρία.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού είναι ακόμα παρόν και δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει. Όλοι εργάζονται σκληρά και αποφασισμένοι να αντεπεξέλθουν, ό,τι κι αν συμβεί.

Πρέπει να φοβόμαστε τις ελλείψεις φαρμάκων;

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει ήδη διαταραχθεί από τον πόλεμο και ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός στις αλυσίδες εφοδιασμού. Για παράδειγμα, η παράδοση ζεστών γευμάτων για ασθενείς στα νοσοκομεία έχει διακοπεί. Οι μάχες απέτρεψαν τις παραδόσεις από την πόλη Μικολάιβ, όπου είχαν προετοιμαστεί κανονικά. Ως αποτέλεσμα, σκεφτόμαστε να στηρίξουμε τα νοσοκομεία παρέχοντας έτοιμα γεύματα στους ασθενείς.

Ορισμένα φάρμακα αρχίζουν επίσης να λιγοστεύουν και δεν είναι δυνατή η παραγγελία τους μέσω των συνηθισμένων καναλιών, επειδή το κεντρικό επίπεδο δεν είναι πλέον σε θέση να προμηθεύσει ολόκληρη τη χώρα. Βοηθάμε σε αυτό. μια πρώτη δωρεά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού έφτασε χθες (6 Μαρτίου) στην Οδησσό από τη Ρουμανία, και ελπίζουμε να δωρίσουμε μέρος της σε νοσοκομεία στο Mykolaiv. Αλλά σαφώς, σε ολόκληρη τη χώρα, η έλλειψη φαρμάκων και εξοπλισμού είναι ήδη τεράστιο πρόβλημα και η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες του πολέμου, ο αντίκτυπος για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες –καρκίνος ή διαβήτης, για παράδειγμα– είναι πιθανό να είναι καταστροφικός.

Ποια είναι η κατάσταση στα σύνορα με τη Μολδαβία;

Σύμφωνα με τις αρχές της Μολδαβίας, περίπου 120.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ήδη φτάσει στη χώρα. Για τους κατοίκους της περιοχής της Οδησσού, η πλησιέστερη συνοριακή διάβαση είναι η Palanca, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την πόλη. Αλλά επί του παρόντος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 24 ώρες για να διασχίσουν τα σύνορα. Στο συνοριακό φυλάκιο, οι αρχές της Μολδαβίας διαχωρίζουν τους υπηκόους τους από άλλες εθνικότητες, αλλά επιτρέπεται σε όλους να περάσουν.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι ταξίδευαν με αυτοκίνητο, ενώ πολλοί άλλοι τράπηκαν σε φυγή με λεωφορεία και τρένα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά. Κοντά στα σύνορα έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων. Πολλοί επιλέγουν να διανύσουν τα τελευταία χιλιόμετρα με τα πόδια. Κάνει πολύ κρύο. Εκτός από την κούραση και το άγχος, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από τις συνέπειες χρόνιων ασθενειών που δεν αντιμετωπίζονται.

Μόλις φτάσουν στα σύνορα, οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται άμεση φροντίδα. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα υγειονομικό σταθμό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Μολδαβίας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πρώτες βοήθειες σε ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον. Στη μολδαβική πλευρά των συνόρων, οι αρχές έχουν δημιουργήσει χώρους υποδοχής, καθώς συχνά χρειάζονται αρκετές ώρες για να βρουν οι πρόσφυγες μεταφορά στην πρωτεύουσα, Κισινάου, και πέρα από αυτήν. Και εδώ, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο για την παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και ευάλωτους ανθρώπους.

Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος απομένει πριν την επίθεση στην πόλη. Προσπαθούμε να στήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο.

ΚΑΡΛΑ ΜΕΛΚΙ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ των ΓΧΣ

Πώς σχεδιάζουν οι ΓΧΣ να βοηθήσουν τους κατοίκους της Οδησσού;

Στην Οδησσό, εστιάζουμε σε δύο προτεραιότητες. Το πρώτο είναι να βοηθήσουμε στην προετοιμασία των νοσοκομείων, να φροντίσουμε τους τραυματίες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε εκπαίδευση, υποστήριξη διαλογής και σταθεροποίηση ασθενών. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να βοηθήσουμε στη δημιουργία προηγμένων ιατρικών θέσεων – μικρών αίθουσες έκτακτης ανάγκης ικανές να παρέχουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, πριν τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία.

Δεύτερον, σχεδιάζουμε να βοηθήσουμε στην προμήθεια φαρμάκων για να αποτρέψουμε τις ελλείψεις. Μετά τη χθεσινή πρώτη δωρεά φαρμάκων, θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές τις επόμενες ημέρες. Αυτό οφείλεται ιδίως σε μια συνεργασία με τη Zidebine, μια ρουμανική ΜΚΟ που μας βοηθά να αγοράσουμε και να παραδώσουμε φάρμακα στην Ουκρανία.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν ξέρουμε πόσος χρόνος απομένει για να επιτεθεί η πόλη. Προσπαθούμε να στήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, όσο είναι ακόμα δυνατό. Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Listen Live