Ven, Jan 10, 2025

Οι ακραίες πλημμύρες δοκιμάζουν την επιβίωση και την ανθεκτικότητα σε ένα μέρος της Νιγηρίας που πλήττεται από συγκρούσεις

Οι ακραίες πλημμύρες δοκιμάζουν την επιβίωση και την ανθεκτικότητα σε ένα μέρος της Νιγηρίας που πλήττεται από συγκρούσεις

Οι πλημμυρισμένες περιοχές της πολιτείας Borno μετά την κατάρρευση του φράγματος Alau, προκάλεσαν εκτεταμένες
πλημμύρες. Φωτογραφία: David Maine 

Από την Ούνα Μπρόσναν
Η απόδραση της Φατίμα: Εκτοπισμένη και ακίνητη «Τρία άτομα με βοήθησαν να ξεφύγω από τις πλημμύρες», είπε ηΦατίμα Ουμάρ, μητέρα τριών παιδιών με σοβαρή αναπηρία. Η Φατίμα και τα παιδιά της βρίσκονταν στο σπίτι στις 10 Σεπτεμβρίου
όταν κατέρρευσε το φράγμα του Αλάου, προκαλώντας πλημμύρες στις κύριες πόλεις της Πολιτείας Μπόρνο, στη
βορειοανατολική Νιγηρία . Το φράγμα κατέρρευσε μετά από  ακραίες βροχοπτώσεις, που είναι πλέον συνηθισμένες λόγω της κλιματικής αλλαγής .

Μη μπορώντας να τραπούν σε φυγή λόγω της αναπηρίας της, η Φατίμα και τα παιδιά της διασώθηκαν από τους γείτονές τους.

Μεταφέρθηκαν στο Teachers Village, ένα προσωρινό καταφύγιο για εκτοπισμένες οικογένειες στο Maiduguri.

Picture2

Η Fatima και τα παιδιά της στο Teachers Village στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο Maiduguri, στην Πολιτεία Borno. Φωτογραφία: OCHA/Una Brosnan

Οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες που έχει δει το Μαϊντουγκούρι τα τελευταία 30 χρόνια. Βύθισε σπίτια, σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και εκτόπισε σχεδόν 400.000 άλλους. Επηρέασε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο του Maiduguri καθώς και τις τοπικές κυβερνητικές περιοχές Jere και Konduga.

«Το σπίτι μου έχει καταστραφεί και η επιβίωση της οικογένειάς μου εξαρτάται τώρα από το να βρω φαγητό και αναπηρικό καροτσάκι για να μπορέσω να μετακινηθώ ξανά», μοιράστηκε η Φατίμα. Έκτοτε παραπέμφθηκε σε μια ομάδα εργασίας αναπηρίας για βοήθεια. 

Ο συντονιστής της ομάδας, Oghenetega Ideh, είπε: «Αν και οι πόροι μας είναι περιορισμένοι, θα αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες της Fatima. Ωστόσο, χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη για να παρέχουμε επαρκή βοήθεια σε αρκετές ευάλωτες οικογένειες όπως η δική της». 

Οι πλημμύρες έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην Πολιτεία Μπόρνο, το επίκεντρο μιας σύγκρουσης στην οποία
εμπλέκονται διάφορες μη κρατικές ένοπλες ομάδες που συνεχίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλοί άνθρωποι που επλήγησαν από τις πλημμύρες είχαν ήδη μετακινηθεί λόγω της σύγκρουσης.

Picture3

Ο Moda Fannami με το τροποποιημένο ποδήλατό του στο Teachers Village. Φωτογραφία: OCHA/Una Brosnan

Απώλεια του Μόδα: Εκτοπισμένος, χωρίς βιοπορισμό
Ο Moda Fannami έχασε επίσης τα πάντα όταν τα νερά της πλημμύρας σάρωσαν τη γειτονιά του. Πατέρας πέντε παιδιών,
κατάφερε να εκκενωθεί με την οικογένειά του στο χωριό των δασκάλων. Πριν από την πλημμύρα, η Μόντα πουλούσε κάρβουνο, αλάτι και άλλα απαραίτητα, τα οποία παρασύρθηκαν. 

Μια εβδομάδα μετά την άφιξή του στο προσωρινό καταφύγιο, είχε λάβει φαγητό μόνο δύο φορές, παρά το γεγονός ότι είχε κάρτα αναπηρίας. 

«Τα έχω καταφέρει, χάρη στην καλοσύνη των άλλων», είπε, αν και ήταν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για φαγητό και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης τον βαραίνει πολύ.

Picture4

Η Ya'hajja Umar και το μωρό της, Fatima, στην κλινική της UNICEF στο Teachers Village. Φωτογραφία: Una Brosnan/ OCHA Nigeria

Ya'hajja, εκτοπισμένος και αδιάθετος
Η Ya'hajja Umar, μητέρα τεσσάρων παιδιών, περίμενε για θεραπεία στη νεοσύστατη κλινική της UNICEF στο Teachers Village.

Θυμήθηκε την τρομακτική στιγμή που τα νερά της πλημμύρας έπεσαν στο σπίτι της στις 10 Σεπτεμβρίου. Μέσα στο χάος της
εκκένωσης, χωρίστηκε από τον σύζυγό της και ένα από τα παιδιά τους. Η Ya'hajja και τα τρία παιδιά της μένουν τώρα στο καταφύγιο, αλλά το φαγητό είναι σπάνιο.

Η ίδια εξήγησε: «Δυσκολεύτηκα πολύ να θηλάσω το μωρό μου γιατί λαμβάνουμε πολύ λίγο φαγητό εδώ. Νιώθω αδύναμος και ζαλίζομαι».

Η Ya'hajja δεν έχει δει τον σύζυγό της και το παιδί τους από τότε που χώρισαν, αλλά μίλησε μαζί τους στο τηλέφωνο μια φορά και έμαθε ότι ήταν ασφαλείς σε άλλο καταφύγιο. Αλλά είναι ανήσυχη, καθώς δεν έχει νέα τους από τότε. 

«Η ελπίδα μου τώρα είναι να επανενωθώ με τον σύζυγό μου και τον γιο μου και επίσης να πάρω φαγητό για όλους μας», μοιράστηκε.

Οι πλημμύρες μειώνουν την επισιτιστική ασφάλεια, αυξάνουν τη χολέρα 
Οι πλημμύρες έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις πολιτείες Borno, Adamawa και Yobe, όπου περίπου 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα, σύμφωνα με την ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας του Μαρτίου 2024 από την κυβέρνηση Cadre Harmonisé. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ανέφερε ότι οι πλημμύρες κατέστρεψαν 111.154 εκτάρια γεωργικής γης, οδηγώντας σε
εκτιμώμενη απώλεια 166.731 μετρικών τόνων τροφίμων. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 λόγω οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. 

Οι πρόσφατες πλημμύρες διέκοψαν επίσης τα συστήματα υγιεινής και τις μολυσμένες πηγές νερού, οδηγώντας σε μεγάλα κρούσματα χολέρας, με 1.200 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί σε βορειοανατολικές πολιτείες. Απαιτούνται επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της περιορισμένης προσφοράς φαρμάκων, νοσοκομειακών κλινών, καθαρού νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών, Mohamed Malick Fall (κέντρο), ηγήθηκε μιας αποστολής ανώτερων στελεχών του ΟΗΕ και ΜΚΟ να επισκεφθούν το Maiduguri.

Picture5

Συνάντησαν εκτοπισμένους στο Δημοτικό Σχολείο Asheik Jarma και στα προσωρινά καταφύγια Yerwa GGSS. Φωτογραφία: UNIC Abuja/Akinyemi Omolayo

Προσπάθειες ανταπόκρισης και αποκατάστασης

Καθώς ξέσπασε η καταστροφή, η πολιτειακή κυβέρνηση του Μπόρνο και η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης
ενεργοποίησαν τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης και δημιούργησαν προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους. Αυτά είναι πλέον ενοποιημένα για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και για να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία, θα επιστρέψουν στον προορισμό τους. Η Πολιτειακή Κυβέρνηση συνεργάζεται με ανθρωπιστικούς εταίρους για να παρέχει σωτήρια τροφή, νερό, καταφύγιο, ιατρικές υπηρεσίες, μη διατροφικά είδη και άλλη επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, η περιορισμένη χρηματοδότηση περιορίζει την κλίμακα της παρεχόμενης στήριξης. Καθώς ξεκινά η μετάβαση στη φάση πρώιμης ανάκαμψης, θα δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εγκαταστάσεων νερού και άλλων ζωτικής σημασίας υποδομές. 

Ο επικεφαλής της επιστήμης και πρακτικής του OCHA, Zinta Zommers, δήλωσε: «Μακροπρόθεσμα, είναι κρίσιμο να
αντιμετωπιστούν επίσης οι υποκείμενες αιτίες ευπάθειας και να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας [των ανθρώπων] στους κλιματικούς κραδασμούς, για παράδειγμα επενδύοντας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενισχύοντας γήρανση των υποδομών και περιορισμός των κατασκευών σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες».

Κάλεσμα για μια δεύτερη ευκαιρία
Η απόκριση στις πλημμύρες και το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τη βορειοανατολική Νιγηρία παραμένουν σε μεγάλο
βαθμό υποχρηματοδοτούμενα. Από τις 29 Οκτωβρίου 2024, το σχέδιο έχει λάβει περίπου 517 εκατομμύρια δολάρια από τα 926 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται . Απαιτείται επείγουσα υποστήριξη για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, ώστε οι ανθρωπιστές να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη Fatima, στο Modu, στον Ya'hajja και σε άλλους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε μια κρίση που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή και τις συγκρούσεις. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live