Mer, Déc 25, 2024

Ο ΤΖΕΡΕΜΥ ΜΠΟΟΥΕΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ GEIR PEDERSEN TOY OHE

Ο ΤΖΕΡΕΜΥ ΜΠΟΟΥΕΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ GEIR PEDERSEN TOY OHE

Οι νέοι ηγέτες της Συρίας πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για σεβασμό των δικαιωμάτων, λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Τζέρεμι Μπάουεν
Διεθνής συντάκτης, BBC News Ρεπορτάζ από τη Δαμασκό

Ο Geir Pedersen είπε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη νέα ηγεσία της Συρίας
Είναι ζωτικής σημασίας η νέα ηγεσία της Συρίας να τηρήσει τις υποσχέσεις της για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων της χώρας, σύμφωνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Geir Pedersen.
Ο κ. Πέντερσεν, μιλώντας στο BBC στη Δαμασκό, είπε ότι οι Σύροι βιώνουν «πολλή ελπίδα και πολύ φόβο... ταυτόχρονα».
Κάλεσε όλα τα μέρη, εντός και εκτός Συρίας, να κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν σταθερότητα στη χώρα.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες από έναν συνασπισμό ανταρτών υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, γνωστή ως HTS, μια σουνιτική ισλαμιστική ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει αποκηρύξει το τζιχαντιστικό εξτρεμιστικό παρελθόν της από τότε που χωρίστηκε από την Αλ Κάιντα το 2016 .

Η HTS έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους.
Συμβολικά, ο αρχηγός του έχει εγκαταλείψει το ψευδώνυμό του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Abu Mohammed al-Jolani και επανήλθε στο πραγματικό του όνομα Ahmed al-Sharaa .

Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία στη Συρία, η οποία έχει ισχυρή κοσμική παράδοση. Ο Sharaa επιμένει ότι το HTS είναι ένα θρησκευτικό εθνικιστικό κίνημα έτοιμο να ανεχθεί άλλες ομάδες.

Ο κ. Pedersen είπε ότι ο Sharaa είπε "πολλά θετικά πράγματα". Ωστόσο, ορισμένοι Σύροι, είπε, δεν πίστεψαν τον ηγέτη του HTS, ο οποίος μέχρι το 2016 είχε μακρά ιστορία ως τζιχαντιστής εξτρεμιστής.

"Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Ακούω από πολλούς Σύρους ότι κάνουν ερωτήσεις εάν αυτό θα εφαρμοστεί πράγματι. Έχουν τις αμφιβολίες τους."

Αυτό, είπε, δεν ήταν περίεργο, δεδομένης της ταχύτητας των αλλαγών στη Συρία.

«Αν η μετάβαση είναι επιτυχής, αυτή πρέπει να είναι μια διαδικασία συνεργασίας».

"[Η Sharaa] χρειάζεται να συνεργαστεί με τις διάφορες ένοπλες φατρίες που συμμετείχαν μαζί του. Πρέπει να συνεργαστεί με μια ευρύτερη ομάδα πρώην αντιπολίτευσης. Πρέπει να βεβαιωθεί ότι συνεργάζεται με μια ευρεία ομάδα γυναικών της κοινωνίας των πολιτών. Και όπως όλοι συμφωνούμε με το ευρύτερο δυνατό φάσμα της συριακής κοινωνίας».

Ο κ. Πέντερσεν, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ από το 2018, είπε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη νέα ηγεσία της Συρίας.

Τόνισε ότι οι ελπίδες για άρση των κυρώσεων στη Συρία και απομάκρυνση του HTS από τον τρομοκρατικό κατάλογο εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του.

Ήλπιζε να του δώσει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας για τρεις μήνες - τη στιγμή που η HTS είπε ότι η προσωρινή κυβέρνησή της θα κυβερνήσει πριν από μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.

"Νομίζω ότι υπάρχει κατανοητό ότι για να είναι πραγματικά επιτυχημένη η Συρία, πρέπει να δούμε μια διαγραφή και πρέπει να δούμε την άρση των κυρώσεων. Αλλά νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτό δεν θα συμβεί μόνο επειδή όλοι θέλουν θετικά πράγματα».

«Τα κράτη μέλη παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι θα συμβεί επί τόπου, αλλά πιστεύω ότι εάν αυτά που ειπώθηκαν δημόσια εφαρμόζονται στην πράξη, ναι, τότε νομίζω ότι μπορούμε να δούμε τη διαγραφή και το τέλος των κυρώσεων. "

Ο Γκέιρ Πέντερσεν είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του HTS Άχμεντ αλ-Σαράα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα

Όσον αφορά τους γείτονες της Συρίας, ο κ. Πέντερσεν είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ από την πτώση του Άσαντ ήταν «εξαιρετικά ανεύθυνες».

Από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, το Ισραήλ κατέλαβε και αργότερα προσάρτησε την περιοχή της νότιας Συρίας γνωστή ως Υψίπεδα Γκολάν. Οι περισσότερες άλλες πολιτείες, εκτός από τις ΗΠΑ, θεωρούν το Γκολάν ως κατεχόμενη γη.
Η τρέχουσα εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ κατά των συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η κατάληψη περισσότερων συριακών εδαφών στην αποστρατικοποιημένη ουδέτερη ζώνη Υψίπεδα Γκολάν και γειτονικές περιοχές ήταν, είπε ο κ. Πέντερσεν, «κίνδυνος για το μέλλον της Συρίας και αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταλάβει το Ισραήλ νέα συριακά εδάφη. Το Γκολάν είναι ήδη κατεχόμενο. Δεν χρειάζονται νέα γη για να καταληφθούν. Αυτό που πρέπει να δούμε λοιπόν είναι ότι και το Ισραήλ ενεργεί με τρόπο που δεν αποσταθεροποιεί αυτό πολύ, πολύ εύθραυστη μεταβατική διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο κ. Pedersen ανησυχεί επίσης για το περίπλοκο δίκτυο εξουσίας στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία έχει μια καλά εδραιωμένη σχέση με το HTS. Έχει στρατεύματα στα βορειοδυτικά, καθώς και μια πολιτοφυλακή γνωστή ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), που αποτελείται από φατρίες ανταρτών που υποστηρίζει.

Από τότε που ανατράπηκε ο Άσαντ, το SNA επιτέθηκε στην άλλη δύναμη στο βόρειο τμήμα της Συρίας, μια συμμαχία πολιτοφυλακής υπό την ηγεσία των Κούρδων που ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Pedersen είπε ότι είναι συμφέρον της Τουρκίας να ακολουθήσει ορισμένες βασικές αρχές, μαζί με άλλες ξένες δυνάμεις.

"Τι είναι αυτό που πρέπει να δούμε όλοι στη Συρία τώρα; Πρέπει να δούμε σταθερότητα. Πρέπει να δούμε ότι δεν υπάρχουν νέες πληθυσμιακές ομάδες που εκτοπίζονται. Πρέπει να δούμε ότι οι άνθρωποι δεν φεύγουν από τη Συρία ως πρόσφυγες. Πρέπει να δούμε ότι οι πρόσφυγες επιστρέφουν, ότι... οι εσωτερικά εκτοπισμένοι μπορεί να επιστρέφουν στα σπίτια τους».

Μετά από 54 χρόνια υπό την κυριαρχία δύο αυταρχικών προέδρων Άσαντ, η Συρία είναι κατακερματισμένη, με πόλεις και χωριά που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου και έναν πληθυσμό τραυματισμένο από τον πόλεμο και τη θανατηφόρα σκληρότητα του καθεστώτος.

Ο κ. Pedersen είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το HTS να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα αποδώσει δικαιοσύνη σε όλες τις οικογένειες περισσότερων από 100.000 Σύριων που εξαφανίστηκαν μετά την κράτηση από το καθεστώς από το 2011. Οι περισσότεροι θεωρούνται νεκροί.

«Εάν αυτή η διαδικασία δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτός ο θυμός να εκραγεί με τρόπο που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Οι Σύροι, είπε ο κ. Pedersen, ήθελαν να αποκτήσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας τους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο δεδομένης της αναταραχής σε όλη τη Μέση Ανατολή και της τάσης των γειτόνων της Συρίας και άλλων μεγάλων δυνάμεων να παρέμβουν.

Ο χρόνος είναι λίγος. Εάν το HTS τηρήσει τις υποσχέσεις του, "μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες υπάρχει ελπίδα ότι η Συρία μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον", είπε.

Προειδοποίησε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, «υπάρχει επίσης κίνδυνος νέων συρράξεων, ακόμη και εμφυλίου πολέμου».
"Αλλά πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι το μέλλον για τη Συρία μπορεί τώρα να διορθωθεί. Και ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της θεραπείας".
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live