Ven, Jan 10, 2025

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΗΤΑ ΟΠΛΑ

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΗΤΑ ΟΠΛΑ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η προσοχή στον αντίκτυπο της εκτροπής και της διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στην ειρήνη και την ασφάλεια.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ICRC: Ο αντίκτυπος της εκτροπής και της εμπορίας όπλων στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Δήλωση της ICRC στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Ανοικτή συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της εκτροπής και της εμπορίας όπλων στην ειρήνη και την ασφάλεια που εκδόθηκε από την κα Laetitia Courtois, επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μόνιμο παρατηρητή.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και χαιρετίζει την προσοχή στον αντίκτυπο της εκτροπής και της διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις τείνουν να είναι παρατεταμένες, τροφοδοτούνται από μια σταθερή εισροή όπλων και πυρομαχικών και σπάνια πολεμούνται μόνες, οδηγώντας σε διάχυση ευθυνών, κατακερματισμένες αλυσίδες διοίκησης και ανεξέλεγκτες ροές όπλων.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Κάθε μέρα, η ΔΕΕΣ είναι μάρτυρας του πόνου που προκαλείται από την ευρεία διαθεσιμότητα, την κακή ρύθμιση και την κατάχρηση όπλων και πυρομαχικών.

Βλέπουμε υψηλά επίπεδα ένοπλης βίας και ανασφάλειας. Η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια παρεμποδίζεται ή διακόπτεται. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι συχνά έμφυλες – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο. Πολύ συχνά τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας.

Στο Νότιο Σουδάν, οι χειρουργικές μας ομάδες έχουν φροντίσει 9.000 ασθενείς που τραυματίστηκαν από όπλα την τελευταία δεκαετία. Και το ένα τέταρτο όσων υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τραύματα από πυροβολισμούς ήταν γυναίκες ή παιδιά.

Περισσότεροι από 40.000 τραυματίες Αφγανοί έχουν νοσηλευτεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη ΔΕΕΣ τους τελευταίους μήνες. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τους θαλάμους μας να γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν χάσει άκρα, ιδιαίτερα παιδιά.

Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου όπλων, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων το 2013, όπλα και πυρομαχικά συνεχίζουν να παρέχονται σε μεγάλους αριθμούς σε μέρη ένοπλων συγκρούσεων –κράτη και μη κρατικές ένοπλες ομάδες εξίσου– και να εκτρέπονται σε μη εξουσιοδοτημένες τελικούς χρήστες και τελικές χρήσεις.

Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και των πρακτικών μεταφοράς όπλων πάρα πολλών κρατών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Το πρόβλημα των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να μετριάζει τους κινδύνους από τη βία με φορητά όπλα και να βοηθά τα θύματα. Προς αυτόν τον σκοπό, η ΔΕΕΣ ενθαρρύνει τα κράτη να:

• Πρώτον, τηρήστε τα άφθονα μέσα που υπάρχουν σχετικά με τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα καθώς και με άλλα συμβατικά όπλα και να τα εφαρμόσετε πιστά, συμπεριλαμβανομένου του ATT.

• Δεύτερον, τα κράτη που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να αξιοποιήσουν την επιρροή τους και να μετριάσουν τις δυσμενείς ανθρωπιστικές συνέπειες. Λάβετε μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων όπλων, διασφαλίστε ότι οι αποδέκτες έχουν εκπαίδευση και μέσα για να τηρούν τις υποχρεώσεις του ΔΑΔ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστατεύστε τις μεταφορές όπλων έτσι ώστε να μην μεταφέρονται όπλα εάν υπάρχει σαφή κίνδυνος παραβίασης του
διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΦΟΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Η αποτυχία διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος χρήσης των όπλων, επιβαρύνει τις ζωές των αμάχων σε πολύ φτηνό τίμημα.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ

Προτρέπουμε τα κράτη να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στο πώς οι ενέργειες και οι αδράνειες διαιωνίζουν τις παραβιάσεις, την ανασφάλεια και τα δεινά. Η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από αυτό.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα, καθώς και τα βαριά εκρηκτικά όπλα, είναι μία από τις κύριες αιτίες απωλειών αμάχων
σε ένοπλες συγκρούσεις.

Δήλωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) που εκδόθηκε από τη Laetitia Courtois, Μόνιμη Παρατηρήτρια και Επικεφαλή Αντιπροσωπείας, στην Ανοικτή Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την
αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά η εκτροπή, η παράνομη διακίνηση και η κατάχρηση φορητών όπλων και φωτός όπλα και τα πυρομαχικά τους για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Νέα Υόρκη, 15 Δεκεμβρίου 2023 - Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και χαιρετίζει την προσοχή που δίνεται στον αντίκτυπο της εκτροπής, της παράνομης διακίνησης και της κατάχρησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Κάθε μέρα, η ΔΕΕΣ είναι μάρτυρας του τεράστιου ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από την ένοπλη βία και τις συγκρούσεις, που τροφοδοτούνται από την ευρεία διαθεσιμότητα και την κατάχρηση όπλων και πυρομαχικών.

Η ανεπαρκώς ελεγχόμενη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη ροή όπλων μπορεί να οδηγήσει σε ζοφερές ανθρωπιστικές συνέπειες –άνθρωποι που σκοτώνονται, υφίστανται τραυματισμό και τραύμα που αλλάζει ζωντανά– και σε παραβιάσεις του διεθνούς
ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση ή να σταματήσει εντελώς την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, παρατείνει τις συγκρούσεις, οδηγεί σε εκτοπισμό και επηρεάζει αρνητικά την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπλέον, η χρήση φορητών όπλων και ελαφρών όπλων έχει διαφορετικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις, με τις γυναίκες, τους
άνδρες και τα κορίτσια και τα αγόρια να επηρεάζονται με ιδιαίτερους τρόπους.

Τα φορητά όπλα χρησιμοποιούνται επίσης για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο.

Σύμφωνα με την εντολή της, η ΔΕΕΣ καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να προστατεύσει και να βοηθήσει τους
ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο και τη βία και να προωθήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις παγκόσμιες
ανθρωπιστικές αρχές.

Σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων, η ΔΕΕΣ μπορεί να επιτύχει την αποστολή της μόνο εάν τα μέρη τηρούν αυστηρά τις
υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Τα κράτη που προμηθεύουν όπλα σε αυτά τα μέρη έχουν επίσης υποχρεώσεις: πρέπει να κάνουν ό,τι είναι εύλογο για να
εξασφαλίσουν τον σεβασμό του ΔΑΔ από τους αποδέκτες.

Πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιμέλεια στην αξιολόγηση των κινδύνων που ενέχουν τα όπλα που μεταφέρουν και πρέπει να εφαρμόζουν έγκαιρα, ισχυρά και πρακτικά μέτρα που μπορούν να αντισταθμίσουν ρεαλιστικά τους κινδύνους.

Όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν όπλα για τη διάπραξη παραβιάσεων του ΔΑΔ, τα κράτη πρέπει να απέχουν από τη μεταφορά τους.

Η ΔΕΕΣ ενθαρρύνει τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να τηρήσουν τα μέσα που ρυθμίζουν τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα, καθώς και άλλα συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

Η πιστή εφαρμογή αυτών των μέσων αποτελεί ανθρωπιστική επιταγή και θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη σοβαρών
παραβιάσεων του ΔΑΔ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα είναι ανησυχητικά: τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα, καθώς και τα βαριά εκρηκτικά όπλα, είναι μία από τις κύριες αιτίες απωλειών αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις.

Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και των επικρατουσών πρακτικών στη χρήση και μεταφορά φορητών όπλων, ελαφρού οπλισμού και άλλων συμβατικών όπλων.

Προτρέπουμε τα κράτη να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στο πώς οι πράξεις και οι αδράνειές τους διαιωνίζουν τη βία, την ανασφάλεια και τον πόνο.

Η Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης προκλήσεων που σχετίζονται με την εκτροπή, τη διάδοση και την κατάχρηση φορητών όπλων, ελαφρών όπλων και πυρομαχικών.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποκαταστήσει το όραμα του αφοπλισμού και του ελέγχου των
εξοπλισμών ως κρίσιμο μονοπάτι για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια.

Listen Live