Dim, Nov 17, 2024

Ο FAO και το WFP προειδοποιούν για επικείμενη εκτεταμένη επισιτιστική κρίση καθώς η πείνα απειλεί τη σταθερότητα σε δεκάδες χώρες

Ο FAO και το WFP προειδοποιούν για επικείμενη εκτεταμένη επισιτιστική κρίση καθώς η πείνα απειλεί τη σταθερότητα σε δεκάδες χώρες

Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικονομικά σοκ, οι παρατεταμένες επιπτώσεις του COVID-19 και οι κυματιστικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες σε όλο τον κόσμο στη φτώχεια και την πείνα – καθώς οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων οδηγούν τα έθνη πιο κοντά στην αστάθεια αναφέρει νέα έκθεση για τα hotspots πείνας

ΡΩΜΗ – Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) εξέδωσαν σήμερα μια αυστηρή προειδοποίηση για πολλαπλές, επικείμενες επισιτιστικές κρίσεις, που οφείλονται σε συγκρούσεις, κλιματικά σοκ και τις επιπτώσεις από τον COVID-19 πανδημία και τεράστια επιβάρυνση του δημόσιου χρέους - που επιδεινώθηκαν από τις κυματιστικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να επιταχυνθούν σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι κρίσεις έπληξαν περιβάλλοντα που ήδη χαρακτηρίζονται από περιθωριοποίηση της υπαίθρου και εύθραυστα συστήματα αγροδιατροφής.
Η έκθεση « Hung Hotspots – FAO-WFP έγκαιρες προειδοποιήσεις για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» που εκδόθηκε σήμερα καλεί για επείγουσα ανθρωπιστική δράση σε 20 «κέντρα πείνας» όπου η οξεία πείνα αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Ιούνιο-Σεπτέμβριο του 2022 – για να σωθούν ζωές και τα μέσα διαβίωσης και να αποτραπεί πείνα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη σταθερά αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παγκοσμίως, οι οποίες ήδη επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα σε όλες τις περιοχές. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες όπου η οικονομική αστάθεια και οι σπειροειδείς τιμές συνδυάζονται με πτώση της παραγωγής τροφίμων λόγω κλιματικών κλυδωνισμών, όπως επαναλαμβανόμενες ξηρασίες ή πλημμύρες.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνδυασμένες επιπτώσεις των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ωθώντας εκατομμύρια άλλους σε ακραία επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο για να βοηθήσουμε τους αγρότες στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, μεταξύ άλλων με την ταχεία αύξηση της πιθανής παραγωγής τροφίμων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στις προκλήσεις».

«Αντιμετωπίζουμε μια τέλεια καταιγίδα που δεν πρόκειται να βλάψει απλώς τους φτωχότερους από τους φτωχούς - αλλά θα κατακλύσει επίσης εκατομμύρια οικογένειες που μέχρι τώρα είχαν σχεδόν κρατήσει το κεφάλι τους πάνω από το νερό», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

«Οι συνθήκες τώρα είναι πολύ χειρότερες από ό,τι κατά την Αραβική Άνοιξη το 2011 και την κρίση των τιμών των τροφίμων το 2007-2008, όταν 48 χώρες συγκλονίστηκαν από πολιτικές αναταραχές, ταραχές και διαδηλώσεις. Έχουμε ήδη δει τι συμβαίνει στην Ινδονησία, το Πακιστάν, το Περού και τη Σρι Λάνκα – αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε λύσεις. Αλλά πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα», προειδοποίησε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live