Jeu, Nov 14, 2024

Η οικονομική κρίση επιδεινώνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εν μέσω συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα

Η οικονομική κρίση επιδεινώνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εν μέσω συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα

Μια έκθεση του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αποκαλύπτει μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται στην κατάρρευση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, της εκτεταμένης φτώχειας και της ραγδαίας ανεργίας.

Οικονομική κατάρρευση: Το ΑΕΠ της Γάζας έχει βυθιστεί κατά 81%, αφήνοντας την οικονομία της σε ερείπια.

Αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία: Οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας έχουν επιδεινώσει τη φτώχεια και τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Διαταραχή στη Δυτική Όχθη: Η βία και οι εμπορικοί περιορισμοί έχουν ακρωτηριάσει σοβαρά την οικονομία της Δυτικής Όχθης.

Δημοσιονομική πίεση: Οι περικοπές εσόδων και η μείωση της βοήθειας ακρωτηριάζουν την ικανότητα της παλαιστινιακής κυβέρνησης να λειτουργεί.

Έκκληση για δράση: Η έκθεση προτρέπει την άμεση διεθνή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Γενεύη, Ελβετία, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΟΗΕ Εμπορίου και Ανάπτυξης (UNCTAD) δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση [1] που περιγράφει λεπτομερώς τη βαθιά οικονομική καταστροφή που έχει κυριεύσει τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα που ακολούθησε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη συγκλονιστική κλίμακα της οικονομικής καταστροφής και την άνευ προηγουμένου μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που ξεπερνούν κατά πολύ τον αντίκτυπο όλων των προηγούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων το 2008, το 2012, το 2014 και το 2021. Οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία και την κατάρρευση των εισοδημάτων, έχουν εξαθλιώσει σοβαρά τα νοικοκυριά.

Η καταστροφή του πολέμου εκτείνεται στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η στρατιωτική επιχείρηση οδήγησε σε άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών, εκτοπισμό και εκτεταμένη καταστροφή υποδομών. Εν τω μεταξύ, η Δυτική Όχθη γνώρισε ένα κύμα βίας, κατεδάφιση παλαιστινιακών περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις και επεκτάσεις εποικισμών. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και οι επιπτώσεις της στη Δυτική Όχθη προκάλεσαν ένα απαράμιλλο σοκ που κατέκλυσε την παλαιστινιακή οικονομία σε όλη την κατεχόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μέχρι τις αρχές του 2024, μεταξύ 80% και 96% των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων συστημάτων άρδευσης, κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οπωρώνων, μηχανημάτων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων- είχαν αποδεκατιστεί, ακρωτηριάζοντας την ικανότητα παραγωγής τροφίμων της περιοχής και επιδεινώνοντας τα ήδη υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Η καταστροφή έπληξε σκληρά και τον ιδιωτικό τομέα, με το 82% των επιχειρήσεων, βασικό μοχλό της οικονομίας της Γάζας, να έχει υποστεί ζημιά ή να καταστραφεί. Η ζημιά στην παραγωγική βάση συνέχισε να επιδεινώνεται καθώς η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γάζας υποχώρησε κατά 81% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οδηγώντας σε συρρίκνωση 22% για ολόκληρο το έτος. Μέχρι τα μέσα του 2024 η οικονομία της Γάζας είχε συρρικνωθεί σε λιγότερο από το ένα έκτο του επιπέδου του 2022.

Εν τω μεταξύ, η Δυτική Όχθη υφίσταται μια ταχεία και ανησυχητική οικονομική παρακμή. Η έκθεση υπογραμμίζει παράγοντες όπως η επέκταση των οικισμών, οι κατασχέσεις γης, η κατεδάφιση παλαιστινιακών δομών και η αυξημένη βία από τους εποίκους κατά τη διάρκεια του 2023 - 2024 που έχουν εκτοπίσει κοινότητες και έχουν επηρεάσει σοβαρά τις οικονομικές δραστηριότητες. Αυτές οι διαταραχές έχουν επηρεάσει διάφορους τομείς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου το εμπόριο, ο τουρισμός και οι μεταφορές έχουν υποστεί σημαντική ύφεση. Ως αποτέλεσμα, το 80% των επιχειρήσεων στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχουν διακόψει είτε εν μέρει είτε πλήρως τη λειτουργία τους.

Η αρχική αισιοδοξία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% στη Δυτική Όχθη κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 αντιστράφηκε απότομα από μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση 19% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτή η απότομη ύφεση είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9%. Επιπλέον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5%, υποδηλώνοντας σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Μαζική ανεργία και αυξανόμενη φτώχεια

Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας στη Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, με το 96% των επιχειρήσεων να αναφέρει μειωμένη δραστηριότητα και το 42,1% να μειώνει το εργατικό τους δυναμικό. Συνολικά έχουν χαθεί 306.000 θέσεις εργασίας, ωθώντας τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτική Όχθη από 12,9% πριν από τη σύγκρουση σε 32%. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα μια εκτιμώμενη ημερήσια απώλεια εισοδήματος από την εργασία ύψους 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων, διαβρώνοντας σοβαρά την οικονομική ανθεκτικότητα των παλαιστινιακών νοικοκυριών και επιδεινώνοντας τις κοινωνικές δυσκολίες.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δεινή, με τα δύο τρίτα των προπολεμικών θέσεων εργασίας -περίπου 201.000 θέσεις- να έχουν χαθεί έως τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό έχει επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη κρίσιμη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Δυτική Όχθη, οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί σοβαρά λόγω των αυξημένων περιορισμών στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Ο αριθμός των σημείων ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε από 567 στις αρχές Οκτωβρίου 2023 σε 700 έως τον Φεβρουάριο του 2024, εμποδίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2022, το ένα τρίτο του παλαιστινιακού πληθυσμού (1,84 εκατομμύρια άνθρωποι) ήταν επισιτιστικής ανασφάλειας (δεν είχε σταθερή πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτικά τρόφιμα) ή σοβαρά επισιτιστική ανασφάλεια και το 31,1 τοις εκατό ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτιόταν από τη διεθνή βοήθεια. Επί του παρόντος, η φτώχεια επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας και αυξάνεται ραγδαία στη Δυτική Όχθη.

Οι κρατήσεις και η παρακράτηση εσόδων υπονομεύουν την Παλαιστινιακή Αρχή

Η δημοσιονομική σταθερότητα της παλαιστινιακής κυβέρνησης βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παρέχει βασικές υπηρεσίες. Παρά τις προσπάθειες για δημοσιονομική μεταρρύθμιση, η δημοσιονομική ικανότητα της κυβέρνησης έχει διαβρωθεί από την αργή ανάπτυξη του ΑΕΠ, τις μειώσεις εσόδων από το Ισραήλ και την απότομη μείωση της διεθνούς βοήθειας. Το 2023, η στήριξη των διεθνών χορηγών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο στα 358 εκατομμύρια δολάρια που ισοδυναμούν με μόλις 2% του ΑΕΠ, από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 27% του ΑΕΠ το 2008.

Από τον Οκτώβριο του 2023, οι κρατήσεις εσόδων και οι παρακρατήσεις από το Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί συνολικά πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2019 και Απριλίου 2024. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 8,1% του ΑΕΠ της Παλαιστίνης το 2023, οδηγώντας σε σημαντικές δημοσιονομικές ελλείψεις. Αυτές οι δημοσιονομικές προκλήσεις έχουν παρεμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώνει τους υπαλλήλους, να εξυπηρετεί χρέη και να διατηρεί κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Η κατάσταση οδήγησε επίσης σε αυξανόμενο χρέος, καθυστερήσεις πληρωμών σε ιδιώτες προμηθευτές και μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων προς τους φτωχούς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται μόνο μερικοί μισθοί από τον Νοέμβριο του 2021.

Μια πορεία προς τα εμπρός

Οι επιδόσεις της παλαιστινιακής οικονομίας επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες, ιδίως μέτρα που έλαβε το Ισραήλ και, σε μικρότερο βαθμό, από τις διακυμάνσεις στις ροές βοήθειας. Η UNCTAD τονίζει ότι η παρατεταμένη κατοχή παραμένει το κύριο εμπόδιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι επίμονοι περιορισμοί στις επενδύσεις, την κινητικότητα της εργασίας και το εμπόριο έχουν συστηματικά υπονομεύσει το οικονομικό δυναμικό, επιδεινώνοντας τη φτώχεια και την αστάθεια.

Η έκθεση απηχεί την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επείγοντα μέτρα για την υποστήριξη και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης. Η παρατεταμένη απασχόληση αποτελεί πρωταρχικό οικονομικό εμπόδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στις επενδύσεις, την κινητικότητα της εργασίας και το εμπόριο.

Η έκθεση προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια. Απαιτεί την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οικονομική ελεύθερη πτώση, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να τεθούν οι βάσεις για διαρκή ειρήνη και ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάκαμψης για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, την αυξημένη διεθνή βοήθεια και υποστήριξη, την απελευθέρωση των παρακρατηθέντων εσόδων και την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα.

Ο ρόλος της UNCTAD στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το Εμπόριο και η Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε τον παλαιστινιακό λαό μέσω έργων έρευνας, ανάπτυξης ικανοτήτων και τεχνικής συνεργασίας προσανατολισμένης στην πολιτική σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Η UNCTAD προωθεί επίσης τη διεθνή συναίνεση για τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού και της οικονομίας του .

Τον Ιανουάριο του 2024, η UNCTAD εξέδωσε « Προκαταρκτική εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της καταστροφής στη Γάζα και προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης ».

Η έκθεση « Εξελίξεις στην Οικονομία των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών » βασίζεται σε δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η UNCTAD συνεχίζει να παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις και θα παρέχει λεπτομερή ανάλυση για τον οικονομικό αντίκτυπό τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

-----------------------------------

**Σχετικά με το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ: **

Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων. Με ποικίλα μέλη, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να αξιοποιήσουν το εμπόριο για ευημερία.

Σημείωση για τους συντάκτες: Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του νέου λογότυπου και τα υλικά επωνυμίας διατίθενται κατόπιν αιτήματος. Πρόσθετες βασικές πληροφορίες και προσφορές μπορούν να παρέχονται κατόπιν αιτήματος.

-----------------------------------

[1] Έκθεση με τίτλο « Εξελίξεις στην Οικονομία των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live