Sam, Jan 11, 2025

Η ανθρωπιστική κρίση και η κρίση εκτοπισμού Λιβάνου-Συρίας συνεχίζει να βαθαίνει

Η ανθρωπιστική κρίση και η κρίση εκτοπισμού Λιβάνου-Συρίας συνεχίζει να βαθαίνει

Αυτή είναι μια περίληψη των όσων είπε ο Ivo Freijsen, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο –στον οποίο μπορεί να αποδοθεί το παρατιθέμενο κείμενο– στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.


ΒΗΡΥΤΟΣ – Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες και καταστροφικές για τον Λίβανο και τον λαό του εδώ και δεκαετίες, με το Ισραήλ να εντείνει δραματικά τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιδρομές του, βαθαίνει την ανθρωπιστική καταστροφή για τους αμάχους.


Δύο μήνες από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 15.000 τραυματίστηκαν και εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια έχουν επηρεαστεί άμεσα και ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν διαλύσει αμέτρητες ζωές, δημιουργώντας καταστροφικές προκλήσεις προστασίας και αφήνοντας πολλούς ευάλωτους και σε μεγάλο κίνδυνο.


Ενώ σήμερα σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Λιβάνου, δυστυχώς επισκιάζεται από τη θλίψη και το αυξανόμενο άγχος. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτη, αφήνοντας τόσο τους Λιβανέζους όσο και τους πρόσφυγες στη χώρα αβέβαιοι και φοβισμένοι για την ασφάλειά τους και το άμεσο μέλλον τους.


Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, φοβόμαστε ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες για τους εκτοπισμένους θα επιδεινωθούν. Το κρύο και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν τα δεινά ενός τεράστιου αριθμού ευάλωτων ατόμων, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μεταξύ των πιο πιεστικών αναγκών τους είναι το κατάλληλο καταφύγιο και η χειμερινή βοήθεια.


Από τον Οκτώβριο του 2023, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι κορυφαίος οργανισμός στις προσπάθειες αρωγής του ΟΗΕ, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια, καταφύγιο και προστασία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες σε περίπου 450.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Λιβανέζων (70 τοις εκατό) και προσφύγων. Βελτιώνουμε συλλογικά καταφύγια που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους και παρέχουμε κουβέρτες και ζεστά ρούχα.


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ενεργά την ίση πρόσβαση σε καταφύγιο για όλους τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες που ήταν ήδη σε οξεία επισφαλή κατάσταση πριν από αυτή την κρίση. Η ανταπόκρισή μας στην προστασία –η οποία περιλαμβάνει συμβουλευτική, κοινοτική υποστήριξη και δημιουργία ασφαλών χώρων για όσους κινδυνεύουν περισσότερο– έχει φτάσει σε πάνω από 100.000 άτομα. Υποστηρίζουμε ένα δίκτυο 44 υγειονομικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, παρέχοντας παράλληλα εξοπλισμό που σώζει ζωές, συμπεριλαμβανομένων κιτ τραυματισμών.


Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες βρίσκονται στο έδαφος, ακούν, υποστηρίζουν και εργάζονται ακούραστα για να επαναφέρουν μια ομαλότητα, παρόλο που οι ίδιες μπορεί να έχουν εκτοπιστεί ή να βρίσκονται σε κίνδυνο.


Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η σπειροειδής βία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Λίβανου και να παράσχει επειγόντως την αναγκαία χρηματοδότηση για να βοηθήσει όλους τους πληγέντες, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν καταφύγει στη Συρία και πέρα από αυτήν. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που δόθηκε γρήγορα από δωρητές, αλλά δεν έχουμε τα μισά κονδύλια που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών.

Συρία
Αυτή είναι μια περίληψη των όσων είπε ο Gonzalo Vargas Llosa, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Συρία –στον οποίο μπορεί να αποδοθεί το παρατιθέμενο κείμενο– στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη.


ΔΑΜΑΣΚΟΣ – Ως αποτέλεσμα της θανατηφόρας κατάστασης στον Λίβανο, πάνω από 557.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά τις επιθέσεις και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε μια σειρά από συνοριακά περάσματα και δρόμους, οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν από τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς στο Λίβανο, κυρίως πεζοί.


Οι περισσότερες νέες αφίξεις (80 τοις εκατό) είναι γυναίκες και παιδιά. Ένας εντυπωσιακός αριθμός από αυτούς που διέρχονται - το 41 τοις εκατό - είναι σε οικογένειες με γυναίκες επικεφαλής. Ορισμένες αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, φέρουν τραυματισμούς από τα επίπονα ταξίδια ή τους βομβαρδισμούς τους. Πολλοί χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης, όπως τροφή, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, νομική βοήθεια και ρούχα.


Στο εσωτερικό της Συρίας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης αυξηθεί, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το συνεργαζόμενο προσωπικό και εγκαταστάσεις, και επηρεάζοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε γρήγορα υποστήριξη σε άτομα που έχουν απελπιστική ανάγκη. Οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στα συνοριακά περάσματα θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαφύγουν από τη σύγκρουση στο Λίβανο.


Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το Σαμσίν, κοντά σε μια τοποθεσία όπου συγκεντρώνονταν Λιβανέζοι πρόσφυγες για να λάβουν βοήθεια. Η επίθεση προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές στον δρόμο Δαμασκού-Χομς. ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι εταίροι αναγκάστηκαν επίσης να αναστείλουν τις αποστολές σε συνοριακά σημεία στη Χομς μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Al-Qusair, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Joussieh μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, το οποίο κατέστρεψε πολλές γέφυρες και είχε ως αποτέλεσμα θύματα. Μετά από αξιολογήσεις ασφαλείας, οι αποστολές μας ξεκίνησαν ξανά στις 18 Νοεμβρίου.


Πολλοί από τους Σύρους που επέστρεψαν έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους όπως το Χαλέπι, η Χομς, η Σουέιντα και το Ταρτούς, με μερικούς να κάνουν το δρόμο τους προς τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά. Φτάνουν σε κοινότητες που έχουν πληγεί από τη διαρκή κρίση στη Συρία. Δύο στους τρεις ανθρώπους στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 7 εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι εντός της χώρας.
Ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού σε κτίρια και κατασκευές που συχνά είναι ήδη κατεστραμμένα και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα για κατοίκηση. Η περιορισμένη πρόσβαση σε επαρκή και ασφαλή στέγαση προκαλεί ανησυχία, αυξάνοντας τους κινδύνους προστασίας και την έκθεση στο χειμώνα.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι μας του ΟΗΕ και των ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, παρέχουν είδη έκτακτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, στρώματα και ηλιακούς λαμπτήρες σε πρόσφατες αφίξεις, καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη. Με τοπικούς εταίρους, παρέχουμε νομική βοήθεια και συμβουλές στα σύνορα –ιδιαίτερα στους Σύρους– για να διευκολύνουμε την είσοδό τους, να βοηθήσουμε στην απόκτηση κρίσιμων αστικών εγγράφων και να ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα ακίνητης περιουσίας. Παρέχεται επίσης περαιτέρω νομική υποστήριξη στις κοινότητες υποδοχής. Αυτό γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου 114 κοινοτικών κέντρων και 119 κινητών μονάδων που ταξιδεύουν στις 14 επαρχίες για να επισκεφτούν άτομα σε δυσπρόσιτες περιοχές και άλλους που δεν μπορούν να φτάσουν σε εμάς, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μεταφορά.


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει επίσης αρχίσει να διανέμει χειμερινά κιτ που περιλαμβάνουν κουβέρτες υψηλής θερμότητας, χειμερινά ρούχα και πλαστικά σεντόνια. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε 420.000 άτομα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Τα επίπεδα χρηματοδότησής μας είναι εξαιρετικά χαμηλά. Η διυπηρεσιακή έκκληση για τη Συρία εξακολουθεί να χρηματοδοτείται μόνο κατά 17 τοις εκατό.


Η κατάσταση στη Συρία χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια επείγουσα απάντηση. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, για την αντιμετώπιση των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας για την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης και την ενδυνάμωση των ανθρώπων να γίνουν αυτάρκεις και να βοηθήσουν να γίνει βιώσιμη και αξιοπρεπής η επιστροφή των προσφύγων που πέρασαν πίσω.

Listen Live