Ven, Nov 15, 2024

Δ. Κονγκό: Άμαχοι στη γραμμή βολής με χρήση βαρέων όπλων

Δ. Κονγκό: Άμαχοι στη γραμμή βολής με χρήση βαρέων όπλων

Μια ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μια ανησυχητική νέα φάση ένοπλης σύγκρουσης στα ανατολικά του Κόγκο

Γκόμα (ICRC) - Η απότομη αύξηση του αριθμού των αμάχων που τραυματίστηκαν από βαρέα όπλα στην ανατολική Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) απειλεί να κατακλύσει την υγεία που ήδη αγωνίζεται να παράσχει περίθαλψη, επιδεικνύοντας περαιτέρω μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις. στον κόσμο , προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης επίσκεψης στη χώρα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στην ανατολική ΛΔΚ είναι από πολλές απόψεις άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά ανησυχητικό. Η νέα δυναμική προσθέτει στη βαθιά ταλαιπωρία τεράστιου αριθμού αμάχων που έχουν ήδη εξαντληθεί από δεκαετίες συγκρούσεων», είπε ο κ. Mardini.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη σε σύγκρουση έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές και πρέπει να λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να τους προστατεύσουν από ζημιές.

"Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές - συμπεριλαμβανομένων κοντά σε στρατόπεδα εκτοπισμένων - είναι πολύ πιθανό να έχει αδιάκριτα αποτελέσματα, που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσουν και να τραυματίσουν πολίτες. Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει στο Βόρειο Κίβου σήμερα - με καταστροφικές συνέπειες", ο κ. Mardini προστέθηκε.

Οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της ΛΔΚ και της ένοπλης ομάδας M23 – η πιο σημαντική από τις 100 ομάδες ένοπλων που αναφέρεται ότι δραστηριοποιείται στη στρατηγική σημασία και πλούσια σε πόρους περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων από τη δεκαετία του 1990.

Οι άμαχοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, με περίπου 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς πολλές φορές – 2,5 εκατομμύρια από αυτούς μόνο στο Βόρειο Κίβου.

Η πολυπλοκότητα των ανθρωπιστικών προκλήσεων είναι ξεκάθαρη απόδειξη στο νοσοκομείο Ndosho που υποστηρίζεται από τη ΔΕΕΣ στο Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Κίβου. Με μια καθημερινή εισροή τραυματισμένων αμάχων –πολλοί από αυτά τα παιδιά– το νοσοκομείο έχει υπερδιπλάσια χωρητικότητα με περισσότερες από 130 κλίνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε σκηνές.

Οι ασθενείς φτάνουν στις πλάτες των μοτοσικλετών ή των μέσων μαζικής μεταφοράς από ζώνες συγκρούσεων γύρω από την πόλη Sake, μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά, συχνά φεύγοντας χωρίς τίποτα και χωρισμένους από τις οικογένειές τους. Όλο και περισσότεροι έχουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και ακρωτηριασμούς. μερικοί πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Σε έναν θάλαμο, μια νεαρή μητέρα – εμφανώς τραυματισμένη – προσπαθεί να παρηγορήσει την τετράχρονη κόρη της που υποφέρει από τραύματα από σκάγια στο πρόσωπο και το σώμα της. Τα άλλα παιδιά της σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις στο σπίτι τους στο Σάκε. Μια άλλη γυναίκα της οποίας το πόδι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί μετά από επίθεση στον καταυλισμό εκτοπισμένων όπου ζούσε κοντά στον Σάκε είχε ομοίως δύο από τα παιδιά της. Σε κοντινή απόσταση, ένα πεντάχρονο κορίτσι που είδε τη μητέρα του να σκοτώνεται και η ίδια τραυματίστηκε σοβαρά, βρίσκεται ακίνητο και σιωπηλό. Δεκάδες άλλοι έχουν τις δικές τους οδυνηρές ιστορίες.

Οι τραυματισμοί άλλων ασθενών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κρυφοί. Η σεξουαλική βία και η βία με βάση το φύλο έγινε ενδημική κατά τη διάρκεια των πολλαπλών συγκρούσεων της ΛΔΚ και εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ανησυχία στην παρούσα φάση. Πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ, από φόβο στιγματισμού ή αντίποινων, επομένως το πλήρες μέγεθος του προβλήματος είναι ασαφές. Οι εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι του ICRC παρέχουν ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη – αλλά οι ανάγκες ξεπερνούν πολύ την περιορισμένη ικανότητα ανταπόκρισης.

Πρώην παιδιά μαχητές είναι επίσης μεταξύ εκείνων που αναρρώνουν από σωματικά και ψυχικά τραύματα στο νοσοκομείο. Ένα 15χρονο αγόρι που στρατολογήθηκε από μια ένοπλη ομάδα τώρα θέλει απεγνωσμένα να επιστρέψει στο σπίτι και να πάει στο σχολείο, αλλά φοβάται μήπως τον απορρίψει η οικογένειά του. Η στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες ομάδες αποτελεί σημαντική ανησυχία – με αύξηση 45 τοις εκατό που καταγράφηκε από τον ΟΗΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Το να βλέπεις τα επίπεδα ταλαιπωρίας εδώ είναι πραγματικά οδυνηρό – και αυτό είναι απλώς ένα στιγμιότυπο της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των ανθρωπιστικών προκλήσεων στη ΛΔΚ», είπε ο κ. Mardini στο νοσοκομείο Ndosho. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας κρίσης προστασίας σε τεράστια κλίμακα, μια κρίση που μπορεί να προληφθεί».

«Η ανθρωπιστική απάντηση –αν και ζωτικής σημασίας– σαφώς δεν είναι η λύση. Από την πλευρά μας, η ΔΕΕΣ συνεργάζεται στενά με τον Ερυθρό Σταυρό της ΛΔΚ για να προστατεύσει και να τους βοηθήσει ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση – για παράδειγμα ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική περίθαλψη για τραυματίες, ασθενείς, και τραυματισμένοι· βελτίωση της παροχής νερού και της αποχέτευσης· και επανένωση οικογενειών.

«Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει η ταλαιπωρία που παρακολουθούμε είναι τα μέρη της σύγκρουσης να εκπληρώσουν τις περιορισμούς τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των αμάχων». «Η αποτυχία θα σημάνει ένα ζοφερό μέλλον για πολλούς Κονγκολέζους που γνώριζαν τον πόλεμο τους τη ζωή».

Listen Live