Dim, Nov 17, 2024

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επιχειρεί σωτηρια και εντος της χωρας

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επιχειρεί σωτηρια και εντος της χωρας

Γενεύη – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απευθύνει σήμερα έκκληση για περισσότερα από 589 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες και ανάγκες προστασίας περισσότερων από 3,6
εκατομμυρίων ατόμων που έχουν πληγεί από κρίσεις και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη των κοινοτήτων τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο έξι γειτονικές χώρες.

Το αναθεωρημένο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΑΠ) του ΔΟΜ για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες βασίζεται στην
εμπειρία του στην αντιμετώπιση κρίσεων μετανάστευσης και εκτοπισμού και στην ενίσχυση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων
για τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη διακυβέρνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, 
καθώς και στην επιχειρησιακή του παρουσία
στο Αφγανιστάν και σε όλες τις γειτονικές χώρες. χώρες.

«Η συνεχιζόμενη κρίση στο Αφγανιστάν εντείνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και αυξάνει τους κινδύνους εκτοπισμού τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διασυνοριακά σε χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ugochi Daniels, Αναπληρωτής
Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων του ΔΟΜ.

«Σχεδόν έξι μήνες μετά την πολιτική αναταραχή του Αυγούστου 2021 και την επακόλουθη πολιτική μετάβαση, περισσότερο από το ήμισυ του αφγανικού πληθυσμού χρειάζεται τώρα ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή 30 τοις εκατό περισσότερο από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο συστημικής κατάρρευσης και ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς σχεδόν όλοι οι Αφγανοί έχουν πλέον βυθιστεί στη φτώχεια».

Όπως προβλέφθηκε όταν ξεκίνησε αρχικά η ΚΓΠ του ΔΟΜ για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες τον Σεπτέμβριο του 2021, οι πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί κραδασμοί στο Αφγανιστάν έχουν αντηχήσει σε ολόκληρη τη χώρα και την περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 700.000 Αφγανοί οδηγήθηκαν σε εκτοπισμό το 2021, προσθέτοντας σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους ήδη σε παρατεταμένο εκτοπισμό μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2021.

Οι Αφγανοί, και ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους ευπάθειας και προστασίας.

Επιπλέον, το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε μια τάση αυξημένης δυναμικής διασυνοριακής κινητικότητας. Δεδομένου του κινδύνου περαιτέρ επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της κατάστασης ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ο εσωτερικός εκτοπισμός και οι διασυνοριακές μετακινήσεις, κυρίως προς το Ιράν και το Πακιστάν, είναι πιθανό να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Το απόλυτο επίπεδο εσωτερικού εκτοπισμού, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και τα υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά διασυνοριακών επιστροφών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες, απαιτούν από τον ΔΟΜ να ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή του προσέγγιση στην κρίση και μαζί με διεθνείς εταίρους, να επανεξετάσει το εύρος της απάντησης και τις σχετικές απαιτήσεις χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, η αποτυχία διατήρησης και βελτίωσης της πρόσβασης σε βασικές
υπηρεσίες και αποκατάστασης των μέσων διαβίωσης, παράλληλα με την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των
ευάλωτων σημείων των πληθυσμών που πλήττονται από την κρίση, θα αυξήσει μόνο τις τάσεις εκτοπισμού και τις εκροές
πληθυσμών εντός και εκτός συνόρων.

Χωρίς αυτήν την τελευταία ολοκληρωμένη περιφερειακή απάντηση που εφαρμόζει έναν φακό κινητικότητας για να συνδυάζει την ταχεία ανθρωπιστική δράση με τον μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο DDG Daniels είπε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στο Αφγανιστάν θα συνεχίσουν να πέφτουν και θα κινδυνεύουν να εξαφανίσουν
περαιτέρω τα αναπτυξιακά κέρδη τα τελευταία 20 χρόνια.

Τους μήνες που ακολούθησαν τα γεγονότα τον Αύγουστο του 2021, ο ΔΟΜ συνέχισε να παρέχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια προστασίας σε αφγανικούς πληθυσμούς που έχουν ανάγκη και παρείχε έγκαιρη ανάκαμψη και υποστήριξη βιοπορισμού στις κοινότητες μέσω προγραμματισμού με βάση την περιοχή.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ έχει επίσης κλιμακώσει τις επιχειρησιακές του ικανότητες τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή για να ενισχύσει την περιφερειακή κατανόηση και αντιμετώπιση της κρίσης. Συνολικά περίπου 600.000 άτομα προσεγγίστηκαν με τη
βοήθεια του ΔΟΜ στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ αυτών, σε
περισσότερους από 260.000 ευάλωτους Αφγανούς επιστρεφόμενους παρασχέθηκε πολυτομεακή βοήθεια σε βασικά συνοριακά
περάσματα και σε κέντρα υποδοχής και διέλευσης του ΔΟΜ.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος καταφυγίων έκτακτης ανάγκης και μη διατροφικών ειδών στο Αφγανιστάν, ο ΔΟΜ
κατάφερε να διανείμει περισσότερες από 196.000 βοήθεια για τον χειμώνα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους αφγανικούς
πληθυσμούς να αντέξουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι επιχειρήσεις υγείας του ΔΟΜ, που δραστηριοποιούνται σε 12 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, συνεχίζουν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη – συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών εμβολιασμού κατά του COVID-19 – σε
ορισμένους από τους πιο δυσπρόσιτους πληθυσμούς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν λάβει βοήθεια τις
δεκαετίες πριν από την άφιξη των ομάδων του ΔΟΜ.

«Μέσω του εμβληματικού μας Displacement Tracking Matrix, δραστηριοποιούμαστε και στις 34 επαρχίες της χώρας και μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε συστηματικά τις εσωτερικές αλλά και τις διασυνοριακές μετακινήσεις πληθυσμών», δήλωσε ο Stuart Simpson, Αρχηγός της Αποστολής του ΔΟΜ στο Αφγανιστάν.

Ο Simpson είπε ότι ο IOM έχει προσαρμόσει τις μεθόδους συλλογής δεδομένων του για να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν με ασφάλεια και έχει επεκτείνει τις ικανότητές του σε όλη την περιοχή. Επιπλέον, ο ΔΟΜ εργάζεται για την ανάπτυξη μιας περιεκτικής ανάλυσης των κινήσεων σε όλη την περιοχή και τώρα έχει αρχίσει να διαδίδει τα πληροφοριακά προϊόντα του με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της περιφερειακής κινητικότητας και σε μια πιο ενημερωμένη απάντηση.

Η περιφερειακή δυναμική κινητικότητας θα συνεχίσει να καθοδηγεί το έργο του ΔΟΜ στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες και θα επιτρέψει την ενισχυμένη συνεργασία με κυβερνητικούς θεσμούς στην περιοχή και τις τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση των παραγόντων μετανάστευσης και εκτοπισμού, τον μετριασμό των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της κρίσης στις κοινωνίες και υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιμέλεια-έρευνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live