Dim, Nov 17, 2024

230 εκατομμύρια παιδιά στον πόλεμο

230 εκατομμύρια παιδιά στον πόλεμο

Μια νέα έκθεση της Save the Children και του Peace Research Institute Oslo καταγράφει αυτή την ανησυχητική αύξηση

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων υψηλής έντασης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10 τοις εκατό σε συνολικά 230 εκατομμύρια παιδιά. Με αυτό το ποσοστό να αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η δέσμευση του War Child στα παιδιά που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που ζουν σε μια ζώνη σύγκρουσης - δηλαδή οπουδήποτε σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων ένοπλης σύγκρουσης- περνούν τις μέρες τους ακριβώς στη μέση της ίδιας της βίας.

Το Αφγανιστάν και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη -και οι δύο χώρες όπου δραστηριοποιείται το War Child- αναγνωρίστηκαν ως οι δύο πρώτες χώρες
με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν. Επιπλέον, η Μέση Ανατολή ήταν στην κορυφή των ΕΡΕΥΝΩΝ ως η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων - το ένα τρίτο του νεανικού πληθυσμού.

Τα Δικαιώματα του Παιδιού 

Το ξύπνημα σε αυτό το περιβάλλον αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή των παιδιών και τα εμποδίζει να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους - συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην ψυχική υγεία.

«Όταν ένα παιδί γίνεται μάρτυρας πολέμου και βίας. Ακόμη και ο θάνατος από πρώτο χέρι, ο αντίκτυπος στην ψυχολογική τους ευεξία είναι σοβαρός και μακροχρόνιος», λέει ο CEO της War Child Holland, Ramin Shahzamani. «Σε περιόδους πολέμου, το περιβάλλον κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών αλλάζει επίσης δραστικά - με τις δομές που χρησιμεύουν για την προστασία τους συχνά να καταρρέουν».

«Με την ενσωμάτωση αυτού που ονομάζουμε «ψυχοκοινωνική υποστήριξη» σε ό,τι κάνουμε, το War Child επιδιώκει να αντιμετωπίσει και τις δύο αυτές πτυχές και να εντοπίσει έγκαιρα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας»

Ένας νέος τρόπος εργασίας 

Ενώ η προσέγγιση του War Child να δώσει προτεραιότητα στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις ανθρωπιστικές απαντήσεις και στα μακροπρόθεσμα έργα τους κερδίζει έδαφος, αυτή η νέα εικόνα τους λέει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Επιπλέον, τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν τον εκτεταμένο αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας με τα 230 εκατομμύρια που αναμένεται να
εκτοξευθούν αυτή την εποχή το επόμενο έτος, καθώς και τον αριθμό των παιδιών προσφύγων παγκοσμίως. «Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε - χρειαζόμαστε νέους τρόπους εργασίας. ταχύτερους τρόπους ανάπτυξης, αν έχουμε ελπίδα να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή αυτών των παιδιών», λέει ο Shahzamani.

Το επόμενο έτος θα δει το War Child να επιταχύνει προς αυτόν τον στόχο με έναν νέο, πιο αποτελεσματικό και κοινό τρόπο εργασίας σταθερά στα σκαριά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live