Sam, Nov 16, 2024

Συρία: Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών

Συρία: Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών

Οι κοινότητες στη Συρία έχουν ζήσει περισσότερα από 12 χρόνια μιας θανατηφόρας ένοπλης σύγκρουσης και ενός καταστροφικού σεισμού που προκάλεσε περαιτέρω ανθρωπιστικά δεινά στις αρχές του έτους. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί την Έβδομη Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Υποστήριξη του Μέλλοντος της Συρίας και της Περιφέρειας», η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) προτρέπει την άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει ο λαός στη Συρία. Το κόστος της αδράνειας θα ήταν δυσβάσταχτο, πρώτα και κύρια για τους πληθυσμούς.

Εκτός από τη σύγκρουση και τον πρόσφατο σεισμό, οι ευάλωτες κοινότητες πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την οικονομική ύφεση, την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, την καταστροφή κατοικιών και τον κίνδυνο αποτυχίας ζωτικής σημασίας υποδομών. Σήμερα, σχεδόν το 90% των Σύριων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με περισσότερα από 15 εκατομμύρια να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, μια τάση που έχει διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κρίσιμης υποδομής της Συρίας είναι μια πιεστική ανησυχία. Η εισαγωγή ανταλλακτικών που απαιτούνται για τη συντήρηση των υποδομών ζωτικής σημασίας στις μεγάλες πόλεις έχει παρεμποδιστεί από διεθνή περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις, γι' αυτό η ΔΕΕΣ συνεχίζει να ζητά να ενσωματωθούν καλά σχεδιασμένες και πάγιες ανθρωπιστικές εξαιρέσεις σε καθεστώτα κυρώσεων που έχουν ακόμη να το πράξουν. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας είναι κατεστραμμένες και λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Μετά τον σεισμό, η ΔΕΕΣ, σε συνεργασία με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο (SARC), ενίσχυσε την ανταπόκρισή της για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες παρέχοντας βασικά είδη βοήθειας, υγειονομική περίθαλψη, νερό, υποστήριξη ψυχικής υγείας και με την αποκατάσταση εγκαταστάσεων, κυρίως σχολεία, που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο. Επιπλέον, η ICRC, με το SARC, βελτίωσε την πρόσβαση σε καθαρό νερό και παρείχε μετασχηματιστές για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία είναι αβάσιμη και η αποτυχία δράσης θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους και θα εμποδίσει οποιεσδήποτε προοπτικές βιώσιμης ανάκαμψης», λέει ο Fabrizio Carboni, περιφερειακός διευθυντής του ICRC για το Near. και τη Μέση Ανατολή. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στα δεινά του λαού στη Συρία. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση των υποδομών ζωτικής σημασίας και να παρέχουμε ολοκληρωμένες ανθρωπιστικές απαντήσεις».

Η ΔΕΕΣ απευθύνει έκκληση στα κράτη δωρητές για άμεση διεθνή δέσμευση για τη διασφάλιση ζωτικής σημασίας υποδομών και βασικών υπηρεσιών και για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να διατηρηθεί μια ολοκληρωμένη ανθρωπιστική απάντηση, ενώ μπορούν να βρεθούν πιο βιώσιμες λύσεις. Απαιτούνται επειγόντως συντονισμένες προσπάθειες και αυξημένη χρηματοδότηση για να διευκολυνθεί η έγκαιρη ανάκαμψη.

«Η κατάρρευση αυτών των βασικών υπηρεσιών δεν είναι μακρινή απειλή, αλλά πολύ πιθανή, με καταστροφικές συνέπειες για τον συριακό λαό, αν δεν γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί», είπε ο Καρμπόνι. «Επενδύοντας στην κάλυψη αυτών των ζωτικών αναγκών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα κυματισμού. Θα επιτρέψει στους Σύρους να αποκτήσουν τουλάχιστον πρόσβαση σε ένα βασικό επίπεδο βασικών υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία ανοικοδόμησης της ζωής τους και να ενδυναμώσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο της βοήθειάς τους. Ας δράσουμε τώρα».

Listen Live