Lun, Nov 18, 2024

Σαρλ Μισέλ: Προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη η θετική ατζέντα με την Τουρκία

Σαρλ Μισέλ: Προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη η θετική ατζέντα με την Τουρκία

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως "ενεργός παρατηρητής", υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η δέσμευσή της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι "σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία."

"Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία", ανέφερε.

"Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες", σημείωσε.

"Έχουμε δει μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί", παρατήρησε.

"Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη", σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος έθεσε ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για να κριθούν όλα τα παραπάνω.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται ορισμένες ανησυχίες, αλλά εξίσου ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφωνούν ότι εναπόκειται στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι την Τρίτη το πρωί, ο Πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, του ΔΟΜ, των Γυναικών του ΟΗΕ, της UNICEF και του UNDP στην Τουρκία. Οι παραπάνω νημέρωσαν τον Πρόεδρο για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία και σχετικά με την κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα και στις ελεγχόμενες από την Τουρκία περιοχές στη βόρεια Συρία.

Στη συνάντηση των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατέστη σαφής η ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ, ότι ​​μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα μπορεί να τεθεί επί τάπητος και πως η Κομισιόν θα αρχίσει να το επεξεργάζεται. Αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα για τα γνωστά ζητήματα, όπως Ελλάδα, Κύπρος, περιφερειακά θέματα, ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Οι δυο εξήγησαν επίσης τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και τις κοινές γνώμες τους για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, αναφέρθηκε.

Listen Live