Jeu, Déc 26, 2024

ΠΩΣ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ Bayraktar TB2

ΠΩΣ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ Bayraktar TB2

Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ DRONES
Ο Samuel Bendett, αναλυτής και ειδικός σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων περιγραφει σε μια παλαιοτερη του συνέντευξη πως η ΡΩΣΣΙΑ παροπλισε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 μετά τις πρώτες τους επιτυχιες εις βάρος της στο Ουκρανικο μέτωπο"

" Ενώ η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύντομα προσαρμόστηκε για να βελτιώσει τον ηλεκτρονικό της πόλεμο και έκτοτε κατέρριψε και μπλοκάρε με επιτυχία πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

«Μόλις ο ρωσικός στρατός συνήλθε, μπόρεσε να καταρρίψει πολλά TB2», είπε ο Bendett.
Η Ουκρανία είχε δηλωσει πως ελαβε 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.Αρχικα τα διαφημησε ως φονικα όπλα αλλά μέχρι το τέλος του 2022 είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.

Προ καιρού ο διοικητής της ρωσικής δύναμης αεράμυνας, αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περισσότερα των 100 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον μήνα Απρίλιο του 2023.

Από την Άνοιξη του 2023 υπήρχε η εκτιμήση σε παράγοντες της παγκοσμίως πολεμικης βιομηχανία πως η Ουκρανία χρησιμοποιουσε κυρίως TB2 μόνον για σκοπούς πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης παρά για επίθεση, Αυτά υποστηριζει και ο αναλυτης Bendett.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν πλεον τα «προηγμένα οπτικά και τους αισθητήρες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΤΒ2 για να καθοδηγούν άλλα πιο αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις, ενώ αυτά προσπαθούσαν με τη ΣΤΗΡΙΞΗ των χειριστων τους να παραμένουν εκτός εμβέλειας των ρωσικών συστημάτων αέρος και EW»συμφωνα με τον Bendett.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος ήταν ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και όντως συνεβαλε στις τεράστιες απώλειες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου .

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Bayraktar
Σύμφωνα με κορυφαιο Τουρκο πρώην διπλωματη αρχικά η Τουρκία πωλουσε τα Bayraktar TB2 προς πέντε εκατομμύρια δολλαρια εκαστον στις εξής χώρες: Κατάρ, Λιβύη, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Κιργιστάν, Σομαλία, Πακιστάν, Τζιμπουτί, Μπουρκίνα Φάσο, Ρουάντα, Τόγκο, Νίγηρα. , Νιγηρία, Πολωνία, Ρουμανία, Αλγερία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαγκλαντές, Τατζικιστάν και Σενεγάλη.
Είναι φανερο πως οι πλειστοι των αγοραστων επιχειρουσαν εκ του ασφαλους
και δεν αντιμετωπιζαν αντιπαλες δυνάμεις με ισχυρες υπηρεσίες ηλεκτρονικά πολεμου.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η NORDIC MONITOR ΑΠΟ ΤΟ 2022
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar κατασκευάστηκαν από τον αμυντικό εργολάβο με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Baykar), τον οποίο διευθύνει ο γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Το δηλωμένο κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 7 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (523.000 $) σύμφωνα με μια κατάθεση εμπορικού μητρώου που έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2022. Η εταιρεία έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με την τουρκική κυβέρνηση καθώς και με ξένες χώρες λόγω της σημαντικής υποστήριξης που λαμβάνει από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ασκεί πιέσεις για την πώληση drones στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και σε άλλες χώρες. Οι πελάτες που έχουν παραλάβει οπλισμένα drones είναι η Ουκρανία, η Πολωνία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το Nordic Monitor δημοσίευσε ένα εμπιστευτικό έγγραφο το 2019 αποκαλύπτοντας σοβαρά προβλήματα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που τεκμηριώθηκαν από αξιωματικούς πεδίου και υποβλήθηκαν στο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα προβλήματα περιελάμβαναν αποτυχίες επικοινωνίας μεταξύ τερματικών δεδομένων εδάφους και drones. Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα από τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar δεν μπορούσαν να επιτευχθούν λόγω συνεχών δυσλειτουργιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν επηρεάσει αρνητικά τη στρατιωτική επιτήρηση και τις επιθετικές δυνατότητες.

Η απόρρητη έκθεση συντάχθηκε από τον λοχαγό Gökhan Dülgergil, έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, και υπογράφηκε από τον διοικητή της φρουράς της Μαλάτια, υποστράτηγο Avni Angun. Η έκθεση δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ και τα προβλήματα κρυφτηκαν κάτω από το χαλί με εντολή του Προέδρου Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Ανγκούν πλήρωσε τεράστιο τίμημα για την τεκμηρίωση προβλημάτων με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Συνελήφθη το 2016 και φυλακίστηκε με ψευδείς κατηγορίες.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
Η Τουρκία δέχτηκε σκληρή κριτική για τη χρήση και την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δέχθηκε την καταδίκη από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Καναδάς το 2020 ανέστειλε και αργότερα μπλόκαρε τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων προς την Τουρκία, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η καναδική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχε παραδοθεί για χρήση σε σύγκρουση.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ανησύχησαν επίσης δεκάδες αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής τεχνολογίας αμερικανικών drones στην Τουρκία εν αναμονή επίσημης έρευνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των προγραμμάτων drones της Τουρκίας σε πολλά μέρη του κόσμου.
«Η πιθανότητα αυτών των drones να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τα σημεία ανάφλεξης στον Καύκασο τη Νότια Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί», ανέφεραν 27 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε επιστολή τους. στον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken τον Αύγουστο του 2021.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ
Τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, έσπασε νέο ρεκόρ στα τέλη του 2021 με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πρώτη φορά ο αμυντικός τομέας είχε μερίδιο 1,8% στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2021.
Αυτος ήταν και ο βασικος λόγος που η Τουρκία συνεχιζει να κατασκευαζει drones.Το οικονομικό και στρατηγικο κερδος. Μονο που τα γεγονότα δεν την βρίσκουν πάντα κερδισμενη.Η Ουκρανία ήταν ένα από τα παραδείγματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live