Ven, Nov 15, 2024

Ο χειρουργός «έγινε ρομποτικός» για να περιθάλψει τεράστιο όγκο τραυματισμένων Λιβανέζων

Ο χειρουργός «έγινε ρομποτικός» για να περιθάλψει τεράστιο όγκο τραυματισμένων Λιβανέζων

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC

Orla Guerin - BBC News

Ένας Λιβανέζος χειρούργος περιέγραψε πώς ο τεράστιος όγκος των σοβαρών τραυμάτων από δύο ημέρες επιθέσεων με εκρηκτική συσκευή τον ανάγκασε να ενεργήσει «ρομποτικά» μόνο και μόνο για να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται.

Ο χειρουργός Elias Jaradeh είπε ότι θεράπευε γυναίκες και παιδιά, αλλά οι περισσότεροι από τους ασθενείς που είδε ήταν νεαροί άνδρες. Ο χειρουργός είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ήταν «βαριά τραυματισμένοι» και πολλοί είχαν χάσει την όραση και στα δύο μάτια.

Στους νεκρούς και τους τραυματίες στον Λίβανο περιλαμβάνονται μαχητές της Χεζμπολάχ – της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης ομάδας που εμπορεύεται διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ εδώ και μήνες και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αλλά και μέλη των οικογενειών τους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, μαζί με αθώους περαστικούς. Ο Elias Jaradeh περιέγραψε τους τραυματίες που περιέθαλψε ως «κυρίως πολίτες».

Οι βομβιστικές επιθέσεις – στις οποίες σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά – έχουν κατηγορηθεί ευρέως στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Δρ Jaradeh, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής του κοινοβουλευτικού μπλοκ Change, εργαζόταν σε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο οφθαλμών και αυτιών όπου στάλθηκαν μερικοί από τους πιο σοβαρά τραυματίες. Είπε ότι είχε επιβαρύνει τις ιατρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

«Και, ναι, είναι πολύ δύσκολο», είπε ο χειρουργός. "Πρέπει να αποστασιοποιηθείς. Λίγο πολύ, είσαι ρομποτικός. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφέρεσαι, αλλά μέσα σου είσαι βαθιά τραυματισμένος. Βλέπεις το έθνος τραυματισμένο".

Χειρουργοί όπως ο Δρ Jaradeh εργάστηκαν για σχεδόν 24 ώρες συνεχώς στους τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει την όρασή τους ή τη χρήση των χεριών τους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας στο BBC.

Ο οφθαλμίατρος καθηγητής Elias Warrak είπε στο BBC Arabic ότι σε μια νύχτα έβγαλε περισσότερα κατεστραμμένα μάτια από όσα είχε προηγουμένως σε ολόκληρη την καριέρα του.

«Ήταν πολύ δύσκολο», είπε. "Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν νεαροί άνδρες γύρω στα είκοσι και σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρέσω και τα δύο μάτια. Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα δει σκηνές παρόμοιες με αυτές που είδα χθες".

Ο υπουργός Υγείας Firass Abiad είπε στο BBC ότι τα τραύματα των θυμάτων θα αλλάξουν τη ζωή.

«Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς θα απαιτήσει πολλή αποκατάσταση», είπε.

Περίπου 3.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους στην επίθεση της Τρίτης, κατά την οποία πυροδοτήθηκαν χιλιάδες τηλεειδοποιητές.

Η επίθεση της Τετάρτης, η οποία πυροδότησε συσκευές ασυρμάτου διπλής κατεύθυνσης, τραυμάτισε περίπου 450 ανθρώπους, αλλά ευθύνεται για 25 θανάτους, διπλάσιους από τις εκρήξεις της Τρίτης.

Ο Αμπιάντ είπε στο BBC ότι οι επιθέσεις συνιστούσαν έγκλημα πολέμου.

«Όλος ο κόσμος μπορούσε να δει ότι αυτές οι επιθέσεις έγιναν στις αγορές», είπε.

«Αυτοί δεν ήταν άνθρωποι που βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης και πολεμούσαν. Ήταν σε περιοχές πολιτών με τις οικογένειές τους».

Μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν ανθρώπους με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια τους μετά τις επιθέσεις.

Η δημοσιογράφος Sally Abou al-Joud λέει ότι είδε ασθενείς «καλυμμένους με αίμα» σε νοσοκομεία, όπου τα ασθενοφόρα έφταναν «το ένα μετά το άλλο μέσα σε ένα λεπτό». Οι περισσότεροι τραυματισμοί που είδε ήταν «στα πρόσωπα και τα μάτια».

«Μιλάμε για χέρια τραυματισμένα, σοβαρά τραυματισμένα δάχτυλα, έχω ακούσει ορισμένους γιατρούς να λένε ότι πρέπει να κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού για να αφαιρέσουμε τα χέρια... πρέπει να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια για να τα αφαιρέσουν», είπε.

Μια γυναίκα είπε στο BBC Arabic την Πέμπτη ότι αυτό που είδαν ήταν μια «σφαγή με όλη την έννοια του κόσμου».

«Νεαροί άνδρες περπατούσαν στο δρόμο με τραύματα στα χέρια, στη μέση και στα μάτια... δεν μπορούσαν να δουν τίποτα», είπε.

Στον απόηχο των εκρήξεων της Τρίτης, η συγγραφέας και πολιτικός Τρέισι Σαμούν είπε ότι είδε έναν άνδρα με το μάτι του έξω και έναν άλλον "είχε το μισό του πρόσωπο". Εκείνη την εποχή οδηγούσε στη νότια Βηρυτό -προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Πολλοί Λιβανέζοι στη Βηρυτό λένε ότι οι επιθέσεις με συσκευές αναζωπύρωσαν το τραύμα τους από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τέσσερα χρόνια.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν όταν ανατινάχθηκαν χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένο σε αποθήκη στο λιμάνι, στέλνοντας ένα σύννεφο μανιταριών στον αέρα και ένα υπερηχητικό κύμα έκρηξης να διαρρήξει την πόλη.

«Θυμηθήκαμε τέτοιες οδυνηρές σκηνές... είναι κάτι πραγματικά τρομακτικό», είπε μια γυναίκα στο BBC Arabic. «Μια κατάσταση σύγχυσης, δυσφορίας και άγχους κυριαρχεί σε όλο τον Λίβανο... αυτό που μας συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια επαναλαμβάνεται τώρα».

Μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών και των ραδιοφωνικών συσκευών, ο λιβανέζικος στρατός καταστρέφει ύποπτες συσκευές με ελεγχόμενες εκρήξεις, ενώ τα walkie-talky και οι τηλεειδοποιητές έχουν πλέον απαγορευτεί σε όλες τις πτήσεις που εκτελούνται στο αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού - το μοναδικό επιχειρησιακό εμπορικό αεροδρόμιο στον Λίβανο.

Περισσότεροι από 90 από τους τραυματίες βρίσκονται τώρα στο Ιράν και λαμβάνουν περαιτέρω θεραπεία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Αυτό περιλαμβάνει τον πρεσβευτή του Ιράν, Μοτζτάμπα Αμανί, η κατάσταση του οποίου έχει χαρακτηριστεί «πολύ καλή» από την πρεσβεία στη δήλωσή της.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσο σοβαροί ήταν οι τραυματισμοί που υπέστησαν οι άλλοι μεταγραφείς.

Ο Abiad είπε ότι η «όπλιση της τεχνολογίας» ήταν κάτι πολύ σοβαρό, είπε, όχι μόνο για τον Λίβανο αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο και για άλλες συγκρούσεις.

«Τώρα πρέπει να σκεφτούμε δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία», είπε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live