Sam, Nov 16, 2024

Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία από το FBI

Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία από το FBI

«Υπεράνω υποψίας» ο άνδρας που κατηγορείται ότι βοήθησε τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης - Η επιχειρηματική του δράση, η σχέση με την Ελλάδα και το παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας

Στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας και, κυρίως της Πάτρας, η είδηση έπεσε σαν βόμβα: Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαϊου, με την κατηγορία ότι συνωμότησε, βοηθώντας τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Ελλάδα, ο Μπογονικολός φερόταν να έχει ερείσματα σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, στις οποίες και δραστηριοποιείτο, με ισχυρές συνεργασίες, αλλά και παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας, έχει κάνει όλους όσους τον ξέρουν, να αναρωτιούνται. Μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο;

«Υπεράνω πάσης υποψίας»: Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού, είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, μιας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά. Άλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα "«γεννοφάσκια» του Blockchain είχε παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Έχει γράψει βιβλία για το Blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

Με την Ελλάδα δήλωνε αιώνια ερωτευμένος και πιστός. Ως γιος στρατιωτικού -του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Μπογονικολού (1933-2011)- και περηφανευόταν πάντοτε για τη θητεία του, ως αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Όπως και περηφανευόταν και στα social media για κάποια κομμάτια της τεράστιας συλλογής του για την Επανάσταση του 1821. Το παράσημο του Ναυάρχου Κριεζή, το έγγραφο εκλογής των Ανδρέα Λόντου, Χ. Σισίνη και Π. Χαλικιόπουλου ως πληρεξουσίων Γαστούνης για την Εθνοσυνέλευση του 1843 και, κυρίως, την ανέκδοτη επιστολή της εποχής του Αγώνα από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Επειδή, όπως σημείωνε, ξεκίναγε με την προσφώνηση «Αδελφοί Έλληνες».

Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης. Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, "από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων , πληροφορικής ,κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προυπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.

Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος γιά Ευρωπαικά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαικής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

Το 1993 ίδρυσε τη «Ζευς Συμβουλων» και το 1995 την Aratos Technologies σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία θα γινόταν η μητρική του Ομίλου που θα δημιουργούσε. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και "απλώθηκε" σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Από τις σπουδές του στο Χάρκοβο, «δικτυώθηκε» στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του ΔΣ του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα είχε κάνει ήδη «όνομα». Στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλλευ και ως μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Ολυμπιάδα Πατρών- αν και το 2009 ξανα «φλέρταρε» με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

Στο μεταξύ η Aratos Group γιγαντωνόταν, ανοίγοντας θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία και ο Μπογονικολός μετακόμισε αναγκαστικά στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της Aratos. Οι περισσότερες εξ αυτών ασχολούνταν με θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», η «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και οι τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Δορυφόροι, διαστημόπλοια, drones, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία blockchain ήταν οι «εξειδικεύσεις» του ομίλου του, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμούς για αμυντικό υλικό σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο, καθώς και άλλες χώρες.

Μάλιστα, το 2021, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ήδη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, από το 2017, ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είχε κάνει άλλη μία, την τελευταία του δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό: Ένα υποβρύχιο drone υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών. Είχε προτείνει ή εξελίξει και άλλα συστήματα, όπως ένα (ολλανδικής κατασκευής) δίκτυο drones που θα επόπτευαν τις γραμμές του ΟΣΕ, ή ένα δορυφορικό σύστημα επόπτευσης των καμένων εκτάσεων για την πάταξη της καταπάτησης. Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στο Παρίσι και, την 9η Μαϊου, ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες του με διοικητικά στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, από την έκθεση DEFEA, με Ουκρανούς να του επισημαίνουν στα σχόλια ότι η χώρα τους "χρειάζεται βοήθεια με όπλα". Λίγο αργότερα, θα ανακοινωνόταν η σύλληψή του...

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Listen Live