Jeu, Nov 14, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΟΥ ΜΟΝΑΣ ΧΟΤΖΑΤ ΑΝΣΑΡΙ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ  Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΟΥ ΜΟΝΑΣ ΧΟΤΖΑΤ ΑΝΣΑΡΙ

Το χέρι του Ιράν στη σκανδάλη - Η Τεχεράνη υπόσχεται αντίποινα εάν το Ισραήλ ανταποκριθεί στην Επιχείρηση True Promise II.

Πλήθος ιρανικών πυραύλων έπεσαν βροχή στα κατεχόμενα το βράδυ της Τρίτης, παρηγορώντας τους ανθρώπους της περιοχής που περίμεναν με ανυπομονησία μια απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες και απασχολώντας τους παρατηρητές με τη σκέψη τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Η επίθεση του Ιράν που ονομάστηκε Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση II περιλάμβανε εκτόξευση περίπου 200 βαλλιστικών πυραύλων σε τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το 90% των βλημάτων κατάφεραν να πλήξουν τους στόχους τους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση «απέτυχε», χωρίς να απευθυνθούν σε βίντεο που έδειχναν δεκάδες ιρανικούς πύραυλους να χτυπούν στο έδαφος αφού η εξελιγμένη αμυντική ασπίδα του καθεστώτος απέτυχε να τους αναχαιτίσει παρά τη βοήθεια από τις γύρω αμερικανικές δυνάμεις και τουλάχιστον μία περιφερειακή χώρα.

Η επιχείρηση True Promise II σηματοδότησε τη δεύτερη φορά που το Ιράν έβαλε στο στόχαστρο το Ισραήλ απευθείας από το έδαφός του. Στα μέσα Απριλίου, η Τεχεράνη έριξε περίπου 300 εκατοντάδες drones και πυραύλους στα κατεχόμενα δύο εβδομάδες μετά την επίθεση του καθεστώτος στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έναν υψηλόβαθμο διοικητή του IRGC και τον αναπληρωτή του. Μετά τα χτυπήματα του Απριλίου, το Ιράν είπε ότι θα επαναλάμβανε τη διαδικασία πιο οδυνηρά εάν το Ισραήλ βλάψει το προσωπικό ή τα περιουσιακά του στοιχεία οπουδήποτε στον κόσμο.

Ήταν νόμιμη η επίθεση του Ιράν;

Η επίθεση του Ιράν ήταν σύμφωνη με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο ορίζει ότι οι χώρες έχουν εγγενές δικαίωμα να αμύνονται όταν έχουν πέσει θύμα «ένοπλης επίθεσης». Η επιχείρηση της Τρίτης έγινε αφότου το Ιράν έγινε στόχος δύο ισραηλινών ένοπλων επιθέσεων. Ένα στις 31 Ιουλίου, που σκότωσε τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, και ένα στις 27 Σεπτεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή του στρατιωτικού συμβούλου του IRGC, ταξίαρχο Αμπάς Νιλφορουσάν, μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιάντ Χασάν Νασράλα, στη νότια Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, το Ιράν ήταν πρόθυμο να αναβάλει αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, εάν αυτό σήμαινε ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να πιέσουν επιτυχώς το Ισραήλ να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Ωστόσο, μετά τον πρόσφατο γύρο συνομιλιών - που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία της Χανίγιε - απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ και με τη δολοφονία του Νασράλα και ένα δυναμικό κύμα ισραηλινής τρομοκρατίας στον Λίβανο, η Τεχεράνη αναγκάστηκε να επανέλθει σε τροχιά .

Τι γίνεται μετά;

Το Ιράν λέει ότι χρησιμοποίησε μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του για να χτυπήσει το Ισραήλ την Τρίτη το βράδυ, έναν ισχυρισμό που φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι αναλυτές. Πολλοί υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα εάν το καθεστώς συνεχίσει την επιθετικότητά του και απαντήσει στις πυραυλικές επιθέσεις.

Το Ισραήλ, προς το παρόν, λέει ότι θα κάνει αντίποινα. Τη νύχτα της επίθεσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν έκανε ένα «μεγάλο λάθος» και ότι θα είχε την ίδια μοίρα με τη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς διάβαζε από ένα χαρτί που κρατούσε με χειραψία.

Η ρητορική του Ιράν μέχρι στιγμής δείχνει ότι, ενώ δεν επιδιώκει να μπει σε πόλεμο, δεν θα απέφευγε ούτε εάν τα συμφέροντα και τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν στο όριο. Μένει να δούμε ποια κίνηση θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια, αλλά οι αναλυτές εικάζουν ότι οι ενέργειες του καθεστώτος θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της περιοχής.

Πιστεύεται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να απαντήσει στο Ιράν προσπαθώντας να χτυπήσει τις στρατιωτικές του βάσεις, τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του. Μπορεί επίσης να αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίθεση δολιοφθοράς, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει έντονη αντίδραση από την Τεχεράνη.

«Αυτό μπορεί να είναι το σημείο όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρέμβει και θα χαλιναγωγήσει πραγματικά το Ισραήλ», δήλωσε ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην αξιωματικός Πληροφοριών Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Επιθεωρητής Όπλων του ΟΗΕ. «Εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, η Τεχεράνη θα κάνει το ίδιο και θα στοχεύσει παρόμοιες τοποθεσίες σε όλη την περιοχή. Αυτό θα οδηγούσε σε παγκόσμια καταστροφή και στα ύψη το ενεργειακό κόστος, ειδικά στη Δύση», είπε στους Tehran Times, προσθέτοντας ότι η σημερινή αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δεν θα είχε την ευκαιρία να εκλεγεί ως η επόμενη πρόεδρος εάν συμβεί αυτό.

Η στόχευση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων θα έχει επίσης άνευ προηγουμένου και καταστροφικές επιπτώσεις, πρόσθεσε ο Ρίτερ. «Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα επιλέξουν κάποιες στρατιωτικές τοποθεσίες ή θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σαμποτάζ».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live