Lun, Nov 18, 2024

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO προειδοποίει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ
Η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι απαιτείται επειγόντως περαιτέρω κλιμάκωση της βοήθειας καθώς η νέα έκθεση υπογραμμίζει την εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια

Ρώμη - Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η επισιτιστική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) δείχνει ελάχιστα σημάδια ύφεσης και θα μπορούσε να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες χωρίς κλιμακούμενη βοήθεια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΛΔΚ, αντιμετωπίζουν κρίση ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, που τροφοδοτούνται από κακή σοδειά, εκτοπισμό λόγω βίας, ασθένειες και καταρρέουσες υποδομές, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (IPC). που εκδόθηκε και σήμερα.

Ο αριθμός των ατόμων στη χώρα που εμπίπτουν στη φάση κρίσης της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας του IPC, ή IPC 3, είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα που αναλύεται από το IPC.

Η νέα έκθεση της IPC, που δείχνει ακόμη και περιοχές μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Κινσάσα που έχουν πληγεί σοβαρά, προβλέπει ότι τα ανησυχητικά νούμερα πείνας είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πράγματι, η διατροφική εικόνα θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινωθεί σε ορισμένες περιοχές και μεταξύ ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων , συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και εγκύων ή
θηλαζουσών μητέρων.

«Η κατάσταση των τροφίμων για πολλούς ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παραμένει απελπιστική, με τόσα πολλά διαφορετικά εμπόδια - ανασφάλεια, ασθένειες, ερήμωση και έλλειψη υποδομών, χαμηλή πρόσβαση σε ποιοτικές εισροές και χρηματοδότηση για να αναφέρουμε μόνο μερικά - συμμορίες εναντίον τους. πιθανότητες να μπορέσουν να τραφούν σωστά τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος και να αλλάξει αυτές τις τάσεις είναι να τους βοηθήσουμε να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητά τους", δήλωσε ο Aristide Ongone, εκπρόσωπος του FAO στη ΛΔΚ.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι μια κλήση αφύπνισης για περισσότερη δράση και για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος και διευθυντής της χώρας του WFP ΛΔΚ, Peter Musoko. «Αυτή τη στιγμή, είναι σαν να διασώζουμε ένα σκάφος που έχει διαρροή. Πρέπει να βρεθούμε μαζί με την κυβέρνηση, τους εταίρους μας και τον ιδιωτικό τομέα, για να καταλάβουμε πώς να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους αυτής της χώρας».

Η επισιτιστική κρίση της ΛΔΚ προέρχεται από ένα τοξικό μείγμα παραγόντων. Η αγροτική παραγωγή έχει μαραζώσει εν μέσω βίας και ανασφάλειας, που έχουν αποκόψει ολόκληρες κοινότητες από τα χωράφια τους. Οι υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών καταρρέουν.
Πολλές ένοπλες ομάδες έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια, ειδικά στα βορειοανατολικά, όπου η ανασφάλεια αυξάνεται σε δύο συγκεκριμένα hotspot, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Μάιο.
Ακόμη και όπου υπάρχει διαθέσιμη τροφή, οι υψηλές τιμές και τα μειωμένα εισοδήματα σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη σωστή διατροφή.

Ενώ η χώρα έχει βιώσει μια πολύπλοκη και παρατεταμένη κρίση για πάνω από δύο δεκαετίες, οι καταστροφικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών έχουν επίσης επιδεινωθεί από τον αντίκτυπο του COVID-19.

Η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της έχουν καταστρέψει την οικονομία, με το τοπικό νόμισμα να βυθίζεται και εκατομμύρια να χάνουν τις δουλειές τους, συμπεριλαμβανομένου του άτυπου τομέα. Τα αγροτικά μέσα διαβίωσης έχουν πληγεί σοβαρά λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού έως την ανασφάλεια, που περιόρισαν την πρόσβαση των αγροτών σε εισροές και αγορές,
συρρίκνωση της παραγωγής και αποδεκάτισαν τις καλλιέργειες και τα ζώα.

Δράση του FAO για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων

Ο FAO έχει ήδη κλιμακώσει την υποστήριξή του στους πιο ευάλωτους της χώρας για να εντοπίσει γρήγορα μια αποτελεσματική απάντηση στο εύρος, τον επείγοντα χαρακτήρα και την πολυπλοκότητα της κρίσης. Η δράση του για να φτάσει το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους χρειάζεται συνολικά 65 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτηθεί μόνο 4,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτά.

Η εστίαση είναι στην αύξηση της πρόσβασης των νοικοκυριών σε εργαλεία και σπόρους. παροχή ποιοτικού ζωικού κεφαλαίου, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη βελτίωση της διατροφής· υποστήριξη διαδικασιών και αποθήκευσης τροφίμων· και βοηθώντας τους μικρούς αγρότες στην καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων και των φυτών. Φέτος, ο FAO στοχεύει να παρέχει σωτήρια βιοποριστική βοήθεια σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές που πλήττονται από υψηλή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Το 2021, ο FAO παρείχε σπόρους και εργαλεία σε σχεδόν 160.000 ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να παράγουν περισσότερους από 10.000 τόνους τροφίμων. δόθηκαν μεταφορές μετρητών σε περισσότερα από 40.000 άτομα για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην παραγωγή των δικών τους τροφίμων· και εμβολίασε περισσότερα από 25.000 βοοειδή κατά της παστερέλωσης, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Η απάντηση του WFP στην κρίση πείνας

Το WFP σχεδιάζει να προσεγγίσει 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη ΛΔΚ το 2021 με τρόφιμα, διατροφή και βοήθεια σε μετρητά – σχεδόν δύο εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι – παρά το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας. Η υποστήριξη κυμαίνεται από την κάλυψη των άμεσων διατροφικών και διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων έως την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας για τα παιδιά και τις οικογένειές
τους. Το πρόγραμμα σχολικής σίτισης του WFP στοχεύει να προσεγγίσει 200.000 παιδιά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μισό εκατομμύριο έως το 2024.

Μαζί με τη UNICEF και τον FAO, το WFP ξεκίνησε ένα αστικό σχέδιο καταπολέμησης της πείνας, στα περίχωρα της Κινσάσα. Η πρωτοβουλία παρέχει μεταφορές μετρητών σε περίπου 100.000 εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στην κοινότητα N'sele, που επλήγησαν σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19.

Συνολικά, το WFP χρειάζεται 99 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Απρίλιο του 2022 για να προσεγγίσει όσους χρειάζονται υποστήριξη.

Ανάλυση Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (IPC Η IPC ​​είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία πολλών εταίρων που διευκολύνει τη βελτιωμένη λήψη αποφάσεων μέσω της παροχής ανάλυσης επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού με βάση τη συναίνεση.

Ο όρος "υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας" (ή οξεία πείνα) αναφέρεται σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε IPC φάση 3 ή υψηλότερη.

Οι πληθυσμοί που ταξινομούνται σε IPC Φάση 3 (Κρίση) και IPC Φάση 4 (Επείγουσα ανάγκη) χρειάζονται επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές, να μειωθούν τα κενά κατανάλωσης τροφίμων και να προστατευτούν τα μέσα διαβίωσης. Στη Φάση 3, οι οικογένειες μπορεί να καταφύγουν σε λιγότερο προτιμώμενα ή λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα ή μπορεί να παραλείψουν γεύματα ή να πουλήσουν παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι. στη Φάση 4, μπορεί να καταφύγουν σε πιο ακραίες στρατηγικές όπως η πώληση του τελευταίου ζώου που τους παρείχε μέσο βιοπορισμού ή επαιτείας.


ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΦΑΟ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (IPC)

Listen Live