Sam, Nov 16, 2024

Κοινή Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας, ΕΕ και ΟΗΕ αξιολογεί τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη

Κοινή Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας, ΕΕ και ΟΗΕ αξιολογεί τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη

Η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 24 Ιανουαρίου 2024 — Οι ανάγκες ανοικοδόμησης και ανάκαμψης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη τον περασμένο Σεπτέμβριο υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καταστροφή επηρέασε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους - το 22 τοις εκατό του πληθυσμού της Λιβύης - που ζουν στις παράκτιες και στην ενδοχώρα πόλεις που επλήγησαν περισσότερο.

Η Ταχεία Αξιολόγηση Ζημιών και Αναγκών της Λιβύης (RDNA) αναλύει τις ζημιές και τις απώλειες – καθώς και τις ανάγκες ανάκτησης και ανασυγκρότησης – χρησιμοποιώντας μια παγκοσμιοποιημένη μεθοδολογία σε όλους σχεδόν τους τομείς της λιβυκής οικονομίας. Διαπιστώνει ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν στη στέγαση, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης, καθώς και στους τομείς των μεταφορών και του νερού. Οι κατοικίες επλήγησαν σοβαρά, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 18.500 σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, που ισοδυναμεί με το επτά τοις εκατό του οικιστικού αποθέματος της χώρας, που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Η έκθεση εκτιμά ότι το 70 τοις εκατό του απαιτούμενου κόστους ανοικοδόμησης θα αφορά υποδομές, με τη στέγαση το μεγαλύτερο μέρος.

Εκτός από την περιγραφή των αναγκών ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, το RDNA αναλύει το κόστος των φυσικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις οικονομικές απώλειες στη συνέχεια. Οι ζημιές και οι απώλειες υπολογίζονται σε 1,03 και 62 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Το σύνολο των ζημιών και απωλειών ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει το 3,6 τοις εκατό του ΑΕΠ της Λιβύης το 2022.

Η έκθεση εξετάζει τον αντίκτυπο της καταστροφής στην ευημερία των ανθρώπων στη Λιβύη. Σχεδόν 44.800 άνθρωποι εκτοπίστηκαν αρχικά, συμπεριλαμβανομένων 16.000 παιδιών. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση έχει επιδεινωθεί και η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί στις πληγείσες περιοχές. Τα πιο ευάλωτα άτομα – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των ατόμων με αναπηρία, των μεταναστών και των ηλικιωμένων – επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

«Η καταιγίδα Ντάνιελ και οι καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν είχαν καταστροφικές, τραγικές επιπτώσεις σε τόσους πολλούς ανθρώπους στη Λιβύη που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, τα σπίτια τους και τα μέσα διαβίωσής τους. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκτίμηση ζημιών και αναγκών θα ενημερώσει τις προσπάθειες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης που είναι περιεκτικές, συντονισμένες και θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού μέλλοντος για τους ανθρώπους στη Λιβύη», δήλωσε ο Jesko Hentschel, Country Director για το Μαγκρέμπ και τη Μάλτα στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αξιολόγηση καλύπτει 20 δήμους, με μια εις βάθος ανάλυση των πέντε πόλεων που επλήγησαν περισσότερο (Derna, Soussa, Al-Bahda, Al-Marj και Shahhat) όπου σημειώθηκε το 85 τοις εκατό των ζημιών και των απωλειών. Τονίζει την επείγουσα ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης σε αυτούς τους τομείς.

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, το RDNA προτείνει στοιχεία για εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της μεγάλης κλίμακας καταστροφής. Υπογραμμίζει τη σημασία της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων σε όλη τη χώρα, καθώς και της υποστήριξης διεθνών εταίρων, προκειμένου να προωθηθεί μια ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη για τους ανθρώπους στη Λιβύη.

"Ο χρόνος είναι ουσιαστικός για τους πληγέντες στην ανατολική Λιβύη. Ο προτεινόμενος οδικός χάρτης σε αυτήν την έκθεση προσφέρει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός που μπορεί να υποστηρίξει την έγκαιρη δράση, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας μιας συντονισμένης εθνικής πλατφόρμας για την ανοικοδόμηση. δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους - τα προς το ζην και την ευημερία τους», δήλωσε η Ζορζέτ Γκανιόν, Αναπληρώτρια Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτοικος και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

"Μετά την τραγωδία που έπληξε τη Ντέρνα και τις γύρω περιοχές, ο κόσμος είδε Λίβυους από όλη τη χώρα να συγκεντρώνονται για να παρέχουν επείγουσα βοήθεια στους συμπολίτες τους μπροστά σε αδιανόητα δεινά. Η διεθνής κοινότητα επίσης κινητοποιήθηκε, εμπνευσμένη από αυτή τη διαδήλωση και τη συμπόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ήταν στην πρώτη γραμμή από τις πρώτες κιόλας ώρες. Αυτό το RDNA παρέχει ένα εργαλείο τεχνικής απάντησης που θα επιτρέψει μια αποτελεσματική και αποτελεσματική απάντηση στην πληγείσα περιοχή και τον πληθυσμό. Ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει τη βάση για πολλά -χρειαζόταν εθνική πλατφόρμα για την ανοικοδόμηση, που απηχεί το παράδειγμα ενότητας του λιβυκού λαού», είπε ο Nicola Orlando, Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη.

Σχετικά με την Ταχεία Αξιολόγηση Ζημιών και Αναγκών της Λιβύης Η Έκθεση Ταχείας Αξιολόγησης Ζημιών και Αναγκών της Λιβύης ακολουθεί μια παγκοσμίως καθιερωμένη και αναγνωρισμένη μεθοδολογία εκτίμησης ζημιών, απωλειών και αναγκών που αναπτύχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με συνεισφορές από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Αυτή η μεθοδολογία έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως σε πολλαπλά πλαίσια μετά την καταστροφή για την ενημέρωση του σχεδιασμού ανάκαμψης και ανοικοδόμησης. Οι αναφορές RDNA βασίζονται στη χρήση απομακρυσμένης συλλογής δεδομένων, όπως δορυφορικές εικόνες, δημοσίως διαθέσιμες πηγές, αναλύσεις πληροφοριών και δεδομένα συνεργαζόμενων οργανισμών.

Listen Live