Lun, Nov 18, 2024

Κινούνται για έγκριση των εμβολίων κατά της Covid-19 διάφορες χώρες

Κινούνται για έγκριση των εμβολίων κατά της Covid-19 διάφορες χώρες

Εν μέσω της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται ανά την υφήλιο, οι χώρες κινούνται για να εγκρίνουν εμβόλια κατά της Covid-19 ή να προχωρήσουν πιο γρήγορα στον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού θα κινηθούν γρήγορα για έγκριση της χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19, δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας Χιούγκο Λόπεζ - Γκατέλ την Τρίτη.
 
«Ο Πρόεδρος μας έχει δώσει οδηγίες να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για υγειονομική έγκριση», ανέφερε ο κ. Λόπεζ – Γκατέλ μιλώντας κατά τη διάρκεια τακτικής διάσκεψης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.
 
Ο Λόπεζ – Γκατέλ, ο τσάρος του κορωνοϊού στο Μεξικό, ανέφερε ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή υγείας COFEPRIS θα λάβει την απόφασή της πολύ σύντομα για έγκριση της χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Sputnik.

Τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι το Μεξικό μελετούσε το ενδεχόμενο αγοράς 24 εκατ. δόσεων του εμβολίου. Ο Υφυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει τις πρώτες παραλαβές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την κινεζική εταιρεία CanSino Biologics, το Φεβρουάριο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ισπανία στοχεύει όπως όλοι οι διαμένοντες σε στέγες ηλικιωμένων να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ως το τέλος της εβδομάδες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια την Τρίτη, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί στη χώρα στο τέλος Δεκεμβρίου και με τα νέα περιστατικά κορωνοϊού να αυξάνονται η Ισπανία έχει εστιάσει τις προσπάθειες της στον εμβολιασμό των διαμενόντων σε στέγες ευγηρίας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην Covid-19.  

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας από τον Μάρτιο μέχρι το Μάιο ο ιός είχε τρομερές συνέπειες στους οίκος ευγηρίας, αφήνοντας στο διάβα του περίπου 20.000 νεκρούς, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais και το κανάλι RTVE. O συνολικός επίσημος απολογισμός νεκρών από τον ιό μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 52.275.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές θα αρχίσουν να εμβολιάζουν με την δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Το Γαλλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η Ελβετία άναψε το πράσινο φως στο εμβόλιο της Moderna, αφότου ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech.
 
Η ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας Swissmedic ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Moderna έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα και ότι θα χορηγηθεί αμέσως σε όλους όσοι είναι 18 χρονών και πάνω.

«Η Swissmedic έχει σήμερα εγκρίνει προσωρινά το εμβόλιο της Moderna», ανέφερε η Αρχή σε ανακοίνωσή της. «Αυτό σημαίνει ότι ένα δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει ικανοποιήσει τις αυστηρές απαιτήσεις για ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως στην Ελβετία», προστίθεται. Η Αρχή ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94% δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ περισσότερη βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού αφότου η κυβέρνησή του επέλεξε να μην στραφεί προς τη Ρωσία για βοήθεια.

Η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 20.000 νεκρούς και έχει βυθίσει μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη στην ύφεση πέρσι.

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει να αγοράσει ορισμένα εμβόλια από την Κίνα και αναμένει επίσης να εξασφαλίσει κάποια στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX για τις πιο φτωχές χώρες. Αλλά έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της φιλικής προς τη Ρωσία αντιπολίτευσης να αγοράσει εμβόλια από αυτή.

Εξάλλου, η φαρμακευτική εταιρεία της Ινδίας Bharat Biotech υπέγραψε συμφωνία με ιατρικό διανομέα για διανομή του εμβολίου της κατά της Covid-19 στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, την ώρα που η χρήση έκτακτης ανάγκης που έλαβε το εμβόλιό της στην Ινδία έχει αντιμετωπίσει κριτική.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας έχει δώσει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στο COVAXIN της εταιρείας, καθώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Covishield, το οποίο κατασκευάζεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες υγείας και Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική για την έγκριση του COVAXIN λόγω έλλειψης στοιχείων αποτελεσματικότητας, πάνω τα οποία ο κατασκευαστής εργάζεται ακόμα. Η Bharat Biotech ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία Precisa Medicamentos, η οποία έχει την έδρα της στη Βραζιλία, για την προμήθεια εμβολίων COVAXIN.

Listen Live