Ven, Nov 15, 2024

Η ριζοσπαστική στρατηγική ενός κορυφαίου ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ πρώην στρατηγού για την αντιμετώπιση του Ιράν, τη διάσωση των ομήρων, την ηρεμία του Βορρά

Η ριζοσπαστική στρατηγική ενός κορυφαίου ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ πρώην στρατηγού για την αντιμετώπιση του Ιράν, τη διάσωση των ομήρων, την ηρεμία του Βορρά

O Giora Eiland, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας προτεινει μια νέα στρατηγική για το Ισραηλ της ειρήνης και την ηρεμία στη Γαζα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMES OF ISRAEL - ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ

Η ριζοσπαστική στρατηγική ενός κορυφαίου πρώην στρατηγού για την αντιμετώπιση του Ιράν, τη διάσωση των ομήρων, την ηρεμία του Βορρά.

O Giora Eiland, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και πρώην αρχηγός επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού, έχει ασκήσει έντονη κριτική για την απάντηση του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. εδώ ορίζει μια εναλλακτική προσέγγιση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΟΡΟΒΙΤΣ

Μια μέρα πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία, όταν βρεθήκαμε να περιμένουμε μια καθυστερημένη πτήση σε ένα αεροδρόμιο στην Ουάσιγκτον, DC, μίλησα με την Giora Eiland, πρώην αρχηγό σχεδιασμού και επιχειρήσεων του IDF και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε μια πρόταση που είχε για την αντιμετώπιση της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας — ένα σχέδιο για μια διευρυμένη Γάζα, που δημιουργήθηκε εν μέρει από την Αίγυπτο που εκχωρεί ένα πολύ μικρό μέρος της τεράστιας χερσονήσου του Σινά. Η Eiland μου σκιαγράφησε έναν χάρτη των προβλεπόμενων εδαφικών προσαρμογών, με γραμμές που δείχνουν σήραγγες και αγωγούς και εμπορικές διαδρομές που αναδύονται από τον Κόλπο και διασχίζουν το Ισραήλ και τη Γάζα στη θάλασσα - ένα σχέδιο για περιφερειακή συνεργασία.

Μάλλον άτυπα, το πλαισίωνα και το κρέμασα σε έναν τοίχο του σπιτιού. Είναι ακόμα εκεί τώρα. Αλλά οι γραμμές έχουν ξεθωριάσει σε σχεδόν αόρατο. Ακριβώς η μεταφορά για την κάθοδο στην τρέχουσα φρικτή μας πραγματικότητα - όπως προκλήθηκε από την εισβολή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, έναν παγιδευμένο πόλεμο στη Γάζα, την άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν και το οξύ δίλημμα που αντιμετωπίζει τώρα μια ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται από εσωτερική δυσπιστία, σχετικά με το αν , πότε και πώς να αντεπιτεθούμε στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πρέπει το Ισραήλ να κρατήσει τα πυρά του και να ρισκάρει μια βαθύτερη αντίληψη αδυναμίας; Θα έπρεπε το Ισραήλ να αντεπιτεθεί απευθείας στο Ιράν και να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση σε περιφερειακό ή ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο; Ποιες είναι οι επιλογές στο ενδιάμεσο; Πώς πρέπει να μεταφραστούν σε πράξη οι εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για σοφία και στρατηγική σκέψη;

Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Υποστράτηγος. (επαν.) Ο Άιλαντ ήταν ένας από τους εξέχοντες πρώην στρατηγούς που έδινε συμβουλές από τα τηλεοπτικά στούντιο του Ισραήλ. Αν αυτός ο ξεθωριασμένος χάρτης αποτελούσε παράδειγμα μιας αισιόδοξης πιθανής πορείας πριν από όλα αυτά τα χρόνια, οι αρχές μετά τις 7 ημέρες του Οκτώβρη είδαν τον Eiland να επικρίνει με θλίψη την κυβέρνηση και το αμυντικό κατεστημένο για αυτό που πίστευε ότι ήταν μια θεμελιωδώς λανθασμένη πολεμική στρατηγική. Οι ηγέτες του Ισραήλ, δήλωσε, απέτυχαν να αναγνωρίσουν τη Γάζα της Χαμάς ως κράτος πλήρους τρομοκρατίας, με τους πολίτες της σε μεγάλο βαθμό συνένοχους, και έτσι η εξάρτηση μόνο από τη στρατιωτική πίεση για την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων ήταν προορισμένη για αποτυχία.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα το βράδυ, ο Άιλαντ παρουσίασε τη συνιστώμενη —και εξαιρετικά δραματική— προσέγγισή του για τη Γάζα και για την αντιμετώπιση της επίθεσης στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, και πολλά άλλα. Μιλούσε στα χαρακτηριστικά του εβραϊκά με ταχεία φωτιά. Αυτή η μεταφρασμένη μεταγραφή έχει υποβληθεί σε επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και συντομίας.

The Times of Israel: Ας ξεκινήσουμε με την κατάσταση στη Γάζα τώρα.

Giora Eiland: Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου ήταν απλή: για να κερδίσει, το Ισραήλ πρέπει να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, μόνο στρατιωτική πίεση. Υπήρχε μια πεποίθηση, ή ίσως απλώς ένα σύνθημα: Μόνο η στρατιωτική πίεση θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τον πόλεμο και να πάρουμε πίσω τους ομήρους. Δεν έχει λειτουργήσει.

Γιατί όχι? Εν μέρει επειδή η Χαμάς κατασκεύασε μια πολύ αποτελεσματική πολεμική μηχανή, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν σχετικά άτρωτο, συμπεριλαμβανομένων των τούνελ. Η Χαμάς έχει επίσης την ικανότητα να συνεχίσει τις μάχες τύπου ανταρτών. Ήμασταν σε δύσκολο δρόμο από την αρχή, όχι καλό.

Και εγκαταλείψαμε δύο τομείς όπου η Χαμάς ήταν ευάλωτη.

Πρώτον, εγκαταλείψαμε από την αρχή την οργάνωση ή το να είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικό έλεγχο της Γάζας. Αυτό ήταν στρατηγικό λάθος. Ο κόσμος ρώτησε ποιο ήταν το σχέδιο μετά τη Χαμάς και ο [πρωθυπουργός Μπενιαμίν] Νετανιάχου δεν ήθελε να πει.

Αυτό που έπρεπε να πούμε ήταν: Όχι Χαμάς από τη μια και καμία ισραηλινή κατοχή από την άλλη. Οτιδήποτε άλλο είναι διαπραγματεύσιμο και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με όλους τους παγκόσμιους και αραβικούς πιθανούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής. Και να συνεργαστεί μαζί τους για μια προσωρινή διοίκηση. Πριν από πέντε μήνες, θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε συζητήσει την ιδέα της Παλαιστινιακής Αρχής, ίσως με τις αιγυπτιακές δυνάμεις, που θα επιβλέπει τη διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Όλα αυτά θα είχαν δημιουργήσει πραγματική πίεση στον [ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya] Sinwar.

Η ιστορία του Ισραήλ ήταν ότι η Χαμάς είναι σαν το ISIS και το ISIS είναι σαν τη Χαμάς. Οχι! Δεν είναι έτσι τα πράγματα

Το δεύτερο λάθος αφορά την αφήγηση [του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς]. Η ιστορία του Ισραήλ ήταν ότι η Χαμάς είναι σαν το ISIS και το ISIS είναι σαν τη Χαμάς. Οχι! Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το ISIS ήταν ένα μάτσο τρελοί από τη Βαγδάτη που, αδιάκοπα, απέκτησαν τον έλεγχο του δυτικού Ιράκ και όσων ζούσαν εκεί. Αλλά δεν αντιπροσώπευε τον λαό, ούτε στη Μοσούλη ή αλλού.

Η Γάζα μοιάζει περισσότερο με τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930, όπου ένα εξτρεμιστικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του λαού, και γρήγορα ένωσε τη στρατιωτική και πολιτική κυβέρνηση σε μια οντότητα.

Στη Γάζα, με την υποστήριξη ίσως του 80% των κατοίκων, η Χαμάς έχει κάνει σχεδόν το ίδιο πράγμα. Είναι ένα de facto κράτος, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους.

Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το κράτος της Γάζας μπήκε σε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Κράτος εναντίον κράτους. Τώρα, το κράτος της Γάζας έχει τρωτά σημεία. Δεν έχει αρκετό καύσιμο, φαγητό και νερό από μόνο του. Μπορείτε να επιβάλετε ένα νόμιμο μποϊκοτάζ σε αυτό το κράτος έως ότου το κράτος επιστρέψει όλους τους ομήρους σας. Ανθρωπιστικό για ανθρωπιστικό.

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινγουάρ, κυματίζει καθώς φτάνει για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλους αξιωματούχους στην πόλη της Γάζας στις 2 Οκτωβρίου 2017. (AFP Photo/Said Khatib)

Αν είχαμε κάνει αυτά τα δύο πράγματα - επιτρέψαμε σε μια εναλλακτική ηγεσία να διαμορφωθεί και να επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό - θα ήμασταν σε πολύ καλύτερο ρυθμό.

Η εξάρτηση από μόνη της στη στρατιωτική πίεση όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά έχει προκαλέσει επίσης τεράστια διεθνή κριτική. Υπάρχει τεράστια καταστροφή, μεγάλοι αριθμοί θανάτων αμάχων. Και το Ισραήλ θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος.

Τι πρέπει να κάνει τώρα το Ισραήλ;

Η Χαμάς απέρριψε επίσημα τον συμβιβασμό για μερική συμφωνία ομήρων, όπως είναι αναμενόμενο. Δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει. Άλλοι φροντίζουν για τις ανάγκες βοήθειας της Γάζας, αποτρέποντας μια επιχείρηση των IDF [στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς] στη Ράφα και πιέζουν για τον τερματισμό του πολέμου. Γιατί λοιπόν να πούμε ναι;

Συνιστώ να πούμε ότι είμαστε πρόθυμοι να τερματίσουμε τη σύγκρουση στη Γάζα και, στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, να πραγματοποιήσουμε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων μας. Υπό έναν όρο: να επιστραφούν όλοι οι όμηροι

Το Ισραήλ έχει δύο επιλογές.

Θα μπορούσε να πει, εάν η στρατιωτική πίεση μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετή, τότε πρέπει να συνεχίσουμε και να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι συνεχίζει να αποδυναμώνει τη Χαμάς στρατιωτικά, αλλά είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία [για την απελευθέρωση των ομήρων].

Η άλλη επιλογή: Ολόκληρος ο κόσμος, από τη Χαμάς μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι ενδιάμεσοι, θέλουν το τέλος του πολέμου. Οι ΗΠΑ θέλουν βαθιά τον τερματισμό του πολέμου. Έχουμε ακόμα τα εργαλεία για να αποφασίσουμε αν τελειώσει ο πόλεμος. Αυτό μας δίνει μια συγκεκριμένη μόχλευση.

Συνιστώ να πούμε ότι είμαστε πρόθυμοι να τερματίσουμε τη σύγκρουση και, στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, να πραγματοποιήσουμε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων μας. Υπό έναν όρο: να επιστραφούν όλοι οι όμηροι.

Ο Sinwar είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, να συμφωνήσει.

Είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για το Ισραήλ.

Εάν θέλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε περισσότερα, τότε θα μπορούσαμε επίσης να επιδιώξουμε μια συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πιέσουμε το Κατάρ και άλλους ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας δεν θα γίνει όσο η Χαμάς έχει τον έλεγχο.

Τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση όπου η Χαμάς έχει ήδη χάσει το 80% της στρατιωτικής της δύναμης. Η Γάζα είναι ερειπωμένη. Δεν υπάρχει ανοικοδόμηση που χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Εάν υπάρξει επίσης μια εναλλακτική ηγεσία, με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο, η Χαμάς μπορεί κάλλιστα να πέσει.

Θα μπορούσαμε επίσης να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε μια συμφωνία ΗΠΑ-Αιγύπτου σχετικά με τις δυνάμεις που θα εμποδίσουν τη Χαμάς να επανεξοπλιστεί πέρα ​​από τα σύνορα.

Δεν είναι συνολική νίκη, αλλά εάν το Ισραήλ πάρει πίσω όλους τους ζωντανούς ομήρους και καταστραφεί το 80% της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των τούνελ και των δυνατοτήτων παραγωγής πυραύλων και των ενόπλων του, θα μπορούσαμε εύλογα να πούμε ότι δεν υπάρχει πλέον στρατιωτική απειλή από τη Γάζα. Και η Χαμάς δεν θα έβλεπε κανένα πλεονέκτημα στην επανέναρξη των πυροβολισμών κατά του Ισραήλ γιατί αυτό θα ανανέωσε τον πόλεμο.

Και πάλι, δεν ξέρω αν η Χαμάς θα συμφωνούσε. Αλλά μετά την υποχώρηση αυτού που μόλις συνέβη με το Ιράν, ο κόσμος θα επιστρέψει στην πίεση του Ισραήλ για τη Γάζα.

Και αν το Ισραήλ έλεγε ότι είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο εάν απελευθερωθούν οι όμηροι, ποιο δυτικό κράτος θα έλεγε όχι;

Υπάρχει ένα τίμημα που πληρώσαμε στις 7 Οκτωβρίου που απλά δεν μπορούμε να το ανακτήσουμε. Αλλά αυτό που έγινε, έγινε. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε.

Πού ταιριάζει το μέτωπο του πολέμου του Λιβάνου σε αυτό;

Οι κάτοικοι μπορούν σταδιακά να επιστρέψουν στα νότια [παράλληλα με τη Γάζα]. Αντίθετα, στο βορρά, αυτό δεν συμβαίνει. [Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, σε περιοχές υπό συνεχή απειλή πυραυλικής επίθεσης της Χεζμπολάχ, εκτοπίζονται εσωτερικά.]

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο βορρά, πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα [και όχι μόνο για να αποφύγουμε τη στρατιωτική πίεση της ταυτόχρονης μάχης σε δύο μέτωπα]. Οι πιθανότητες συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ δεν είναι κακές, αλλά η τιμή της Χεζμπολάχ σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, εάν ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη στη Γάζα.

Ένα σκάφος του Ισραηλινού Ναυτικού φαίνεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο κατά τη διάρκεια άσκησης, σε μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου 2024. (Ισραηλινές Άμυνας)

Προτείνω στο Ισραήλ να δηλώσει, τώρα, ότι, την 1η Σεπτεμβρίου, η ζωή θα επιστρέψει στον Βορρά. Ο κόσμος θα πάει σπίτι του, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους εκεί. Εάν τον επόμενο μήνα, ένας συνδυασμός πιέσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες πιέσεις στον Λίβανο [για τη Χεζμπολάχ να σταματήσει το πυρ και να αποσυρθεί] το επιτρέψει αυτό, είναι υπέροχο. Εάν όχι, το Ισραήλ θα αναλάβει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο.

Εάν τελειώσει ο πόλεμος της Γάζας, μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη νομιμοποίηση για δράση στον Λίβανο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ιδέα ότι το Ισραήλ πολεμά τη Χεζμπολάχ, σίγουρα θα είχαν πρόβλημα με το Ισραήλ να επιτεθεί σε κρατικές υποδομές του Λιβάνου και το Ισραήλ θα έπρεπε να βλάψει την υποδομή του κράτους του Λιβάνου [προκειμένου να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ ].

Λοιπόν, συνδυάζοντας όλα αυτά…;

Για το Ιράν: Μην ενεργείτε εναντίον του Ιράν τώρα. Είχαμε ένα μεγάλο επίτευγμα στην αποτροπή της επίθεσης του Ιράν.

Για τη Γάζα: Απαιτήστε τους ομήρους ως τίμημα για τον τερματισμό του πολέμου.

Για τον Λίβανο: Προσπαθήστε να καταλήξετε σε διπλωματική λύση. Εάν αυτό αποδειχθεί αδύνατο, επικεντρώστε τη στρατιωτική προσπάθεια εκεί.

(Σε μια συνέντευξη στο Channel 12 το βράδυ της Δευτέρας, ο Eiland ανέφερε αναλυτικά, "Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν. Περίοδος. Υπάρχει πιθανότητα για επακόλουθες επιπλοκές — στρατιωτικές, περιφερειακές και με όλους τους συμμάχους μας. Και η επίτευξη [κάθε τέτοιας επίθεσης] σε οποιαδήποτε Αντίθετα, προέτρεψε μια απάντηση ενάντια στα ιρανικά συμφέροντα στη Συρία και/ή στον Λίβανο: «Το Ισραήλ έχει πραγματικό συμφέρον να εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει αυτό που προσπαθεί να οικοδομήσει στη Συρία - ένα σήμα της Χεζμπολάχ». Ο Άιλαντ είπε: «Νομίζω ότι οι Ιρανοί θα το απορροφήσουν και δεν θα απαντήσουν, και αν το κάνουν, ο κόσμος θα είναι μαζί μας και «η κύρια πρόκληση του Ισραήλ, στρατιωτικά και στρατηγικά αυτή τη στιγμή, είναι ο Λίβανος».

Έχετε καλύψει πολύ έδαφος, αλλά δεν έχετε μιλήσει για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν, που είναι σίγουρα η βασική στρατηγική απειλή για το Ισραήλ;

Φανταστείτε αν όλοι αυτοί οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου εκτοξεύονταν αύριο στη Σαουδική Αραβία ή σε δύο ημέρες από τώρα στην Ανατολική Ευρώπη — κάτι που μπορεί να κάνει το Ιράν. Και μετά φανταστείτε αν έφεραν πυρηνικές κεφαλές

Σωστά. Υπάρχουν δύο πράγματα που ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, και θα υπάρχει υψηλό τίμημα εάν δεν αλλάξουν.

Το ένα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Φανταστείτε αν όλοι αυτοί οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου εκτοξεύονταν αύριο στη Σαουδική Αραβία ή σε δύο ημέρες από τώρα στην Ανατολική Ευρώπη — κάτι που μπορεί να κάνει το Ιράν.

Και μετά φανταστείτε αν έφεραν πυρηνικές κεφαλές.

Φανταστείτε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή στον οποίο το Ιράν λέει: Έχουμε πυρηνικά όπλα και θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ύπαρξη της περιοχής, ίσως και για ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτός ο συνασπισμός που υπερασπίστηκε το Ισραήλ ενάντια στο Ιράν αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικό συντονισμό. Εάν οι ΗΠΑ θυμούνται τελικά τον πυρηνικό κίνδυνο του Ιράν, πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή οικονομική και στρατιωτική απειλή. Το Ιράν είναι πολύ ευάλωτο στις διεθνείς δυνατότητες. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μπορούν να χτυπήσουν ολόκληρη την ενεργειακή τους υποδομή και να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Αυτού του είδους η απειλή πρέπει να δημιουργηθεί.

Δεύτερον, ο κόσμος τα τελευταία 50 με 70 χρόνια έχει μιλήσει για δύο είδη οντοτήτων: κράτη που έχουν διεθνείς υποχρεώσεις και αν κάνουν κακά πράγματα, πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα και επομένως μπορούν να αποτραπούν. Και οι τρομοκρατικές ομάδες, που γενικά θεωρούνταν ομάδες μερικών εκατοντάδων ατόμων με keffiyeh και καλάσνικοφ που πραγματοποιούν επιθέσεις, προκαλούν ζημιές, αλλά δεν απειλούν πραγματικά την παγκόσμια ειρήνη.

Αλλά η Χεζμπολάχ και οι Χούτι έχουν τις δυνατότητες να προκαλέσουν βαθιά ζημιά. Η Χεζμπολάχ και οι Χούτι είναι τρομοκρατικές ομάδες που δεν δεσμεύονται από διεθνείς υποχρεώσεις, δεν υπόκεινται σε διεθνείς νόμους, δεν είναι ευάλωτες σε καμία διεθνή αποτροπή, αλλά έχουν ικανότητες τόσο ισχυρές, αν όχι ισχυρότερες, από πολλά κράτη. Από αυτή την άποψη, είναι μίνι υπερδυνάμεις.

Ο κόσμος πρέπει να επανεξετάσει τη φύση των τρομοκρατικών ομάδων και να αναγνωρίσει ότι μερικά από αυτά είναι τέρατα με κάποιες υπερδυνάμεις

Οι Χούτι μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους 2.000 χιλιομέτρων και να κλείσουν το ναυτικό εμπόριο. Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο χτυπώντας το Ισραήλ, και μια ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει την εμπλοκή του Ιράν από τη Συρία, το Ιράν άμεσα, ενδεχομένως τη Ρωσία, και έχετε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Επομένως, ο κόσμος πρέπει να επανεξετάσει τη φύση των τρομοκρατικών ομάδων και να αναγνωρίσει ότι ορισμένα από αυτά είναι τέρατα με κάποιες υπερδυνάμεις, που δεν υπόκεινται στον ΟΗΕ ή τη Γενεύη ή τις διεθνείς συμφωνίες.

Αυτό έχει επίσης σημασία για το Ιράν και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του Ιράν. Η Χεζμπολάχ και οι Χούτι είναι ιρανικά δημιουργήματα. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι το Ιράν δημιούργησε τέρατα που δεν είναι υπόλογα και που θέτουν σε κίνδυνο τον κόσμο.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η δημιουργία αυτών των τεράτων πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, θα έλεγα ότι η Ρωσία θα συμμετείχε σε μια τέτοια προσπάθεια. Μετά τον Πούτιν, ελπίζουμε ότι θα υποστήριζε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να αντιμετωπίσει το Ιράν.

Δεν συμπεριλαμβάνετε τη Χαμάς στα «τέρατα»;

Όχι. Έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Γερμανία και αλλού, αλλά θεωρείται πρόβλημα του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, οι Χούτι, και οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ, και οι τελευταίες προσπάθειες του Ιράν — να δημιουργήσει πολιτοφυλακές στο Σουδάν — αυτά είναι πιθανά παγκόσμια ζητήματα.

Θα πρέπει να μιλήσουμε για τους δεσμούς του Ισραήλ με τις ΗΠΑ — γεμάτοι τριβές, ξεφτισμένοι, αλλά εύρωστοι τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ — Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις εξίσου — έκαναν διάκριση μεταξύ της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ως πολιτικό ζήτημα, και των ζητημάτων ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ είπαν, εάν υπάρχει ένα θέμα ασφάλειας, είτε αυτό σχετίζεται με τη Συρία, το Ιράν ή άλλους, θα βοηθήσουμε το Ισραήλ. Είμαστε υποχρεωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς συμβιβασμούς.

Αλλά για το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα, αυτό που ονομάζουν κατοχή, εποικισμοί, αντίθεση στη λύση δύο κρατών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μαζί μας. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι στο ενδιάμεσο.

Listen Live