Ven, Nov 15, 2024

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας συνεχίστηκε για τρίτη
συνεχόμενη ημέρα, με αναφορές για σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών
ενόπλων ομάδων. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 90 ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 300 ύποπτοι
συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων 160 που μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για περαιτέρω ανάκριση. Το Κυβερνητικό
Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν στην προστασία των τραυματιών και ασθενών και του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Al Shifa, σημειώνοντας επίσης ότι δεν μπόρεσαν να διακόψουν τη νηστεία τους λόγω έλλειψης νερού και φαγητού καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το νοσοκομείο.

Εκφράζοντας ανησυχία για τη σποραδική και αργή πρόσβαση στα νοσοκομεία, ο ΠΟΥ δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι αυτοί και οι εταίροι τους «εκτελούν αποστολές υψηλού κινδύνου για την παράδοση φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς τους, αλλά… ζητά να παραδώσουν προμήθειες συχνά μπλοκάρονται ή απορρίπτονται. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συνεχείς μάχες, συμπεριλαμβανομένων και εντός και κοντά σε νοσοκομεία, σημαίνει ότι οι παραδόσεις είναι λίγες και αργές». Ο ΠΟΥ τόνισε περαιτέρω ότι όταν οι ομάδες φτάνουν στα νοσοκομεία, «συναντούν εξαντλημένους και πεινασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μας ζητούν φαγητό και νερό.

Βλέπουμε ασθενείς που προσπαθούν να αναρρώσουν από σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις και απώλειες άκρων, ή ασθενείς με καρκίνο ή διαβήτη, μητέρες που μόλις γεννήθηκαν ή νεογέννητα μωρά, όλοι υποφέρουν από την πείνα και τις ασθένειες που την καταδιώκουν». Σε μια ενημέρωση στις 18 Μαρτίου, ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής ad interim, Jamie McGoldrick, περιέγραψε «την καταστροφή βιομηχανικής κλίμακας» που είχε δει πρόσφατα στο δρόμο του για να επισκεφθεί το Al Shifa, όπου υπήρχαν πολύ περιορισμένα καύσιμα για τις γεννήσεις του νοσοκομείου για τη λειτουργία του νοσοκομειακού εξοπλισμού, οι γιατροί αγωνίζονται να καλύψει τις τραυματισμένων ασθενών και ασθενείς και πολλοί εκτοπισμένοι αναζητούσαν καταφύγιο.

2.Υγεία και λιμός στη Γάζα

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον προβλεπόμενο επικείμενο κίνδυνο λιμού στη Γάζα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε στις 19 Μαρτίου ότι αυτή η ανθρωπογενής καταστροφή «μπορεί και
πρέπει να αποτραπεί», καλώντας το Ισραήλ ως κατοχική εξουσία, «για να διευκολύνει την απρόσκοπτη είσοδο και τη διανομή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών». Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ιδιαίτερα τον αντίκτυπο που έχει η πείνα στα παιδιά, τα οποία φέρονται να έχουν σταλεί ασυνόδευτα από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα για να αναζητήσουν απεγνωσμένα τρόφιμα. Στις 18 Μαρτίου, ο ΠΟΥ τόνισε επίσης τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνθήκες στην υγεία του υποσιτισμού και των ασθενειών στα παιδιά:
«Ο υποσιτισμός κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουν βαριά, να βιώσουν αργά ή να πεθάνουν όταν μολυνθούν από μια ασθένεια. Οι μακροπρόθεσμες διαδικασίες του υποσιτισμού, η χαμηλή κατανάλωση τροφών σε θρεπτικά συστατικά, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και η έλλειψη υπηρεσιών υγιεινής και υγιεινής επιβραδύνουν τη μεγάλη ανάπτυξη των παιδιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μιας ολόκληρης μελλοντικής γενιάς».

3.Επιστροφη ασθενή στη Γάζα

Περίπου 25 ασθενείς από τη Γάζα, μαζί με τους συντρόφους τους, έχει προγραμματιστεί να επιστραφούν στη Γάζα από νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις 21 Μαρτίου, όπως διέταξαν οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες
επειδή δεν χρειάζονται πλέον ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Στα Οκτωβρίου 2023, ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι τουλάχιστον 400 τέλη ασθενείς από τη Γάζα είχαν εγκλωβιστεί στη Δυτική
Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετά τη διακοπή της μετακίνησης μεταξύ της Γάζας και της
Δυτικής Όχθης. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οι ασθενείς ήταν και οι σύντροφοί τους από τις λίγες κατηγορίες ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας που μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για άδειες που εκδόθηκαν από το Ισραήλ για να υπάρχουν στη Γάζα, με τη συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα να απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό η έξοδος μέσω Ισραήλ,
συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στη Δυτική Όχθη.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Γενική Αρχή Πολιτικών Υποθέσεων, υπάρχουν
τουλάχιστον 1.700 μηνιαίες έξοδοι ασθενών από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη μέσω της διάβασης Beit Hanoun/Erez. Την ίδια
περίοδο, περίπου το 80 τοις εκατό από τις 1.645 αιτήσεις ασθενών της Γάζας που υποβλήθηκαν στις ισραηλινές αρχές κατά
μέσο όρο κάθε μήνα εγκρίθηκαν για έξοδο από τη Γάζα, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί αφορούσαν στην υγειονομική περίθαλψη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

4. Οι καρκινοπαθείς στη Γάζα σε μεγάλο κίνδυνο

Οι καρκινοπαθείς αποτελούσαν τη μεγαλύτερη κατηγορία όσων ζητούσαν παραπομπή σε νοσοκομεία εκτός Γάζας,
αποτελώντας περίπου το 36 τοις εκατό των αιτούντων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή
περίπου 9.000 καρκινοπαθείς που κινδυνεύουν να πεθάνουν. Το μόνο νοσοκομείο που ειδικεύεται στη θεραπεία
ασθενών με καρκίνο στη Γάζα ήταν το Τουρκοπαλαιστινιακό Νοσοκομείο Φιλίας, το οποίο δεν λειτούργησε τον Νοέμβριο του
2023, αφού εξαντλήθηκε η παροχή καυσίμων και υπέστη σοβαρές ζημιές.

Listen Live