Ven, Nov 15, 2024

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL στο Λίβανο

 Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL στο Λίβανο

Πώς αντιμετωπίζουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ την πρόκληση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στον Λίβανο

Του Ντάνιελ Ντίκινσον

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL επιχειρεί κατά μήκος της «Γαλάζιας Γραμμής» που χωρίζει τον Λίβανο και το Ισραήλ από τη δεκαετία του 1970 και η εντολή της μόλις ανανεώθηκε για ένα ακόμη έτος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τι είναι όμως και τι κάνει η UNIFIL εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ (IDF);

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την UNIFIL , την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο:
εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η UNIFIL δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο του 1978 μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο. Η εντολή της ήταν να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον Λίβανο, να αποκαταστήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να βοηθήσει τη λιβανική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αποτελεσματική της εξουσία στην περιοχή.

Μια συνοδεία της UNIFIL ταξιδεύει κοντά στη Μπλε Γραμμή στο νότιο Λίβανο.

Μόλις το 2000 το Ισραήλ αποχώρησε από τον Λίβανο. Ελλείψει συμφωνημένων συνόρων, ο ΟΗΕ εντόπισε μια γραμμή αποχώρησης 120 χιλιομέτρων γνωστή ως Μπλε Γραμμή, την οποία η UNIFIL παρακολουθεί και περιπολεί.

Μετά από μια θανατηφόρα σύγκρουση 30 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006, το Συμβούλιο ενίσχυσε την αποστολή με επικαιροποιημένο ψήφισμα. Το ψήφισμα 1701 επέκτεινε την αρχική εντολή για να συμπεριλάβει την παρακολούθηση της παύσης των εχθροπραξιών.
Έδωσε επίσης εντολή στις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL να συνοδεύουν και να υποστηρίζουν τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις καθώς αναπτύσσονται σε όλο το νότιο Λίβανο.

Τι είπε η UNIFIL μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο;

Η UNIFIL προειδοποίησε στις 6 Οκτωβρίου 2024 ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις πρόσφατες δραστηριότητες του Ισραηλινού Στρατού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θέση της Αποστολής», στο Sector West, εντός του λιβανικού εδάφους.
Η αποστολή σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνέχισε να παρακολουθεί έντονες ανταλλαγές πυρών.

«Αεροπορικές επιδρομές καθώς και χερσαίες επιδρομές του Ισραηλινού Στρατού στόχευσαν πολλές περιοχές σε όλη τη Γαλάζια Γραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, προσθέτοντας ότι «η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις κατά την ίδια περίοδο, μεταξύ άλλων για να αποκρούσει χερσαίες εισβολές του Ισραηλινού Στρατού και περιοχές στόχων στην το ίδιο το βόρειο Ισραήλ».

Η UNIFIL πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Είναι απαράδεκτο να διακυβεύεται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που εκτελούν τα καθήκοντά τους που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Τι κάνουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις;

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας στην αποφυγή ακούσιας κλιμάκωσης και παρεξηγήσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μέσω του μηχανισμού συνδέσμου της αποστολής.

Περιπολούν τον νότιο Λίβανο για να παρακολουθούν αμερόληπτα τι συμβαίνει στο έδαφος και να αναφέρουν παραβιάσεις της απόφασης 1701.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης τις Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) μέσω εκπαίδευσης, για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της LAF στο νότιο Λίβανο, ώστε να μπορούν τελικά να αναλάβουν τα καθήκοντα ασφαλείας που εκτελούνται επί του παρόντος από ειρηνευτικές δυνάμεις.

Οι ειρηνευτές παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, αν και οι περιπολίες και οι υλικοτεχνικές δραστηριότητες είναι πολύ πιο δύσκολες λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας.

Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους ή ακόμη και να πάνε σε καταφύγια εάν υπάρχει μια πιθανή επικείμενη απειλή για την ασφάλειά τους.

Η UNIFIL διαθέτει επίσης μια θαλάσσια ομάδα δράσης, την πρώτη του τύπου της σε μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία υποστηρίζει το λιβανικό ναυτικό να παρακολουθεί τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και να εμποδίζει την είσοδο στην περιοχή επιχειρήσεων μη εξουσιοδοτημένων όπλων και συναφούς υλικού.

Η αποστολή είπε ότι «η ανάπτυξη MTF ήταν μια κίνηση ορόσημο που ώθησε το Ισραήλ να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό του στον Λίβανο», το 2006.

Η UNIFIL διευκολύνει επίσης την πρόσβαση των ανθρωπιστικών φορέων για την υποστήριξη του τοπικού άμαχου πληθυσμού και παρέχει προστασία στους αμάχους όταν η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν μπορεί.

Οι ειρηνευτές υποστηρίζουν επίσης τις τοπικές κοινότητες μέσω έργων και δωρεών στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις υποδομές και άλλα.

UNIFIL σε αριθμούς
Σχεδόν 11.000 άτομα εργάζονται επί του παρόντος στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10.000 στρατιωτικών, καθώς και περίπου 550 ντόπιοι και 250 διεθνείς πολίτες.

Περίπου 50 διαφορετικές χώρες συνεισφέρουν στρατεύματα στην αποστολή. Επί του παρόντος, η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων με πάνω από 1.200 ένστολους.

Το MTF αποτελείται σήμερα από πέντε πλοία. Υπάρχουν επίσης έξι ελικόπτερα που υποστηρίζουν το έργο της UNIFIL.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της UNIFIL είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live