Ven, Jan 10, 2025

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΑΛΜΠΕΚ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΑΛΜΠΕΚ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ;
ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ

Προ ημερών τονιζαμε πως η πολη της Τύρου φιλοξενεί κυρίως πολίτες χωρίς δεσμούς με τηνΧεζπολλαχ, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης χριστιανικής κοινότητας.


Παρά ταυτα στοχοποιηθηκε από το Ισραηλ
παρά τις προηγούμενες ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ της ΟΥΝΕΣΚΟ

Αυτή η είδηση από το Λιβανο εκεινες τις μέρες ειχε προβληματισει τόσο τους Αμερικανους όσο και την Ιταλία και τη Γαλλία.Απο τη μια οι εκλογικοι κραδασμοι αφού ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣμιας πόλης με πληθυσμό κυρίως αμετοχο στη ρηξη Ισραηλ ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ,με 80000 χριστιανους κατοικους θα επιρεασει Αμερικανους ψηφοφορους και την αμερικανικη Αρχαιολογικη ακαδημα ι κη κοινότητα.Επιπροσθετα ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ενός από τους κορυφαιους τουριστικους προορισμους του Λιβανου ενισχυει όσους υποστηριζουν πως η ισοπεδωση της χώρας δεν αποκλειεται από τα σεναρια του Ισραηλινου στρατου.Απο την άλλη η ΟΥΝΕΣΚΟ μέσω δορυφορων παρακολουθεί αρχαιοτητες τόσο στη Γαζα όσο και στο Λιβανο.Οι παρεμβασεις της σίγουρα ενοχλησαν το Ισραηλ.
Τα ερωτηματα μάλλον οδηγουν σε αποκρισεις που υπομνματιζουν την έλλειψη ψυχραιμιας και τη βιασυνη των Ισραηλινων βομβαρδισμων.
Τελικά η βιασυνη των βομβαρδισμων από το Ισραηλ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΑΑΛΜΠΕΚ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Προ ολιγων ωρων το BBC μετεδίδε: "Μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού υψώθηκε στον αέρα μετά από μια από τις επιθεσεις στην περιοχή Baalbek
Τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν 19 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες, γύρω από την πόλη Μπάαλμπεκ του ανατολικού Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Έγινε ώρες αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή ως απάντηση στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό που κάλυψε ολόκληρη την πόλη και δύο γειτονικές πόλεις.

Ο δήμαρχος Mustafa al-Shell είπε στο BBC ότι περισσότερες από 20 επιθεσεις αναφέρθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Baalbek, με πέντε μέσα στην ίδια την πόλη, όπου υπάρχει ένα συγκρότημα αρχαίων ρωμαϊκών ναών που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χεζμπολάχ και υποδομές στο Μπααλμπέκ και τη Ναμπατίγιε, στο νότιο Λίβανο.

Ο στρατός είπε επίσης ότι είχε βάλει στο στόχαστρο αποθήκες καυσίμων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου βρίσκεται το Μπάαλμπεκ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου είπε ότι δεξαμενές ντίζελ χτυπήθηκαν στην πόλη Douris, όπου ο κ. Shell είπε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται στον αέρα."

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ
Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco του Μπάαλμπεκ , το οποίο περιλαμβάνει τα ερείπια ρωμαϊκών ναών που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και είναι από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους στον κόσμο βρίσκοταν στο επικεντρο των βομβαρδισμων.

Η Unesco προειδοποίησε σε ανάρτησή της στο X την Τετάρτη που περιείχε φωτογραφία του Ναού του Δία στο Μπάαλμπεκ, ότι οι τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εκείνες στον Λίβανο, απειλούνται.

«Η Unesco υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να σέβονται και να προστατεύουν την ακεραιότητα αυτών των χώρων. Είναι η κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιούνται», ανέφερε.

Το βράδυ της Δευτέρας, πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν γύρω από την περιοχή Gouraud Barracks του Baalbek, κοντά στα ρωμαϊκά ερείπια, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών που σκότωσαν περισσότερους από 60 ανθρώπους στην κοιλάδα Bekaa.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σχετικά με τα χτυπήματα στο Μπάαλμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ κάλεσε το Ισραήλ να μην απειλήσει τις ζωές αμάχων ή να βλάψει κρίσιμες αστικές υποδομές και πολιτιστική κληρονομιά.
Από το 2009 μετά τον πόλεμο η ΟΥΝΕΣΚΟ ενημερωσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ πως :" οι ρωγμές σε ρωμαϊκούς ναούς στην πόλη Baalbek στην κοιλάδα Bekaa είχαν διευρυνθεί παρόλο που οι ισραηλινές βόμβες δεν έπληξαν τους ναούς.

Ο πολιτιστικός οργανισμός ανεφερε.πως οι αποκαταστάσεις θα κοστίζαν περίπου 100.000 δολάρια.Επειδη οι αρχαιοτητες στην Byblos, στην Τυρο και στο Baalbek περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO με τοποθεσίες «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από τό 2009 οι ΗΠΑ προειδοποιησαν το Ισραηλ εμπιστευτικα να αποφυγει βομβαρισμους σε χριστιανικα και αλλά μνημεια καθως και πόλεις και περιοχές
ΑΜΕΤΟΧΩΝ πληθυσμων καθως και των χριστιανικων πληθυσμων και περιοχων .Οι ενέργειες αυτες έχουν αφετηρια ποικιλες αντιδράσεις κεντρων εξουσιας διεθνως και παρεμβασεις απο ηγετες Αμερικανικων κοινοτητων συνδεδεμενων με τον Λιβανο,το Βατικανο,τη Γαλλία και Ορθοδοξα Πατριαρχεια.Η συγκυρια επιπρόσθετα των Αμερικανικων εκλογων πολλαπλασιαζει τις πιεσεις στο Ισραηλ για αυτοσυγκρατηση στον Λιβανο
ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ
Η Εκτελεστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών του Λιβάνου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Το ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από 66 χώρες, είχε τον τίτλο «Αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στον Λίβανο σε σχέση με την αποστολή της UNESCO».

Περιγράφει έναν μηχανισμό τριών σταδίων που πρέπει να ακολουθήσει η UNESCO, δήλωσε στο L'Orient Today πηγή εντός του οργανισμού. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κατάστασης και τον προσδιορισμό των αναγκών του Λιβάνου. το δεύτερο, την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης. και το τρίτο, τη σύσταση ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης, που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Το ψήφισμα προσδιόριζε τρεις προτεραιότητες: τους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστήμης, την κληρονομιά —ιδιαίτερα τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου όπως το Baalbek, το Anjar και το Sour — και, τέλος, τα μέσα ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.


Η ΟΥΝΕΣΚΟ ΛΙΒΑΝΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του Λιβάνου στην UNESCO, Πρέσβης Mustapha Adib, εκφώνησε ομιλία στην οποία τόνισε την απόρριψη του πολέμου από τον Λίβανο και την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τον πόλεμο του εναντίον της Χεζμπολάχ στις 23 Σεπτεμβρίου, εκτοπίζοντας πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σαράντα χώρες που συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας της UNESCO εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Λίβανο και ανησυχούν για την κλιμάκωση του Ισραήλ, απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την εφαρμογή της απόφασης 1701 και την κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι χώρες προειδοποίησαν επίσης για επιθέσεις στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Η UNIFIL, η οποία αποτελείται από περίπου 9.500 στρατιώτες από περισσότερες από 50 χώρες, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «σκόπιμα» στόχευσε τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παράλληλα με την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος, η Λιβανέζικη Αποστολή στην UNESCO ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για να ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη προστασία που παρέχεται από τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για τους λιβανικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Η λιβανική αποστολή υπέβαλε επίσης αίτημα να προστεθεί ένα θέμα για την προστασία των δημοσιογράφων στο Λίβανο στην ημερήσια διάταξη της 34ης συνόδου του Διεθνούς Προγράμματος της UNESCO για την Ανάπτυξη της Επικοινωνίας, το οποίο έχει εντολή να προάγει την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ

Αυτή η είδηση από τη ΜΠΑΑΛΜΠΕΚ έχει προβληματισει επιπροσθετα τους Αμερικανους Απο τη μια οι εκλογικοι κραδασμοι αφού ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ
μιας πόλης με αρχαιοτητες θα επιρεασει την ΟΥΝΕΣΚΟ η οποία μέσω δορυφορων παρακολουθεί αρχαιοτητες τόσο στη Γαζα όσο και στο Λιβανο και κοινοποιει αυστηρες παρατηρησεις στην διεθνη κοινή γνώμη.
Από την άλλη οι ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ακροτητες των βομβαρδισμων οδηγουν τους Αμερικανους σε μια νέα προσεγγιση

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Ασφαλείς πληροφορίες από τρεις πηγές
τονιζουν την αλλαγή προσεγγισης των Αμερικανων κατ' αρχην και κατοπιν της ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ και σύμφωνα με ενδειξεις και ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ διαλογων και του ιδίου του Ισραηλ.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της TIMES OF ISRAEL " εν μέσω της εντατικοποιημένης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, αξιωματούχοι της τρομοκρατικής ομάδας άρχισαν να υποδεικνύουν ότι ήταν έτοιμοι να δεχτούν κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα εκ των προτέρων.


Η προθυμία της Χεζμπολάχ να αποσυνδεθεί από τη σύγκρουση στη Γάζα επέτρεψαν στις ΗΠΑ να σημειώσουν πρόοδο τις τελευταίες ημέρες προς μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της Μπλε Γραμμής.

Ως εκ τούτου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein θα φτάσει στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη για συναντήσεις με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη νέα του πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο."

Listen Live