Sam, Nov 16, 2024

ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Πηγές από την έδρα του ΟΗΕ μεταδίδουν:

" Η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Επικαλούμενος ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο άρθρο του Χάρτη του ΟΗΕ , ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να «πιέσει για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και να ενωθεί σε μια έκκληση για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο, ο κ. Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, που περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο XV του Χάρτη.

Αυτό λέει ότι ο αρχηγός του ΟΗΕ «μπορεί να φέρει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα, κατά τη γνώμη του, μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Σε μια δήλωση στους δημοσιογράφους μαζί με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Κλίμακα απώλειας

Ο κ. Dujarric εξήγησε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκανε το βήμα «δεδομένης της κλίμακας της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη Γάζα και το Ισραήλ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Περιέγραψε τη χρήση του άρθρου 99 ως μια « δραματική συνταγματική κίνηση » που ο κ. Γκουτέρες ήλπιζε ότι θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στο Συμβούλιο - και στη διεθνή κοινότητα γενικότερα - να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

«Νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική επίκληση», είπε ο κ. Dujarric στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, «κατά τη γνώμη μου, το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει [ο Γενικός Γραμματέας]».

Η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη αργά το πρωί της Τετάρτης.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ένα ψήφισμα στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες για εξεύρεση συναίνεσης προηγουμένως, ζητώντας « επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις».

Μετά από μια εβδομαδιαία παύση των εχθροπραξιών κατά την οποία μερικοί από τους 240 ομήρους που κρατούνταν από μαχητές στη Γάζα ανταλλάχθηκαν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, οι μάχες ξεκίνησαν ξανά την 1η Δεκεμβρίου, οδηγώντας τον Γενικό Γραμματέα να εκφράσει τη βαθιά του λύπη .

«Αποτρόπαιο ανθρώπινο πόνο»

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι οι περισσότερες από οκτώ εβδομάδες συγκρούσεων συνολικά «δημιούργησαν φρικτό ανθρώπινο πόνο, σωματική καταστροφή και συλλογικό τραύμα σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Τόνισε τους περισσότερους από 1.200 «βάρβαρους δολοφονημένους» από μαχητές στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά, και τα 130 άτομα που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτα.

«Πρέπει να αφεθούν άμεσα και άνευ όρων ελεύθεροι. Οι αναφορές για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων είναι φρικτές », πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει μαχητές της Χαμάς, είπε ότι οι άμαχοι σε όλη τη Λωρίδα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο, με πάνω από 15.000 φέρεται να σκοτώνονται, πάνω από το 40 τοις εκατό από αυτούς παιδιά.

Περίπου το 80 τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο αναζητούν καταφύγιο σε καταφύγια της Υπηρεσίας Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ ( UNRWA ).

Τα νοσοκομεία πλέον «πεδία μάχης»

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι απλά δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία για τους αμάχους και πουθενά δεν είναι ασφαλές.

«Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι εν μέσω του συνεχούς βομβαρδισμού όλων των τμημάτων της Γάζας «και χωρίς καταφύγιο ή τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, αναμένω ότι η δημόσια τάξη θα διαλυθεί πλήρως σύντομα».

Αναφερόμενος στο ψήφισμα 2712 του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου, είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν αδύνατη την κλιμάκωση των ανθρωπιστικών προμηθειών, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των αμάχων – όπως απαιτεί το ψήφισμα.

«Απλώς δεν μπορούμε να συναντήσουμε όσους έχουν ανάγκη μέσα στη Γάζα», έγραψε, και αντιμετωπίζουμε «ένα σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος».

Οι συνέπειες αυτού έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους και την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής , υποστήριξε.

«Αυτό είναι επείγον»

« Ένα τέτοιο αποτέλεσμα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος . Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση και να τερματίσει αυτή την κρίση.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Αυτό είναι επείγον. Ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να γλιτώσει από μεγαλύτερη ζημιά».

Τόνισε ότι με μια κατάπαυση του πυρός, υπάρχει ελπίδα «και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να παραδοθεί με ασφαλή και έγκαιρο τρόπο».

Listen Live