Dim, Nov 17, 2024

Έκθεση του ΟΗΕ: Ο παγκόσμιος αριθμός πείνας ανήλθε σε 828 εκατομμύρια το 2021

Έκθεση του ΟΗΕ: Ο παγκόσμιος αριθμός πείνας ανήλθε σε 828 εκατομμύρια το 2021

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής δείχνει ότι ο κόσμος κινείται προς τα πίσω στις προσπάθειες εξάλειψης της πείνας και του υποσιτισμού

Ρώμη/Νέα Υόρκη - Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα παγκοσμίως ανήλθε σε 828 εκατομμύρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση περίπου 46 εκατομμυρίων από το 2020 και 150 εκατομμυρίων από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 (1), σύμφωνα με Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει νέα στοιχεία ότι ο κόσμος απομακρύνεται περισσότερο από τον στόχο του να τερματίσει την πείνα, την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές μέχρι το 2030.

Η έκδοση του 2022 της έκθεσης The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) παρουσιάζει ενημερώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και την κατάσταση της διατροφής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων για το κόστος και την οικονομική προσιτότητα μιας υγιεινής διατροφής. Η έκθεση εξετάζει επίσης τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν την τρέχουσα υποστήριξή τους στη γεωργία για να μειώσουν το κόστος της υγιεινής διατροφής, έχοντας υπόψη τους περιορισμένους δημόσιους πόρους που διατίθενται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε από κοινού σήμερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Οι αριθμοί δίνουν μια ζοφερή εικόνα:

Έως και 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021 – 46 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από ένα χρόνο νωρίτερα και 150 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2019.

Αφού παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο από το 2015, το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα εκτινάχθηκε το 2020 και συνέχισε να αυξάνεται το 2021, στο 9,8 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό συγκρίνεται με 8 τοις εκατό το 2019 και 9,3 τοις εκατό το 2020.

Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ( 29,3 τοις εκατό) ήταν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2021 – 350 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Σχεδόν 924 εκατομμύρια άνθρωποι ( το 11,7 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, μια αύξηση κατά 207 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.

Το χάσμα των φύλων στην επισιτιστική ανασφάλεια συνέχισε να αυξάνεται το 2021 - το 31,9 τοις εκατό των γυναικών στον κόσμο ήταν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 27,6 τοις εκατό των ανδρών – ένα χάσμα άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.

Σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020, αύξηση κατά 112 εκατομμύρια από το 2019, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων που προέρχονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της.

Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπέφεραν από σπατάλη, την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των παιδιών έως και 12 φορές. Επιπλέον, 149 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη λόγω της χρόνιας έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, ενώ 39 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.

Σημειώνεται πρόοδος στον αποκλειστικό θηλασμό, με σχεδόν το 44 τοις εκατό των βρεφών κάτω των έξι μηνών να θηλάζουν αποκλειστικά σε όλο τον κόσμο το 2020. Αυτό εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο του 50 τοις εκατό έως το 2030. Είναι μεγάλη ανησυχία ότι δύο στα τρία παιδιά δεν τρέφονται ελάχιστη ποικιλία διατροφής που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προβλέψεις είναι ότι σχεδόν 670 εκατομμύρια άνθρωποι ( το 8 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα το 2030 – ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος με το 2015, όταν ο στόχος του τερματισμού της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live