Lun, Nov 18, 2024

Έβρεξε στην Αρκτική. Γιατί πρέπει να ανησυχούμε

Έβρεξε στην Αρκτική. Γιατί πρέπει να ανησυχούμε

Κάτι πρωτόγνωρο συνέβη τον περασμένο μήνα στην παγωμένη Γροιλανδία, πάνω από τρία χιλιόμετρα στον ουρανό και πάνω από 800 χιλιόμετρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο: Έβρεξε για πρώτη φορά.

Η βροχή σε έναν ερευνητικό σταθμό – όχι μόνο μερικές σταγόνες αλλά ένα ρεύμα για αρκετές ώρες, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν ελαφρώς πάνω από το παγετό – είναι ένα άλλο σημάδι μιας μεταβαλλόμενης Αρκτικής, η οποία θερμαίνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο στον πλανήτη.

«Είναι απίστευτο, γιατί γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της Γροιλανδίας», δήλωσε ο Marco Tedesco, ερευνητής στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Στον σταθμό, που ονομάζεται Summit και λειτουργεί όλο τον χρόνο υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχει καταγραφή βροχής από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις τη δεκαετία του 1980. Και οι προσομοιώσεις υπολογιστών δεν δείχνουν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο πιο μακρινό παρελθόν, δήλωσε ο Thomas Mote, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας.

Οι συνθήκες υπερψύξης στον Summit είναι σχεδόν το ίδιο σπάνιες. Πριν από αυτόν τον αιώνα, είχαν συμβεί μόνο έξι φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια, όπως εξηγεί ο Martin Stendel, ανώτερος ερευνητής στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Αλλά στον Summit έχουν καταγραφεί το 2012, το 2019 και την εφετινή χρονιά – δηλαδή τρεις φορές μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Ο παγετός της Γροιλανδίας, που έχει πάχος πάνω από δύο χιλιόμετρα και καλύπτει περίπου 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει χάσει περισσότερο όγκο και συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η Γη θερμαίνεται.

Η επιφάνεια του πάγου αποκτά μάζα κάθε χρόνο, επειδή η συσσώρευση χιονοπτώσεων είναι μεγαλύτερη από την τήξη της επιφάνειας. Συνολικά, το φύλλο χάνει περισσότερο πάγο μέσω της τήξης όπου συναντά τον ωκεανό και μέσω της διάσπασης των παγόβουνων. Κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Γροιλανδία έχει χάσει περισσότερους από 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως.

Ο Δρ Tedesco είπε ότι η βροχή δεν θα συμβάλει άμεσα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επειδή το νερό στραγγίζει στον πάγο παρά στον ωκεανό. «Αλλά αν αυτό συμβαίνει στον Summit το αποτέλεσμα στα χαμηλότερα υψόμετρα θα είναι πιο βίαιο» είπε. «Και αυτός ο πάγος πηγαίνει στην πραγματικότητα στον ωκεανό».

«Μισός βαθμός θέρμανσης μπορεί πραγματικά να αλλάξει την κατάσταση της Αρκτικής επειδή μπορείτε να μεταβείτε από παγωμένο σε υγρό», τόνισε. «Αυτό ακριβώς βλέπουμε».

 

Πηγή:  https://www.moneyreview.gr/

Copyright: 2021 The New York Times

Listen Live