ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Βοργιάς
Πηγή: xronos.gr
Που ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για διατήρηση του αποτελέσματος κι η ΝΔ για ανατροπή του
Στις κάλπες για δεύτερη φορά με απόσταση ενός μήνα σπεύδουν ξανά οι Ροδοπίτες. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές απλής αναλογικής Μαΐου, «προκάλεσε» νέες εκλογές.
Οι κάλπες στήνονται από την αρχή κι από το μηδέν. Ψήφοι μπορεί να μην υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει μία σαφής πολιτική αφετηρία, με τη ΝΔ με φόρα να διεκδικεί αυτοδυναμία, τον ΣΥΡΙΖΑ να ευελπιστεί σε ανακοπή της, το ΠΑΣΟΚ να προτείνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και τα μικρότερα κόμματα να παίζουν αγώνα ενδυνάμωσης, επιβίωσης ή εμφάνισης για πρώτη φορά στη Βουλή.
Όλα αυτά όμως αφορούν την πανελλαδική κάλπη. Η κάλπη της Ροδόπης έχει το δικό της «χαρακτήρα» και τη δική της εκλογική συμπεριφορά, διαχρονικά.
Στις εκλογές του Μαΐου μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον ως η μοναδική εκλογική περιφέρεια στην οποία επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας μεγάλη στήριξη από μουσουλμάνους ψηφοφόρους στο πρόσωπο Οζγκιούρ Φερχάτ, φαινόμενο πολυπαραγοντικό που έχει αναλυθεί ήδη πλήρως κι αποτελέσει αντικείμενο πανελλαδικής πολιτικής κόντρας. Αντίστοιχα, το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου τα βλέμματα θα στραφούν ξανά στο Νομό μας, με το ερώτημα να έχει προδιατυπωθεί: τί χρώμα θα «βαφτεί» ο Νομός; ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται 3.700 ψήφους μακριά, σε ένα Νομό όπου ψήφισαν 62.863 τον Μάιο, άρα κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Που ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποντάρει αφενός στη διατήρηση της χριστιανικής ψήφου, αφετέρου στην ενίσχυση της μουσουλμανικής με δεξαμενές τους ψηφοφόρους Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) αλλά και μουσουλμάνους της ΝΔ μετά την απόσυρση Μουσταφά Κατραντζή. Βασικός προβληματισμός είναι η πιθανότητα απώλειας αρκετών ψήφων από όσους επέλεξαν Δημήτρη Χαρίτου τον Μάιο, όχι τόσο κομματικά, αλλά περισσότερο προσωπικά. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν αρκετοί μετανάστες που στήριξαν το κόμμα.
Το στοίχημα της ΝΔ
Η ΝΔ ποντάρει σε δύο κατευθύνσεις για την ανατροπή του αποτελέσματος. Από τη μία στη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο λόγους που αναλύθηκαν. Από την άλλη στην αύξηση των δικών της ποσοστών από δύο δεξαμενές: Προσωπικές ψήφους Δημήτρη Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Πεταλωτή (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αλλά και πατριωτικές ψήφους πιο δεξιά της ΝΔ. Ο παράγοντας που ανησυχεί την τοπική ΝΔ, είναι η απώλεια μουσουλμάνων ψηφοφόρων λόγω της απόσυρσης Κατραντζή.
Θα διατηρήσει δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ;
Να διατηρήσει τις δυνάμεις του θα προσπαθήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοπικά, κόντρα σε δύο αντικειμενικές δυσκολίες, δηλαδή τις προσωπικές ψήφους Γιώργου Πεταλωτή που μπορεί να απομακρυνθούν αφού είναι δεύτερος στη λίστα και τις προσωπικές/προξενικές ψήφους Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού που αντίστοιχα μπορεί να απομακρυνθούν. Πάντως, ο κοινός αγώνας των υποψηφίων σε χριστιανικά και μουσουλμανικά χωριά, καταγράφεται ως προσπάθεια ενότητας και συσπείρωσης. Αρκεί όμως για να πείσει και τους 13.769 ψηφοφόρους του Μαΐου να παραμείνουν;
Ελπίδες ή αυταπάτες;
Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, η Ελληνική Λύση (Αθανάσιος Ελευθεράκης) και το ΚΚΕ (Χατσή Αλή Αλή) προτάσσουν κυρίως το επιχείρημα της τοπικής ισχυροποίησης του ψηφοδελτίου, ώστε να συντελεστεί ένα εκλογικό θαύμα, προκειμένου να αλλάξει η κατανομή εδρών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει τεράστια μετακίνηση ψηφοφόρων, αλλά και πανελλαδικό ντόμινο εδρών.
Όλα τα παραπάνω θα απαντηθούν το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα αφού κλείσουν οι κάλπες. Σίγουρα πάντως, η κάλπη της Ροδόπης χρειάζεται… υπομονή στην καταμέτρηση, αφού αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ψήφους ανάλογα με τα χωριά.