Ven, Nov 1, 2024

Ο Μητσοτάκης επιμένει για τις Πρέσπες και ο Σαμαράς περιμένει στη γωνία

Ο Μητσοτάκης επιμένει για τις Πρέσπες και ο Σαμαράς περιμένει στη γωνία

Με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας συνομίλησε χθες ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Της Βίκυ Σαμαρά*

Με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμιτάρ Κοβατσέβσκι, που πρόσφατα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, επικοινώνησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει στη “στροφή στο ρεαλισμό” και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι στο εσωκομματικό παρασκήνιο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει στη γωνία.

Ο Κοβατσέβσκι εξελέγη νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις 13 Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον Ζόραν Ζάεφ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ παραιτήθηκε από τη ηγεσία μετά τη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές από το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να ερχόταν στην εξουσία το VMRO-DPMNE, που απειλούσε με ακύρωση των Πρεσπών, είχε φέρει σε αμηχανία τη ΝΔ, που είχε σπεύσει να ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας, την οποία προεκλογικά κατακεραύνωνε. Και αυτό γιατί και η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει πια ποντάρει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων προκειμένου να κρατήσει το βόρειο γείτονα συμμορφωμένο και την Τουρκία μακριά από τα Βαλκάνια. Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Βόρειας Μακεδονίας- Τουρκίας τον περασμένο Αύγουστο είχε άλλωστε θορυβήσει την Αθήνα.

Ωστόσο, με τη συμμετοχή του μικρού αλβανικού κόμματος Alternativa και με τη στήριξη ενός ακόμη Αλβανού βουλευτή από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών στα Σκόπια ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς στηρίζεται από 64 βουλευτές, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής. Έτσι απλώς άλλαξε η σκυτάλη από τον Ζάεφ στον Κοβατσέβσκι. Ο Κοβατσέβσκι όμως ήταν ο “εκλεκτός” του Ζάεφ και συνεπώς αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Η στήριξη αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες Μητσοτάκης- Κοβατσέβσκι έδωσαν ραντεβού και για την πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τον Απρίλιο.

Είναι γεγονός ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ήδη πριν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ότι άπαξ και ψηφιζόταν η χώρα -και άρα και η επόμενη κυβέρνηση- θα δεσμευόταν από αυτή. Είχε όμως αφήσει και να αιωρείται η αίσθηση πως η ΝΔ θα επιχειρούσε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας ή θα πίεζε να αλλάξουν επιμέρους σημεία της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν αποδεχτεί όλοι στο γαλάζιο στρατόπεδο τη “στροφή στο ρεαλισμό” όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών μετά τις εκλογές του 2019. Ο κ.Σαμαράς ως γνωστόν είχε απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που ακόμη παραμένουν... στο ψυγείο.

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον κ.Μητσοτάκη πως δεν μπορεί να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας. Τα οποία πάντως ακόμη και εάν δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, εφαρμόζονται επί της ουσίας: Για παράδειγμα η αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας ανήκει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό ελληνικά μαχητικά πετούν πάνω από τα Σκόπια.

Ενώ πάντως ο κ.Καραμανλής θέτει μεν τα όρια του αλλά δεν θέλει να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με το Μαξίμου χάριν της εσωκομματικής ειρήνης, ο κ. Σαμαράς, που άλλωστε έχει χτίσει όλο του το πολιτικό προφίλ πάνω στο Σκοπιανό, αναζητεί μία αφορμή νέας επίθεσης. Ενώ όπως φάνηκε και από την προσέλευση γαλάζιων βουλευτών στο γραφείο του στη Βουλή μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, εξακολουθεί να θέλει να λειτουργεί ως πόλος συσπείρωσης δυσαρεστημένων στη ΝΔ.

Η δήλωση δε του κ.Μητσοτάκη στην τελευταία του συνέντευξη στον Ant1 προ δύο εβδομάδων πως: “Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα”, φέρεται να προκάλεσε ενόχληση στο σαμαρικό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη υπενθυμίζεται επίσης ότι είχε δηλώσει πως είναι συνεπής με όσα προεκλογικά έλεγε και είχε υποστηρίξει ότι: “Πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε.” Αλλά παραδέχθηκε πως και τα ζητήματα της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας δεν μπορούν πλέον να θεραπευθούν.

Σημειωτέον ότι ένα βασικό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων φαίνεται ότι μπορεί να μπει σε τροχιά επίλυσης μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Βουλγαρία, καθώς ο Κιρίλ Πέτκοφ αποδέχεται το όνομα Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που συνιστά ένα πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

*Πηγή: news247.gr

Listen Live