Ven, Nov 1, 2024

Πέθανε η πρώην υπουργός Επικρατείας της Ελλάδος Μαριέττα Γιαννάκου

Πέθανε η πρώην υπουργός Επικρατείας της Ελλάδος Μαριέττα Γιαννάκου

Έφυγε από τη ζωή η πρώην υπουργός Επικρατείας Μαριέττα Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών.

Η Μαριέττα Γιαννάκου νοσηλευόταν στο ΓΝΑ το τελευταίο διάστημα σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η υγεία της ήταν ήδη ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη τα τελευταία χρόνια.

Γεννηθείσα στο Γεράκι Λακωνίας το 1951, θα τελειώσει το σχολείο στη Σπάρτη και στην Αθήνα και θα μπει στη Ιατρική, αν και ο πατέρας της ήθελε να την κάνει διπλωμάτη.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Μετά το ‘74 ξεκινά ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα στην ΟΝΝΕΔ, οπότε πρωτογνωρίζεται και με τον Κώστα Καραμανλή. Το 1975 ορίζεται Γενική Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, το 1977 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, το 1979 μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το 1981-1982 Οργανωτική Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος.

Η πορεία της στην πολιτική είναι συνεχώς ανοδική καθώς το 1984 γίνεται ευρωβουλευτής, το 1989 τίθεται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκινά με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε διορίζεται υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπηρέτησε τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, με δύο πλήρεις θητείες (1984-89 και 2009-14) και δύο που διεκόπησαν επειδή κλήθηκε να υπηρετήσει σε δημόσιες θέσεις στην Ελλάδα, ως βουλευτής και ως υπουργός.

Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.

Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 ανέλαβε την Αντιπροεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, πρώτη φορά που Έλληνας βουλευτής αναδεικνύεται στο αξίωμα αυτό.

Διεθνείς Διακρίσεις
-Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε τιμηθεί με πληθώρα διακρίσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό:

-Ανώτατο παράσημο «Bernardo O’ Higgins» της Δημοκρατίας της Χιλής, για τη συνεισφορά της στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα αυτή.

-Βραβείο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Αρετής της Πολωνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά της ως Προέδρου της Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, σχετικά με την ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε.

-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (πρώτης τάξεως) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος των Ιπποτών της Ιταλικής Δημοκρατίας

-Diplome d’ Honneur του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη συνεισφορά της ως Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

-Ανώτατο Παράσημο «Officier de l' Ordre national du Mérite της Γαλλικής Δημοκρατίας, για τη συνεισφορά της ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη γαλλοφωνία και στην προαγωγή της ελληνογαλλικής φιλίας.

Listen Live