Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένος στην προάσπιση των ανθρωπιστικών και προοδευτικών αρχών και αξιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αξίες του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τον πλουραλισμό, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, την ελευθερία και την ισότητα.
Η σημερινή μέρα την οποία τιμούμε, η Μέρα της Ευρώπης, μας καλεί να φέρουμε και πάλι στο κοινωνικό συνειδητό, τις κατακτήσεις και την πρόοδο που έχουμε επιτύχει από τότε που ο Ρόμπερτ Σούμαν κωδικοποιούσε τα αιτήματα των λαών της Ευρώπης για την ανάγκη δημιουργίας ενός γεοπολιτικού πλαισίου ειρήνης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Όταν έμπαιναν τα θεμέλια της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης.
Σήμερα, με τον πόλεμο να έχει χτυπήσει και πάλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μηνύματα αυτά είναι πιο επίκαιρα και πιο θεμελιώδη από ποτέ. Οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η σημερινή και διαχρονική πολιτική μας κληρονομιά, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προάσπισης τους. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και στηρίζουμε την εμβάθυνση της ένωσης μέσα στην Ευρώπη διεκδικώντας μια πολιτική συμφωνία για τερματισμό της κατοχής και ειρήνη και στην Κύπρο, με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.
Παράλληλα όμως και πέραν του κυπριακού, αναγνωρίζουμε και τα προβλήματα που ταλανίζουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και που εξωτερικεύονται με την ενίσχυση του λαϊκισμού και των ακραίων δυνάμεων. Ο διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα προβλήματα αυτά, η θεματική που αφορά στην ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ πολιτών και ευρωπαϊκών Αρχών, είναι σε εξέλιξη. Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πιο ενωμένη, πιο δυνατή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στα έθνη και τους πολίτες.
Αυτά είναι τα στοιχεία πάνω στο οποία πρέπει να χτίσουμε άπαντες στην ευρωπαϊκή οικογένεια την οποία έχουμε και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όχι ως δεδομένη αλλά πρωτίστως σαν έναν ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας των Πολιτών που διαρκώς εξελίσσεται, αναγνωρίζοντας τα τρωτά του, προς την ολοένα και μεγαλύτερη ολοκλήρωσή του.