Ven, Nov 1, 2024

Καθημερινά 2.100 γεύματα αγάπης από την Μητρόπολη Λεμεσού

Καθημερινά 2.100 γεύματα αγάπης από την Μητρόπολη Λεμεσού

Της Ιωάννας Μάντζιηπα

Φτώχεια, δυστυχία, πόνος, ανεργία, πείνα είναι μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη σημερινή κοινωνία αλλά και τα νοικοκυριά της Κύπρου. Άνθρωποι και οικογένειες καθημερινά πασχίζουν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, οικογένειες δεν έχουν δουλείες ενώ άλλες δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην. Μέσα σε όλο αυτό το φάσμα δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στέκεται αρωγός στο πλευρό των πολιτών μέσα από το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο και την πολύπλευρη κοινωνική δράση της, παρέχοντας ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Ο «Φ» ρίχνει σήμερα φως στο τεράστιο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελείται εδώ και χρόνια, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τη Μητρόπολη Λεμεσού. Σήμερα 2.100 πολίτες, λαμβάνουν καθημερινά γεύμα αγάπης, ενώ άλλες 300 οικογένειες παίρνουν μηναία πακέτα αγαθών. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δέχεται την ψυχολογική στήριξη την οποία παρέχει η Μητρόπολη μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της. Όλο αυτό το σπουδαίο έργο επιτελείται από 80 άτομα τα οποία κάποια από αυτά εθελοντικά προσφέρουν γαλήνη και στήριξη στο κόσμο που έχει πραγματικά ανάγκη.

Συναντήσαμε τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Μαχαιριώτη, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Λεμεσού και προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής. Μας μίλησε για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης ενώ μας ξενάγησε στα διάφορα κέντρα που λειτουργούν εδώ και χρόνια υπό τη στήριξη και την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου.

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού αθόρυβα έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και πριν την κρίση του 2013, είχαμε ξεκινήσει τα γεύματα αγάπης και προσφέραμε τότε 200 μερίδες φαγητού. Μετά την κρίση και την πανδημία, αυτή τη στιγμή, προσφέρουμε καθημερινά 2.100 γεύματα», ανέφερε ο π. Φιλόθεος.

Καθημερινώς σιτίζονται στα γεύματα αγάπης 1.200 ενήλικες συμπολίτες μας, 800 φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και Κολλεγίων της πόλης, ενώ προσφέρονται 100 μερίδες φαγητού για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αμάλθεια». «Όταν ακούσει κάποιος ότι προσφέρουμε καθημερινά 2.100 μερίδες φαγητού, αντιλαμβάνεται ότι τα δεδομένα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι αριθμοί ή όπως τα ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, υπάρχει φτώχεια. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται φαγητό καθημερινά για να μπορέσουν να ζήσουν».

Ξεναγηθήκαμε στις τρεις κουζίνες της Μητρόπολης οπού εκεί ετοιμάζονται τα 2.100 γεύματα. Υπερσύγχρονος εξοπλισμός με την κάθε κουζίνα να διαθέτει το δικό της επιτελείο. Ιερείς με γνώσεις μαγειρικής και εργαζόμενοι, καθημερινά φροντίζουν με το καλύτερο τρόπο το φαγητό να είναι νόστιμο και χορταστικό. Πετύχαμε τη στιγμή που το φαγητό ήταν έτοιμο να διαμοιραστεί με ειδικό κατάλληλα διαμορφωμένο αυτοκίνητο που πληροί όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις στις πέντε ενορίες έτσι ώστε 1.200 άτομα να πάρουν το γεύμα αγάπης που προσφέρει η Μητρόπολη Λεμεσού.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για να φέρουμε σε πέρας τη διακονία αυτή, ενώ ο πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος επιδεικνύει ιδιαίτερη προσωπική επιμέλεια στην ποιοτική ετοιμασία του φαγητού. Θέλει οι άνθρωποι αυτοί να τρώνε ένα αξιοπρεπές γεύμα και όχι επειδή είναι φτωχοί ή έχουν κάποια ανάγκη να τους συμπεριφερόμαστε κάπως υποτιμητικά», είπε ο π. Φιλόθεος προσθέτοντας πως το φαγητό τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλύτερο από αυτό που τρώνε οι πατέρες της Μητρόπολης.

Ερωτηθείς για την τακτική που ακολουθεί η Μητρόπολη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται φαγητό για τους συμπολίτες μας, είπε ότι οι εντολές του Μητροπολίτη είναι ότι αν κάποιος ζητήσει φαγητό να του δοθεί άμεσα. «Στη συνέχεια λαμβάνουμε τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων και σε συνεργασία με άλλος φορείς και το Γραφείο Ευημερίας γίνεται έλεγχος όπου και διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι ενήλικες, χρήζουν τέτοιας βοηθείας. Με αυτό τον τρόπο θα λέγαμε ότι γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος, έτσι ώστε η προφορά αγάπης να δίνεται σε πραγματικά ανθρώπους που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουνε ούτε στέγη καμία φορά, ούτε και τα προς το ζην».

Αρωγός στους φοιτητές

Συναντήσουμε τους φοιτητές οι οποίοι σιτίζονται από τη Μητρόπολη. Σε ένα όμορφο χώρο, το Αρχονταρίκι, οι φοιτητές λαμβάνουν το φαγητό τους σε ειδικό πακέτο για να παραμένει ζεστό και κάποιοι το απολαμβάνουν στην καφετέρια «Διέξοδος» όπου διαθέτει η Μητρόπολη. Το φαγητό ετοιμάζεται στην κουζίνα που διαθέτει το κτήριο και το επιτελείο δίνει καθημερινά το καλύτερο του εαυτό έτσι ώστε το φαγητό να είναι νόστιμο.

Οι 800 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ αλλά και των άλλων ιδιωτικών σχολών της πόλης επιλέγονται και συμμετέχουν στα γεύματα αγάπης αφού γίνει έλεγχος με βάση τα χρηματοοικονομικά τους κριτήρια. «Ως Μητρόπολη συμμετέχουμε στο Σωματείο Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ όπου εκεί συζητούνται θέματα ευημερίας των φοιτητών. Ο Μητροπολίτης δίνει ιδιαίτερη σημασία στα φαγητά των φοιτητών. Προσέχουμε την ποιότητα ενώ η ποσότητα είναι περισσότερη έτσι ώστε για να μπορούνε να το παίρνουν στο σπίτι και να έχουν φαγητό και για το βράδυ». Ο π. Φιλόθεος συμπλήρωσε πως αυτή η κίνηση από πλευράς της Μητρόπολης προσφέρει ανακούφιση σε γονείς και φοιτητές καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν την έγνοια και τη φροντίδα είτε να μαγειρέψουν ή να αγοράσουν απ’ έξω φαγητό.

Οι φοιτητές μίλησαν στον «Φ» για αυτή τη βοήθεια λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να έχουν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό. «Δε χρειάζεται να ξοδεύουμε καθημερινά χρήματα. Το φαγητό είναι αρκετά καλό και είναι πολύ σημαντικό να βοηθιούνται οι συμφοιτητές μας που δεν έχουν τα αναγκαία», είπε ο Παναγιώτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της φοιτήτριας Έλενας Κυριακού, η οποία είπε ότι είναι μεγάλη ευκολία για αυτούς η παροχή ενός γεύματος. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τους γονείς τους.

Σημαντικό έργο μέσω του Κέντρου Οικογενειακής Καθοδήγησης

Ένα μεγάλο αλλά και συνάμα σημαντικό έργο επιτελείται και στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης το οποίο στεγάζεται στο Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων». Το κέντρο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει ως στόχο την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο στο οποίο εργοδοτούνται πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι. Στηρίζονται άτομα το οποία παρουσιάζουν κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, έχουν εξαρτήσεις αλλά και ψυχολογικά και ψυχιατρικά θέματα. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως ανάφερε ο Κλινικός Ψυχολόγος του κέντρου, κ.Αλέξης Αντωνίου, όπου το Γραφείο Ευημερίας παραπέμπει περιπτώσεις για να εξετάσουν από τους ειδικούς εκεί.

«Σήμερα υπάρχει λίστα αναμονής για τους ενήλικες και από αυτό αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου παιδιά και έφηβοι χρειάζονται την στήριξή μας. Πρόκειται για παιδιά που έχουν νιώσει απόρριψη στη ζωή τους και αρκετή συναισθητική παραμέληση. Εμείς εδώ προσπαθούμε να τους στηρίξουμε να βρουν πιο υγιείς τρόπους να ενταχθούν στην κοινωνία με τη σωστή καθοδήγηση και στήριξη», σημείωσε.

Σημαντικό ρολό διαδραματίσουν όπως μας είπε ο κ. Αντωνίου οι ιερείς της εκκλησίας όπου μέσω της εξομολόγησης μπορούν να βοηθήσουν τα ευάλωτους συνανθρώπους μας στέλνοντας τους για βοήθεια στο Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης.

Η κ. Γιούλη Χατζάκη, κοινωνική λειτουργός του κέντρου σημείωσε πως μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, πέραν των 40 παιδιών εξυπηρετούνται μηνιαίως και στηρίζονται κυρίως σε θέματα συναισθηματικών δυσκολιών, παραβατικής συμπεριφοράς ακόμη και για ψυχιατρική στήριξη.

Ο π. Φιλόθεος πρόσθεσε πως στο κέντρο προσέρχονται και μικρά παιδιά τα οποία προέρχονται από διαζευγμένες οικογένειες ή είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Από την ηλικία των πέντε και από τη στιγμή που τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι απουσιάζει ο πατέρας ή η μητέρα από το σπίτι και αρχίζουν να εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα. Αυτά τα παιδιά θέλουν στήριξη και εδώ τους παρέχεται και υπάρχει πλήρης εχεμύθεια».

Το σπουδαίο κοινωνικό έργο επιτελείται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες από μέρους του Μητροπολίτη Λεμεσού. Πρόκειται για ένα έργο με φάσμα και έκταση ενώ δε θα ήταν υπερβολικό να έλεγε κανείς ότι ανταποκρίνεται πολλές φορές καλύτερα και από το πρόνοιες του ίδιου του Κράτους.

Ο π. Φιλόθεος σημείωσε πως όλο αυτό το έργο γίνεται κάτω από τις εύλογες και την εποπτεία του Μητροπολίτη Αθανάσιου. «Θεωρούμε ότι προσφέρουμε ένα κοινωνικό έργο κάτι το οποίο πολλές φορές το Κράτος θα έπρεπε να καταστεί αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια αλλά για κάποιους λογούς δεν ανταποκρίνεται όσο θα έπρεπε. Εκείνο που ζητάμε είναι η Εκκλησία να έχει μια αρμόζουσα αντιμετώπιση γιατί πολλές φορές για να λειτουργεί ένα Κράτος, δεν είναι μόνο οι κοινωνικές παροχές του, αλλά και η στήριξη και παρουσία ιδιαίτερα στο τόπος μας της Εκκλησίας, η οποία εργάζεται αθόρυβα, εποικοδομητικά και ουσιαστικά και καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων». Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ Μητρόπολης Λεμεσού και Κράτους ο π. Φιλόθεος σημείωσε πως υπάρχει μια καλή συνεργασία, ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν καλύτερη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Σακούλες Αγάπης σε 300 οικογένειες

Επισκεφθήκαμε το Κέντρο «Η Παραμυθία» όπου προσφέρονται σε περισσότερες από 300 οικογένειες οι σακουλές αγάπης που περιέχουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εκεί δίνονται επίσης, ρούχα, υποδήματα, ή άλλα είδη οικιακής χρήσης. Κάθε μήνα αλλά και σε τακτά χρονικά διάστημα στηρίζονται με διαφορά είδη άπορα άτομα και πολύτεκνες οικογένειες που στερούνται των βασικών ειδών διαβίωσης.

«Ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας, ετοιμάζουμε τσαντούλες με τα κατάλληλα και τα απαραίτητα. Πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες και ανθρώπους με μειωμένα εισοδήματα που χρίζουν βοήθειας». Όπως εξήγησε ο π. Φιλόθεος, και σε αυτό το κέντρο γίνεται έλεγχος μέσω και της συνεργασίας που υπάρχει με το Γραφείο Ευημερίας για να συμμετέχουν σ’ αυτό ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματική ανάγκη.

Επίσης, περίπου 120 ενορίες της πόλης αλλά και της επαρχίας Λεμεσού λειτουργούν Φιλόπτωχα Ταμεία που και εκεί παρέχεται έμπρακτης βοήθεια προς τους φτωχούς και πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Listen Live