Καταθλιπτικά είναι τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας για τους εφήβους της Κύπρου αφού εμφανίζονται και να καπνίζουν και να πίνουν αλλά και να τζογάρουν με μανία σε διάφορα στοιχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος καταλαμβάνει πολύ ψηλές θέσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, την πέμπτη θέση στην Ευρώπη, με ποσοστό 87%, σχετικά με την ευκολία πρόσβασης των εφήβων σε οινοπνευματώδη ποτά, την τρίτη θέση αναφορικά με τον στοιχηματισμό και τη δεύτερη θέση στο κάπνισμα ναργιλέ. Παράλληλα, αύξηση σημειώνεται και στη χρήση κάνναβης. Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και δημοσιεύθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά (ESPAD), που διεξήχθη σε μαθητές ηλικίας 16 ετών κατά το 2019 με τη συμμετοχή 35 χωρών της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής. Η έρευνα, διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ η Κύπρος συμμετέχει με τη συνεργασία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), του ΚΕΝΘΕΑ και του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, όσον αφορά το κάπνισμα, καταγράφεται ότι οι 16χρονοι της Κύπρου γύρισαν την πλάτη στο συμβατικό τσιγάρο, το οποίο αντικατέστησαν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου μειώνεται και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο της έρευνας. Παρόλα αυτά, όταν συνυπολογιστεί και το κάπνισμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων το ποσοστό αυξάνεται κατά 9 μονάδες, από 14% (με τον μέσο όρο της έρευνας στο 20%) σε 23% (με τον αντίστοιχο μέσο όρο στο 27%)», σημειώνει η ΑΑΕΚ. Σχετικά με το φύλο, το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου στα αγόρια αναλογεί στο 18% το οποίο όταν συνυπολογιστεί και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανεβαίνει 11 μονάδες, στο 29%. Αντιστοίχως, στα κορίτσια το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου αναλογεί στο 12%, το οποίο με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανεβαίνει 6 μονάδες, στο 18%.
Σημαντικά ξεπερνά τον μέσο όρο της έρευνας, το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω και μια φορά στη ζωή τους, αφού στην Κύπρο αναλογεί 47% (έναντι 40%). Για τα αγόρια το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 57% και για τα κορίτσια βρίσκεται στο 39%.
Ανάρπαστος ο ναργιλές
Από τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση ναργιλέ καταγράφει η Κύπρος στους νέους. Στην κορυφή καπνίσματος ναργιλέ βρίσκεται το Μόνακο με 25%. Ακολουθούν η Κύπρος, η Γερμανία και το Μαυροβούνιο με 21%, ενώ συνεχίζει η Βουλγαρία με 19%. Μάλιστα, το ποσοστό τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών στην Κύπρο, ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας. Συγκεκριμένα έκανε ναργιλέ το 23% των αγοριών της Κύπρου (έναντι 11%) και το 19% των κοριτσιών (έναντι του 7,4%).
Το 40% των αγοριών τζογάρει
Κατά πολύ περισσότερο στοιχηματίζουν με χρήματα οι 16χρονοι της Κύπρου σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους μαθητές, τοποθετώντας τη χώρα ψηλά στην κατάταξη αναφορικά με τον τζόγο. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μαυροβούνιο με 28%, ακολουθεί η Φινλανδία με 24%, η Κύπρος με 22%, η Ιταλία με 20% και η Ελλάδα με 19%. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά στοιχηματισμού εκτός διαδικτύου αφού από 27% το 2015, ανήλθε στο 33% το 2019. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διαφορά 18 μονάδων υπάρχει στην περίπτωση των αγοριών στην Κύπρο (40%) σε σύγκριση με το μέσο όρο των αγοριών στην Ευρώπη (22%).
Τονίζεται, μάλιστα, ότι το 6,6% των μαθητών της Κύπρου παρουσιάζουν προβληματικό στοιχηματισμό (δηλαδή εθισμό) σε σχέση με 5% των Ευρωπαίων μαθητών. Η διαφορά αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής ανάμεσα στα αγόρια της Κύπρου (9,3%) σε σχέση με τον μέσο όρο της έρευνας για τα αγόρια (6,3%). Δημοφιλέστερα είναι τα παιχνίδια λοταρίας (Λόττο, Τζόκερ, Σκρατς, Bingo, Κίνο) όπου στοιχηματίζει το 69% (έναντι 49% που είναι μέσος όρος στην Ευρώπη). Ακολουθούν στοιχήματα σε αθλήματα ή διαγωνισμούς ζώων με 47% (έναντι 45%).
Πηγή: philenews