Η ημερομηνία της 19ης Οκτωβρίου, που έχει καθοριστεί για την ένταξη των υπόλοιπων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, εξακολουθεί να ισχύει, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ενώ επαγγελματίες υγείας, που έχει προγραμματιστεί να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας στις 19 Οκτωβρίου του 2020, διαμαρτύρονται για μη ολοκλήρωση της οικονομικής διαβούλευσης τους με τον ΟΑΥ και τα στενά περιθώρια μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ημερομηνία θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, ενδεχομένως την επόμενη Πέμπτη, όπου θα αξιολογηθεί η πορεία της διαβούλευσης με τους επαγγελματίες υγείας, καθώς επίσης η ετοιμότητα του Οργανισμού να εφαρμόσει τις υπηρεσίες αυτές τη συγκεκριμένη ημερομηνία και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αν δεν ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σήμερα, και μετά τους φυσιοθεραπευτές, τους κλινικούς διαιτολόγους, τους λογοπαθολόγους και τους εργοθεραπευτές, εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την επιτυχή εφαρμογή της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως η συνεχής στάση του ΟΑΥ απέναντι στους άλλους Επαγγελματίες Υγείας «κάθε άλλο θυμίζει από την επιθυμία του να δημιουργήσει συνεργασίες σε γερές βάσεις, οι οποίες να στηρίζονται στις πιο πάνω αρχές».
Από την άλλη, χθες ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Βρασίδας Φιλιππίδης, είπε στα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι τους έχει γίνει μια πρόταση από τον ΟΑΥ, την οποία οι ίδιοι δεν βρίσκουν «ιδιαίτερα δελεαστική».
Δεν μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες στον ΟΑΥ, λόγω μη «δελεαστικών προτάσεων»
Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως «από το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί δελεαστικές προτάσεις -όπως τις αποκαλούν- δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να καταλογίσει ευθύνες στον Οργανισμό», για να σημειώσει πως γίνεται μια διαβούλευση και πρέπει να εξαντληθούν όλα τα πιθανά σενάρια και να δοθούν τέτοιες αμοιβές που να θεωρούνται λογικές, στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα οικονομικά μας. Είμαστε σε περίοδο πανδημίας. Τα οικονομικά στον ιδιωτικό τομέα έχουν πληγεί κατά 60% αυτή την περίοδο και είναι φυσιολογικό ότι και οι προτάσεις του ΟΑΥ πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα. Εάν κάποιος θα μας ασκήσει κριτική γι’ αυτή την προσέγγιση, νομίζω θα είναι άδικο», είπε.
Έτοιμος ο Οργανισμός για συνέχιση των διαβουλεύσεων
Πρόσθεσε πως ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, ενώ βρίσκεται και στη διάθεση της Επιτροπής Υγείας, της Βουλής γενικότερα και του Υπουργού Υγείας, ώστε να δοθούν εξηγήσεις για τις μέχρι στιγμής ενέργειες του.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «όντως δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με τους συγκεκριμένους παρόχους», για να συμπληρώσει πως ο ΟΑΥ θέλει με σεβασμό να διαβουλευτεί μαζί τους και εξαντλήσει όλα τα πιθανά σενάρια, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων.
Έχει δοθεί τελική πρόταση στους Οδοντίατρους και αναμένεται απάντηση
Σε παρατήρηση ότι οι Οδοντίατροι είπαν χθες στη Βουλή πως η πρόταση του ΟΑΥ ήταν «take it or leave it», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχουν γίνει 3-4 συναντήσεις με τους Οδοντιάτρους και έχουν κατατεθεί οι απόψεις και των δύο πλευρών, για να σημειώσει ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση από τον ΟΑΥ».
«Για τους οδοντιάτρους», είπε, «όντως έχουμε δώσει μια τελική προσφορά και αναμένουμε την απάντησή τους. Ο κάθε ένας προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα δικά του οφέλη από τη συμμετοχή του στο ΓεΣΥ. Αλλά και εμείς έχουμε μια ευθύνη. Διαχειριζόμαστε ένα προϋπολογισμό, το οποίο μας έχει καθορίσει η ίδια η Βουλή και πρέπει να τον διαχειριστούμε στο καλύτερο δυνατόν βαθμό».
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν μπορούν να γίνονται συζητήσει επ’ αόριστο και ότι για να ολοκληρωθεί μια διαβούλευση δεν σημαίνει πως ο Οργανισμός πρέπει να συμφωνήσει με τη άλλη πλευρά και να υιοθετήσει τις θέσεις της.
Ανέφερε περαιτέρω πως τα αιτήματα που έρχονται από τους παρόχους μπορεί να είναι οτιδήποτε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ με βάση τον προϋπολογισμό, που έχει να διαχειριστεί, υποβάλλει κάποιες προτάσεις, οι οποίες μπορεί και να γίνεται να διαφοροποιηθούν.
Πρέπει να βρεθούν λύσεις
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία στην περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές δεν ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις, να επαναξιολογήσουμε και να ξαναμπούμε σε μια πιο εντατική συζήτηση».
Σε απάντηση αν υπάρχει σχέδιο Β’, είπε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα βρουν, γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο.
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μελλοντικοί μας συνεργάτες και πρέπει να τα βρούμε. Ακόμα και οι γιατροί που συμμετέχουν σήμερα στο ΓεΣΥ δεν σημαίνει ότι συμφωνούν 100% με κάποιες ρυθμίσεις του συστήματος. Σεβόμαστε τις αντιδράσεις. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τις οικονομικές μας δυνατότητες, διατηρώντας τις βασικές αρχές του ΓεΣΥ, να βρούμε λύση», σημείωσε.
Η πανδημία επηρέασε τα έσοδα του ΓεΣΥ
Σε άλλη ερώτηση αν είναι επαρκής ο προϋπολογισμός του συστήματος, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τον σφαιρικό προϋπολογισμό, αλλά για το «πώς θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία μετά την πανδημία, διότι επηρεάζει σημαντικά και τα έσοδα του ΓεΣΥ».
Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι αμοιβές γιατρών, στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε ότι «με βάση το πλάνο που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πρόθεση να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση εισοδημάτων της οποιασδήποτε κατηγορίας παρόχων εντός του συστήματος».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως τα οικονομικά συνεχώς αξιολογούνται, αφού «είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας».
«Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τα έσοδα, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 60% με 50%. Στο ΓεΣΥ οι μειώσεις ήταν πολύ μικρές και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε αυτό. Έχουμε ένα πλάνο τριετίας, που φαίνεται ότι με βάση τις υποθέσεις, που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών, θεωρούμε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο. Όμως αυτές οι υποθέσεις συνεχώς επαναξιολογούνται στη βάση των νέων δεδομένων που έρχονται όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, διότι επηρεάζει άμεσα τις εισφορές του συστήματος», ανέφερε.
Για μια ενδεχόμενη μείωση στις παροχές προς τους ασθενείς, απάντησε ότι δεν θα γίνει μείωση σε σχέση με το πακέτο υπηρεσιών, ωστόσο, ανέφερε ότι μπαίνουν περιορισμοί, ώστε να χτυπηθούν οι καταχρήσεις.
Αναφορικά με τις πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις παραιτήσεις των συγκεκριμένων γιατρών να πω ότι η οποιαδήποτε παραίτηση από το ΓεΣΥ του οποιουδήποτε γιατρού ή άλλου πάροχου, για το ΓεΣΥ θεωρείται μια απώλεια. Όμως, είναι ένα ζωντανό σύστημα, στο οποίο είχαμε τρεις – τέσσερις απώλειες, τη στιγμή που μπορεί να είχαμε δέκα εγγραφές».
Ποιες υπηρεσίες εντάσσονται την 19η Οκτωβρίου του 2020
Σημειώνεται ότι στις 19 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα οι κλινικοί διαιτολόγοι, οι εργοθεραπευτές, οι λογοπαθολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι κλινικοί ψυχολόγοι, οι νοσηλευτές και οι μαίες, οι οδοντίατροι, η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και η ιατρική αποκατάσταση.
Εξάλλου, από 1η Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ