Είναι ειλικρινά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυπριακή πολιτεία μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα την άναρχη χωροθέτηση εργοστασίων και βιομηχανιών, τις αντιδράσεις των κατοίκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Αδειοδοτήσεις οχληρών/βαριών βιομηχανιών με παρέκκλιση ή με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου ή παράνομες μονάδες με δικαστικά διατάγματα που αγνοούνται, δίπλα από κατοικίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.
Μια τεράστια οικολογική πληγή έχει δημιουργηθεί και στην παραθαλάσσια περιοχή της ανατολικής Λεμεσού όπου αναπτύχθηκε εντός της οικιστικής παραθεριστικής ζώνης μια βιομηχανική βαριάς οχληρίας. Συγκεκριμένα 500 μέτρα από την θάλασσα, ένα παραλιακό μέτωπο τριών χιλιομέτρων στην περιοχή Μονής δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γιατί η παρανομία, η ανεκτικότητα και η ασχήμια που έχει προκληθεί στην περιοχή δεν το επιτρέπουν.
Στην κοινότητα Μονής, νότια του αυτοκινητόδρομου και βόρια της θάλασσας, λειτουργούν παράνομα 9 μονάδες παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος. Η περιοχή είναι οικιστική και όχι βαριάς βιομηχανίας όπως προνοεί η νομοθεσία. Με βάση τη δήλωση πολιτικής οι μονάδες παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος στεγάζονται στη βιομηχανική περιοχή βαρίας οχληρίας Ύψωνα - Νέα περιοχή (Βατή), σε Λατομικές ζώνες ή στο Πεντάκωμο δίπλα από το λατομείο της τσιμεντοποιίας και μονάδας ΟΕΔΑ σκουπιδιών.
Ο κοινοτάρχης της Μονής κ.Γιώργος Ευρυπίδου μας δήλωσε ότι ενίστανται στις μονάδες αυτές και προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να τις απομακρύνουν από την περιοχή. Έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες προς την επαρχιακή διοίκηση ,η οποία προχώρησε με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες. Εκδόθηκαν διατάγματα κατεδάφισης και απομάκρυνσης από την περιοχή όμως κανείς δεν προχωράει στην εκτέλεση τους. «Μέχρι και απειλές δέχτηκα ως κοινοτάρχης της περιοχής» μας δήλωσε ο κ.Ευρυπίδου «για να μην συνεχίσουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης τους».
Οι μονάδες αυτές λειτουργούν στην περιοχή παράνομα αφού δεν υπάρχουν πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής. Παρακοή διαταγμάτων που για κάποιο λόγο δεν εκτελούνται. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει σταματήσει την παροχή νερού και παραπέμπει στο δικαστήριο ακόμη και τους ιδιοκτήτες γης που ενοικιάζουν τα τεμάχια τους στα εργοστάσια παράνομα.
«Ακόμη κι αν υπάρχουν αιτήσεις για αδειοδότηση κατά παρέκκλιση , ως κοινοτικό συβούλιο δεν θα δώσουμε θετική γνωμάτευση» δήλωσε ο κ.Ευρυπίδου.
Η Επαρχιακή Διοίκηση επιβεβαιώνει τα όσα παράνομα συμβαίνουν στην περιοχή αλλά δηλώνουν ανήμποροι να εφαρμόσουν τα διατάγματα. Να σημειώσουμε πως με βάση τη δήλωση πολιτικής ο Έπαρχος Λεμεσού έχει την αρμοδιότητα να τους διατάξει μέσω δικαστηρίου για Άμεση Αναστολή Εργασιών, έπειτα από αυτό να τους έκδοση διάταγμα Κατεδάφισης, εάν παρακούσουν να τους βγάλει παρακοή και φυλάκιση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει μελέτη για μεταφορά των συγκεκριμένων μονάδων αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και τι θα προτείνει. Πληροφορίες λένε ότι την μετακίνηση δυσκολεύει η εξεύρεση κονδυλίου για να αποζημιώσουν τις παράνομες αυτές μονάδες πριν μετακινηθούν σε χώρο που θα τους προταθεί.
Είναι άξιο απορίας πως γίνεται μια ολόκληρη οικιστική περιοχή να έχει μετατραπεί τα τελευταία 5 χρόνια σε βιομηχανική βαριάς οχληρίας, να παραμένει υποβαθμισμένη, να είναι όλοι ενάντια στον νόμο και στην πολιτική του κράτους αλλά την ίδια ώρα κανείς να μην κάνει τίποτα για να προστατέψει την περιοχή.
Οι τελευταίοι ίσως που ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση είναι οι ιδιοκτήτες των παράνομων μονάδων αφού κανείς δεν τους απέτρεψε όταν μετακινήθηκαν στην περιοχή, πριν 5 χρόνια, μετά τον διωγμό τους από άλλες περιοχές. Υπάρχουν ήδη βιομηχανικές περιοχές βαριάς οχληρίας, γιατί δεν έδωσαν οδηγίες απ την αρχή για την μεταφορά τους εκεί, αλλά επέτρεψαν την εγκατάσταση τους σε μια οικιστική περιοχή;
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται στους κατοίκους της περιοχής πολλά. Θα μπορέσουν να απαντηθούν; Γιατί αντί να εκτελούνται τα διατάγματα κατεδάφισης συνεχίζουν να κατασκευάζονται κι άλλες μονάδες στην περιοχή;