Τρία νέα κρούσματα της νόσου COVID19 ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη από σύνολο 2.251 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.514.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει διασωληνωμένος ένας ασθενής COVID-19.
Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,251 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 3 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
Τα κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως: Ένα στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα: Πρόκειται για άτομο από τη Συρία που ήρθε μέσω Τουρκίας και κατεχομένων στις 5/9. Ένα άλλο από ιδιωτική πρωτοβουλία: Πρόκειται για άντρα που ήρθε από τις Φιλιππίνες στις 4/9 για να εργαστεί σε πλοίο ναυτιλιακής εταιρείας. Έχει συμπτώματα (πυρετό και ανοσμία) από τη μέρα που ήρθε και υποβλήθηκε σε εργαστηριακή εξέταση ιδιωτικά στις 6/9. Μεταφέρθηκε στο Eden. Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε από εξέταση στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων: Πρόκειται για άτομο από την Κύπρο με συμπτώματα (μυαλγία και ανοσμία).
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:
Από 240 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 194 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 92 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 206 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 1.063 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 128 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στα οδοφράγματα, ολοκληρώθηκαν 55 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από τα δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 2 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από το πρόγραμμα ελέγχου φοιτητών, διεκπεραιώθηκαν 15 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 256 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Δεύτερο κέντρο πανδημίας ανακοίνωσε το «υπ υγείας» στα κατεχόμενα
Το τμήμα εντατικής θεραπείας που βρίσκεται εντός του οικοπέδου του νοσοκομείου Λευκωσίας άδειασε και θα γίνει το δεύτερο κέντρο πανδημίας, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε πως το τμήμα αυτό έχει 22 διαθέσιμα κρεβάτια ενώ διαθέτει και δύο δωμάτια με μονόκλινα κρεβάτια. Ο «υφυπουργός υγείας», Αλί Τσιαϊγιούρ δήλωσε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο και τρίτο κέντρο πανδημίας ενώ συνεχίζεται και η κατασκευή του νέου νοσοκομείου πανδημίας 100 κλινών.
Ανάφερε ότι στο δεύτερο κέντρο θα νοσηλευτούν 15 ασθενείς με κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή συνέχισε, υπάρχουν τρεις τύποι καραντίνας: για όσους έρχονται από το εξωτερικό, όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και όσοι νοσούν χωρίς συμπτώματα.
Η ανακοίνωση για την λειτουργία δεύτερου κέντρου πανδημίας έρχεται μετά από σχόλια και παράπονα γιατρών ότι το γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας δεν έχει την δυνατότητα να δεχθεί πολλούς ασθενείς με κορωνοϊό.
Η Χαλκίν Σεσί γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι για να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ κάποιοι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν στα σπίτια τους. Οι φοιτητικές εστίες Όζοκ με χωρητικότητα 500 ατόμων, που χρησιμοποιούνται ως χώρος καραντίνας, γέμισαν με επαφές κρουσμάτων και θετικά περιστατικά.
.
Η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ επεσήμανε την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων με άγνωστη πηγή προέλευσης και σημείωσε ότι προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ο κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου η αντιμετώπιση της πανδημίας σε περίπτωση μη λήψης επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πνευμονολόγος Δρ. Εμινέ Κιαμίλογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εμποδιστούν οι εγχώριες μολύνσεις με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραγνωρίζουν τις προσπάθειες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις των γιατρών, που αγωνίζονται εδώ και μήνες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, «μια μέρα θα δαγκώνουν το ένα τους δάχτυλο και θα τους πονάνε όλα».
Σημείωσε ότι η μόνη έγνοια των γιατρών που συνεδρίασαν και αντάλλαξαν απόψεις πολλές ώρες στην «επιτροπή λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας», είναι να εξαφανιστούν τα εγχώρια κρούσματα μια ώρα αρχύτερα για μπορεί το νοσοκομείο να εξυπηρετεί και άλλους ασθενείς. Επεσήμανε μάλιστα ότι την ώρα που λάμβανε τις εν λόγω αποφάσεις το «υπουργικό συμβούλιο», οι ίδιοι έψαχναν να βρουν τρία περιστατικά που είχε οριστικοποιηθεί ότι ήταν θετικά, αλλά δεν βρίσκονταν στην διεύθυνση που είχαν δηλώσει.
«Ακόμα δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση σε αυτό», σημείωσε ότι προειδοποίησε ότι οι υποδομές στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα δεν είναι σε θέση να αντέξουν την αύξηση των κρουσμάτων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ