Η εταιρεία CYPRA LTD φαίνεται να γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες που έκανε το σφαγείο Κοφίνου για τη διάσωσή του μαζί με το κράτος και υπέβαλε ενστάσεις εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε στην ερευνητική Επιτροπή για την υπόθεση του σφαγείου CYPRA o πρώην δήμαρχος Λάρνακας και πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του σφαγείου Κοφίνου Ανδρέας Μωϋσέως.
Ο κ. Μωϋσέως που κατέθεσε την Παρασκευή στην Ερευνητική Επιτροπή, υπήρξε από το 2002 μέχρι το 2006 μέλος και από το 2006 μέχρι το 2011 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σφαγείου Κοφίνου.
Όπως ο κ. Μωϋσέως ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή, κατά την προεδρία του προσπάθησαν να προωθήσουν σχέδιο διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι «σε όλες τις ενέργειες που κάναμε ήμασταν ένα βήμα πίσω από τις εντάσεις που γίνονταν από την εταιρεία CYPRA», η οποία υπέβαλε ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέροντας ότι οι ενέργειες του σφαγείου Κοφίνου ήταν παράνομες και αποτελούσαν κρατική ενίσχυση.
Σημείωσε ότι από τις παρεμβάσεις στου σφαγείου CYPRA φαινόταν ότι ήταν ενήμερο πριν από τους ίδιους για το τι γινόταν από πλευράς κράτους και σφαγείου και προέβαλαν συνεχώς εμπόδια. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πρόταση προς την ΕΕ για διάσωση του σφαγείου, ανέφερε, είχε πάει επιστολή από το CYPRA ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο.
Είπε επίσης ότι το σφαγείο δεχόταν τακτικότατες επιθεωρήσεις από την ΕΕ και πάντα τους υπέβαλαν νέους όρους, ενώ τα συνεχή αιτήματα από το προσωπικό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις, δυσκόλευαν περαιτέρω το έργο τους.
Σημείωσε επίσης ότι πρότειναν στους εμπόρους να σφάζουν λίγο πιο πάνω από το κόστος τους προκειμένου να τους κρατήσουν ως πελάτες, αφού τα άλλα σφαγεία που μπορούσαν να έχουν πιο φτηνό προσωπικό είχαν πιο φτηνά τέλη. Πρόσθεσε ότι πρότειναν επίσης στον μεγαλύτερο πελάτη τους που ήταν οι Αδελφοί Ανδρέου να μπουν ως μέτοχοι στο σφαγείο προκειμένου να διασωθεί, αλλά τους απάντησαν αρνητικά αφού δεν μπορούσαν να τους διασφαλίσουν το απρόσκοπτο της λειτουργίας του σφαγείου.
Όσον αφορά τις οφειλές του σφαγείου Κοφίνου σε κτηνιατρικά τέλη, ο κ. Μωϋσέως ανέφερε ότι πάντα υπήρχε ισχυρή πίεση για να τα πληρώσουν, αλλά επειδή ήταν αδύνατο να γίνει άμεση αποπληρωμή, γίνοντας επαφές ακόμα και σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας για να γίνει μια διευθέτηση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ζητήθηκε να μην απαιτηθεί η πληρωμή των τελών άμεσα και είχε συμφωνηθεί να μην ασκηθεί πίεση για αποπληρωμή τους.
Όσον αφορά τα χρέη του σφαγείου Κοφίνου, είπε ότι αυτά είχαν συσσωρευθεί από την έναρξη της λειτουργία τους το 1981 κυρίως λόγω του αυξημένου προσωπικού που εργαζόταν σε αυτό, οι οποίοι ήταν και δημόσιοι υπάλληλοι, σε αντίθεση με άλλα σφαγεία που έβρισκαν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό.
Ερωτηθείς για τις οικονομικές καταστάσεις του Σφαγείου Κοφίνου, είπε αυτές ετοιμάζονταν από το λογιστήριο και αποστέλλονταν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ υπήρχε και αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών που λάμβανε τις καταστάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι οι καταστάσεις ελέγχονταν και από τον Γενικό Ελεγκτή.
Ερωτηθείς για τις διαρροές και από που προέρχονταν αυτές, είπε, πως είναι φανερό ότι οι διαρροές προέρχονταν από πρόσωπα στη δημόσια υπηρεσία που είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, όπως ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στο Συμβούλιο πάντα λεγόταν ότι ο ιδιοκτήτης του CYPRA είχε ως πηγή τη σύζυγό του. Παράλληλα ανέφερε ότι και οι δήμοι θα μπορούσαν να έχουν ενημέρωση για τις οικονομικές καταστάσεις στου Σφαγείο Κοφίνου, οπότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων τις γνώριζε.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τις άδειες του σφαγείου Κοφίνου, ανέφερε ότι ενώ όλα είχαν ξεκινήσει σωστά στη συνέχεια έγιναν κάποιες πράξεις για τις οποίες πιθανόν να μην εξασφαλίστηκαν εγκαίρως άδειες, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μωϋσέως οι ποιότητα των υπηρεσιών του σφαγείου ήταν πάντα πολύ καλή.
Επιβεβαίωσε επίσης τα μεγάλα χρέη του σφαγείου Κοφίνου και την απόφαση να πωληθεί τεμάχιο γης που του ανήκε στην Ένωση Δήμων το 2007, για να αποπληρωθούν κάποιες οφειλές.
Ερωτηθείς για αγωγή εναντίον του Σφαγείο Κοφίνου από την εταιρεία CYPRA για διαφυγόντα κέρδη είπε ότι αυτό ήταν ακόμα ένας τρόπος άσκησης πίεσης πάνω στα σφαγείο Κοφίνου και την Κυβέρνηση.