Για το θέμα των επεισοδίων στη διαδήλωση στη Λεμεσό, τους ελέγχους που διενεργεί η Αστυνομία στα σημεία ελέγχου προς Λεμεσό και Πάφο, καθώς και για το θέμα της φρουράς πολιτικών προσώπων μίλησε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη.
Για τις συναθροίσεις και διαδηλώσεις είπε ότι «απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε Λεμεσό και Πάφο τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους συνάθροισης. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να γίνονται ούτε διαδηλώσεις. Για εμένα όμως το δίλημμα αν η συνάθροιση είναι διαδήλωση και αν πρέπει να διαφυλάξουμε το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και των διαδηλώσεων, είναι κάπως άνευ ουσίας.» Πρόσθεσε πως η κοινή λογική αυτή τη στιγμή προτάσσει να μένουμε σπίτι και να αποφεύγουμε αχρείαστες διακινήσεις, για να περιοριστεί ο ιός, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για νομικίστικες αντιπαραθέσεις αν είναι συνάθροιση, διαδήλωση και αν συνταγματικά καλύπτεται ή όχι. «Αυτά τα θέματα», είπε, «όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, είναι θέματα μικροπολιτικής. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ώρα για διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν παραβατικά στοιχεία. Σε καμία επαρχία, ανεξαρτήτως διαταγμάτων δεν πρέπει να συγκεντρώνεται κόσμος, είτε ειρηνικά, είτε μη ειρηνικά».
Σε σχέση με τους διοργανωτές της διαδήλωσης η κα Γιολίτη ανέφερε ότι «είχαμε διαβεβαιώσεις από τον διοργανωτή ότι η διαδήλωση θα ακυρωνόταν. Ο διοργανωτής ήταν ένας, ο οποίος ήρθε στην Αστυνομία και είπε ότι η διαδήλωση θα ακυρωνόταν. Εντούτοις η Αστυνομία συνέχισε τις έρευνες και την προετοιμασία της, γι’ αυτό και είχαν ανευρεθεί, πριν από τη διαδήλωση, διάφορα αυτοσχέδια εκρηκτικά». Η Υπουργός απάντησε και σε επικρίσεις ότι η Αστυνομία δεν έκανε σωστούς χειρισμούς, λέγοντας ότι η Αστυνομία ξήλωσε και τη σκηνή και τη μικροφωνική και όλα όσα στήθηκαν. «Αργότερα και όταν είχε πια συγκεντρωθεί κόσμος, επανατοποθέτησαν καινούρια μικροφωνική, κλέβοντας μάλιστα ρεύμα από υποστατικό του Δημαρχείου και για αυτό υπάρχει και υπόθεση στο Δικαστήριο για αυτή την κλοπή, μαζί με όλα τα άλλα αδικήματα. Η Αστυνομία «ανέχτηκε» τις προκλήσεις και την παρανομία σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις εκείνη τη δεδομένη στιγμή όταν είχε συγκεντρωθεί πλέον κόσμος. Θα πρέπει να λάβουμε όλοι υπόψη ότι στη συγκεκριμένη διαδήλωση υπήρχαν οικογένειες και μικρά παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο εκείνη την ώρα, συνεκτιμώντας τον κίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία. Όλοι όσοι εμπλέκονται θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πέραν του ενός διοργανωτή, ο οποίος συνελήφθη, υπήρχαν και άλλοι, οι οποίοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε υποκινούσαν, είτε καλούσαν κόσμο να συμμετέχει άρα και αυτά τα άτομα πιστεύω ότι κατόπιν ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται, θα λογοδοτήσουν. Επειδή και αυτά τα άτομα είχε καλέσει η Αστυνομία προηγουμένως, για να τους δώσει προειδοποίηση ότι αυτή η διαδήλωση δεν έπρεπε να γίνει».
Ερωτηθείσα εάν οι κουκουλοφόροι διασυνδέονται με τους διοργανωτές, η κα Γιολίτη είπε ότι αυτό θα διαφανεί από τις καταθέσεις και τις έρευνες της Αστυνομίας.
Ανέφερε ότι «οι διοργανωτές, ακόμα και μιας ειρηνικής εκδήλωσης, αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας έχουν και αυτοί τη μερίδα ευθύνης τους, επειδή δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να δράσουν ανεπηρέαστοι κουκουλοφόροι, τους οποίους κανείς πλέον δεν μπορεί να σταματήσει όταν κρύβονται πίσω από μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας με παιδιά και οικογένειες».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία ότι δεν αντιμετώπισε δραστικά τους κουκουλοφόρους διερωτήθηκε εάν «θέλουμε να δούμε εικόνες, στο κέντρο της πόλης μας, όπου η αστυνομία θα χρησιμοποιεί δακρυγόνα, σπρέι και βία και να βάζει συμπολίτες μας μέσα σε κλούβες. Και αν συνέβαινε αυτό, σήμερα ποια θα ήταν η δημόσια συζήτηση»; Πρόσθεσε πως «οι περισσότερες συλλήψεις αφορούν ουσιαστικά παιδιά, κάτω των 21 χρονών. Αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι δεν έχουν οικογένειες; Οι οικογένειες τους δεν τους βλέπουν ότι φεύγουν από το σπίτι με κουκούλες; Καλώ όλους και τους γονείς και τα σχολεία και τους φίλους, οι οποίοι μπορεί να έχουν περισσότερη συνείδηση, σε συστράτευση. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να συγκεντρωνόμαστε στους δρόμους. Οι δρόμοι κουβαλούν τον ιό».
Ερωτηθείσα για τις ουρές που σχηματίζονται στα σημεία ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο από Λεμεσό προς Λευκωσία η κα Γιολίτη είπε ότι η Αστυνομία εφαρμόζει τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας πως οι οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Αστυνομία, που στελεχώνει τα σημεία ελέγχου, είναι όταν παρατηρείται πολλή κίνηση να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο.
Η Υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες όπως οι διακινήσεις τους είναι όντως επείγουσες και όντως να υπάρχει μεγάλη ανάγκη, για να πάνε σε άλλη επαρχία.
Η Υπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των φρουρών των πολιτικών προσώπων. Είπε ότι «όπως γνωρίζετε είναι ένα θέμα που συζητείται στη δημόσια σφαίρα εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει να κάνει με τον σεβασμό που τρέφει η πολιτεία απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά αφορά την αδήριτη ανάγκη νοικοκυρέματος της Αστυνομικής Δύναμης. Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία κάνει αξιολόγηση κινδύνου και αναμένω εντός των επόμενων ημερών τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις. Εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, βεβαίως και θα διαθέσουμε αστυνομική παρουσία. Δεν μπορεί όμως τα μέλη μας να εκτελούν μη αστυνομικά καθήκοντα. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να επαναξιολογήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και ναι σας διαβεβαιώ ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε με επαναξιολόγηση των φρουρών των πολιτικών προσώπων».