Με άνοδο ολοκλήρωσε το 2020 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ωθείται ανοδικά τον Δεκέμβριο από τη θετική επίδραση που επέφερε στις προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων η έλευση του εμβολίου του κορωνοϊού.
Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, ο ΔΟΣ, που καταρτίζει το το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε την μεγαλύτερη του ιστορικά πτώση τον Απρίλιο του 2020 (πτώση 22 μονάδων) εν μέσω του οριζόντιου lock down, με τον ΔΟΣ να ακολουθεί πορεία ανάκαμψης, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο, ο ΔΟΣ ανήλθε στις 81,3 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,8 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με το ΚΟΕ να αποδίδει την άνοδο στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, εκτός της μεταποίησης, καθώς και από μικρή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.
«Η άνοδος του ΔΟΣ τον Δεκέμβριο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της προς τα πάνω αναθεώρησης των οικονομικών προσδοκιών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, ενδεχομένως λόγω της έλευσης του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού», αναφέρει το ΚΟΕ.
Στις υπηρεσίες η άνοδος του κλίματος συνδέεται κυρίως με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
Στο λιανικό εμπόριο οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την καλυτέρευση του κλίματος στον τομέα.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, στις κατασκευές το κλίμα βελτιώθηκε, μετά τη μεγάλη επιδείνωση του περασμένου μήνα, αφού οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα υπό εξέλιξη έργα τους και εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
Αντίθετα, το κλίμα στη μεταποίηση υποχώρησε οριακά, κυρίως λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.
Το καταναλωτικό κλίμα κατέγραψε μικρή βελτίωση λόγω λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα.